3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Denizli’de Yeni Açıldı Kısa Sürede Birçok Hastayı İyileştirdi

Denizli’de Yeni Açıldı Kısa Sürede Birçok Hastayı İyileştirdi
PAÜ Hastanesi Kronik  Yara Bakım Ünitesi yeni açılmasına rağmen birçok hastanın yaralarını iyileştirdi.

Yara Bakım Ünitesi Sorumlu Hekimi Başhekim Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Çağdaş Çayır ünite ve işleyişi hakkında açıklamalarda bulundu ; Kronik yara bakım ünitesi; adından da anlaşılacağı üzere kronik yani uzun süredir var olan ve/veya uzun süre devam eden yaraların bakımının yapıldığı bir merkezdir. Ülkemizde bu merkezlerin sayısının arttırılmasına çalışılmakla birlikte henüz 6-7 civarındadır. Ünitemiz; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Çorum Hitit Üniversitesi, Cerrahpaşa Üniversitesi vs gibi üniversiteler ile birlikte yerini almış bu merkezlerden birisidir. Merkezimizin işleyiş şemasında; kalp-damar cerrahisi, enfeksiyon hastalıkları, genel cerrahi, ortopedi, endokrinoloji ve plastik ve rekonstruktif cerrahi klinikleri multidisipliner bir yaklaşım göstermektedir. Ünitemizde; halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diabetes mellitus hastalığına bağlı gelişen ayak yaralarını, inme veya travma sonrası yatağa bağımlı hastalarda gelişen bası yaralarını, atar damar veya toplar damar hastalıkları neticesi gelişen yaraları içermektedir.

Ünitemiz kısa bir süre önce açılmış olup,  geçen bir yıllık sürede 300’ün üzerinde diabetik ayak hastası, 50’ye yakın toplar damar hastalığına bağlı venöz ülser hastası, 30’un üzerinde bası yarası hastası misafir etmiştir. Yine bu bir yıllık sürede 1500 civarında yara müdahalesi yapılmıştır. Son bilinen verilere göre toplumda diabetes mellitus görülme oranı %11’lere kadar ulaşmıştır. Bu hastaların ise yaklaşık %5’inde diabetik ayak dediğimiz tablo karşımıza çıkarken, bunların yaklaşık %16’sının diz altı veya diz üstü ampütasyonu uygulanmaktadır. İşte rakamlara baktığımız bu noktada yara bakım ünitelerine olan ihtiyaç ortaya çıkmaktadır. Bahsi geçen rakamlar yara bakım ünitelerinde verilen hizmetler neticesi oldukça düşmektedir. Örnek vermek gerekirse; ünitemize başvuran 300 civarı diyabetik ayak hastasının yaklaşık 200’ü ampütasyon kararı çeşitli merkez ve kliniklerce karar verilmiş hastalar olmasına rağmen bu hastalarımızdan sadece 8’inde diz altı veya diz üstü amputasyon uygulanmıştır. (yani %16 olarak bilinen rakam %4’lere kadar düşürülmüştür ) Ünitemiz ve hastanemiz bünyesinde; pansumandan ileri teknolojik damar müdahalesine, ortopedik cerrahi müdahalelerden yara kapamaya yönelik rekonstruktif cerrahi müdahalelere her türlü tıbbi uygulama hizmeti verilebilmektedir.

Dr. Öğretim Üyesi Çayır her gün kendini yenileyen ve kendini geliştiren bilimsel yenilikler ile kendini bütünleyen bir yaklaşım benimseyen ünitemizin Denizli ilimiz ve çevre bölge vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam edeceğini belirtti.

 

    

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!