Denizli
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli Serinhisar leblebi - Leblebi Çorum’un mu Serinhisar’ın mı?

Denizli Serinhisar leblebi - Leblebi Çorum’un mu Serinhisar’ın mı?
Denizli’nin Serinhisar ilçesi leblebi üretiminde Türkiye’de çok önemli bir yerdedir. Leblebi üretiminde Denizli Türkiye’nin yüzde 80’ini karşılıyor. Peki Leblebi deyince akıllara Çorum mu geliyor yoksa Serinhisar mı? İşte Serinhisar leblebisi…

Leblebi deyince akla ilk çorum gelirdi Denizli’nin Serinhisar ilçesi Çorum’un bu ününü yıkarak zirveye yerleşti. Leblebi üretimi Denizli nüfusunun yüzde 50’sine karşılık gelirken Denizli leblebi çeşitliliği yönünden de 39 çeşit leblebi barındırıyor. Peki Leblebi Serinhisar’ın neresinde üretiliyor? Denildiğinde ise Leblebi Sanayi Sitesi gelir. Buranın özelliği dünyanın ilke ve tek leblebi sanayi sitesi olmasıdır. Bu sitede 160 fabrika yer alırken günce 110 ton leblebi üretiliyor. Bu da ayda 30 bin ton leblebi demektir. Bu fabrikalarda aynı zamanda 39 çeşit leblebi üretilerek Türkiye değil Dünyada 40’a yakın ülkeye leblebi ihraç ediliyor. Leblebisiyle meşhur Çorum’a bile leblebi Serinhisar ilçesinden gidiyor. Serinhisar Türkiye leblebi pazarında söz sahibi olurken öncede pazarı yüzde 70’iken bu sayı yüzde 80’ne kadar çıktı. Leblebi çeşitliği saymakla bitmez çileklisinden karpuzlusuna, yoğurtlusunda Böğürtlensine kadar 39 çeşit leblebi üretiliyor. Çikolatalı, kakaolu, vanilyalı, haşhaşlı, Türk kahveli ve portakallı leblebi bile var.

Denizli Serinhisar leblebi - Leblebi Çorum’un mu Serinhisar’ın mı?

DENİZLİ’DEN 40 ÜLKEYE LEBLEBİ GİDİYOR

İhracat yönünden de Serinhisar ilçesi Türkiye’de başı çekerken Serinhisar leblebisi, 2009 yılında coğrafi işaret bölgesiyle tescillendi. Avrupa’ya, Amerika’ya, ortadoğu’ya Avusturya’ya kadar birçok bölgeye ihraç edilen leblebi 40 ülkeye gönderiliyor.

Denizli Serinhisar leblebi - Leblebi Çorum’un mu Serinhisar’ın mı?

DÜNYANIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU SERİNHİSAR LEBLEBİSİ YİYOR

Dünyanın birçok ülkesi Serinhisar leblebisi yerken Dünyanın yüzde 65’ini Serinhisar ilçesi tek başına karşılıyor. Serinhisar gittiğinizde sizi Leblebinin başkenti Serinhisar’a hoş geldiniz yazısıyla karşılaşıyorsunuz. Serinsar’da yol boyunca sağlı - sollu leblebi dükkanlarını görebilirsiniz. Birbirinde farklı leblebiler tüketicinin ihtiyacına göre sergileniyor. Leblebinin fiyatı ise oldukça makul satılıyor. Yılda üretilen 30 bin ton leblebi  İspanya, Yunanistan, Tunus, İtalya, İsrail, Lübnan, Makedonya, ABD, Endonezya, İran, Avustralya, Kanada, Almanya, Kuveyt, Suudi Arabistan, BAE, Fransa, Filistin, Bulgaristan, Hollanda, Belçika, Malezya, KKTC, İngiltere, İsviçre, Avusturya ve Kazakistan'a ihraç ediliyor. Leblebi üreticileri gittiğinizde Leblebi Çorum’un mu Denizli’nin mi dediğinizde size şunu söylerler. Çoruma leblebiyi biz gönderiyoruz, Leblebinin başkenti Denizli’dir” der.

Denizli Serinhisar leblebi - Leblebi Çorum’un mu Serinhisar’ın mı?

ÇORUM TEPKİLİ

Çorum’la Denizli arasında süregelen leblebi kavgası birtürlü yatışmazken Çorumlularda leblebi bizim diyerek tartışmayı başka yöne çekiyorlar. Leblebiyi Denizli’nin sahip çıkması iki şehri karşı karşıya getirdi. Çorumlular leblebi bizim horoz onların diyerek tepkilerini getirdiler. Çorumlular başka ildeki değeri sahip çıkacağına kendi değerlerine sahip çıkmasını gerektiğini söyledi. Çorumdaki leblebi ustası Yaşar Bodur, Denizli leblebiyi 1972 yılında üretmeye başladı. O yıllarda bana Denizli’den deneme amaçlı nohut getirdiler Eğer Denizli’de o zaman leblebici olsaydı nohutun leblebi olup olmadığını orada denerlerdi. 

Denizli Serinhisar leblebi - Leblebi Çorum’un mu Serinhisar’ın mı?

LEBLEBİ DEYİNCE AKLA ÇORUM GELİR

"Kimsenin aklına leblebi delince aklına Denizli gelmez, Çorum gelir" Leblebi ustalarından Bekir Kayabaşı ise iyi olan şeyi herkesin benimsediğinin altını çizdi. Denizli’ye giden hiç kimsenin aklına leblebi almak gelmediğini, oraya giden insanların aklına horozun geldiğini anlatan Kayabaşı, "Ama Çorum öyle değil. Ama Çorum dünya genelinde leblebiyle tescil edilmiştir. Biz firma olarak kendi nohudumuzu ekip, biçip ham madde ihtiyacını temin ediyoruz. Dünyanın her tarafında nohut ekiliyor. Herkes leblebi olsun. Ama olmuyor. Söylemek ve ham maddeyi orada üretmek yetmiyor. Önemli olan bunu tescil etmek, marka haline gelmek. Çorum leblebide marka şehir haline geldi. Kimse aksini iddia edemez. İddia etse de sonuç alamaz. Kimsenin aklına leblebi delince aklına Denizli gelmez, Çorum gelir. Dünyanın neresinden gelirse gelsin insanlar Çorum’a geldiğinde ilk önce leblebinin tadına bakmak istiyorlar. Olay bu kadar basit. Kimin ne dediği önemli değil, halkın ne dediği önemli”
Denizli Serinhisar leblebi - Leblebi Çorum’un mu Serinhisar’ın mı?

Denizli Serinhisar leblebi - Leblebi Çorum’un mu Serinhisar’ın mı?

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!