3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

PAÜ’den Korona Virüsü Açıklaması Endişesi Virüsten Hızlı Yayılıyor

PAÜ’den Korona Virüsü Açıklaması Endişesi Virüsten Hızlı Yayılıyor
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesinin düzenlediği “Korona Virüs ve Korunma Yolları” seminerine konuşmacı olarak katılan PAÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Turgut, korona virüsü endişesinin virüsten hızlı yayıldığını söyledi. Korunmak için alınabilecek önlemlerden bahsetti.

Sağlık Bilimleri Fakültesinde düzenlenen seminere, Fakülte Dekan Prof. Dr. Sevgi Özkan, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Hatice Başkale ile Dr. Öğr. Üyesi İlgün Özen Çınar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konuşmasının başında Dünyada, son 17 yılda üç ölümcül virüs salgınını yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Hüseyin Turgut, daha önce yaşanan salgınlardan çok fazla sayıda insanın olumsuz etkilendiğini ifade etti. Virüsün ortaya çıkması ile ilgili ortaya atılan komplo teorilerine inanmadığını söyleyen Prof. Dr. Turgut, önceki yıllarda insanlığı etkileyen Sars virüsünden 8 bin insanın hastalandığını, bunlardan yaklaşık 800’ünün öldüğünü, Korona virüsünde ise yaklaşık 75 bin kişinin bu virüsten etkilendiğini ve yaklaşık 2 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ölüm oranına bakıldığında Sars virüsünde yüzde 10 iken Korona virüsünde yüzde 2,7 olduğunu belirtti.

“Korunmak için Suya Sabuna Dokunmalıyız”

Ölüm oranlarına bakıldığında Sars, Mers ya da Ebola virüslerine nazaran düşük olmasına rağmen çok hızlı yayıldığını, bu virüsten korunmak için toplumu bilgilendirmenin ve kişisel olarak gerekli tedbirlerin alınmasınınönemine değinen Prof. Dr. Turgut, virüsten korunmada ellerin sık sık yıkanmasının ve çevre temizliğine dikkat edilmesinin önemli olduğunu söyledi. Herhangi bir hastalık yokken virüsten korunmak için maske kullanılmasının yeterli bir önlem olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Hüseyin Turgut, ülkeler arası nüfus hareketliliğine göre virüsten etkilenme olasılıkları hakkında hazırlanan yüksek risk altındaki ülkeler sıralamasında 25. sırada yer alan Türkiye’de şu ana kadar hiçbir vakaya rastlanmadığını dile getirdi. Hastalığın en güçlü belirtilerini, mevsimsel griplerde olduğu gibi; ateş, öksürük ve solunum güçlüğü olarak tanımlayan Prof. Dr. Turgut,  riskli yaş grubundaki hastalarda bu belirtilerin zatürre hastalığına neden olabildiğini belirtti. Korona virüsü endişesinin virüsten hızlı yayıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Hüseyin Turgut, daha sonra hekimlere de bu virüse maruz kalan hastaları tedavi ederken virüsten korunmak için ne gibi önlemler alabileceklerini anlattı.

“Çin’den Kargo ile Yapılan Alışverişler İçin Risk Unsuru Görünmüyor”

Konuşmasının ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Prof. Dr. Turgut, Çin’den yapılan alışverişlerden virüs bulaşma ihtimali ile ilgili olarak gelen bir soru üzerine, virüsün insandan insana bulaştığını ve ancak canlı hücreler üzerinde yayılabilme imkânı bulduğunu bu nedenle cansız yüzeylerde virüsün yaşamını sürdüremeyeceğini dolayısıyla kargo ile yapılan alışverişlerde bir risk unsuru görmediğini ifade etti. 

Seminerin sonunda Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevgi Özkan, Prof. Dr. Hüseyin Turgut’a katılım ve verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederken günün anısına teşekkür belgesi ve çiçek takdiminde bulundu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 5
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!