3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

KÜTÜPHANE İZLERİ

26 Nisan 2017, Çarşamba 18:21

Recai Şeyhoğlu’nu tanır mısınız?

Recai Hoca, “Kütüphaneciler İmparatoriçesi”  (rahmetli) Rasime Şeyhoğlu’nun oğlu. Öğretmen, yazar, kütüphaneci. Mart 2016 tarihi itibarıyla Rasime-Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zinciri’ndeki kütüphane sayısı kırk iki olmuş. Nice emek, nice çaba… Yaşayan bilir tabii. Recai Şeyhoğlu, yaşadıklarını, kütüphane deneyimlerini yazıyor ve kitapları aracılığıyla bizimle paylaşıyor.

İzler ve Yankılar (Etki Yayınları, Haziran 2016), Recai Şeyhoğlu’nun on sekizinci kitabı. Adından da anlaşılacağı üzere, Recai Şeyhoğlu’nun yaşadıklarından izler ve yankılar var kitaptaki yazılarda. Daha önce çeşitli gazetelerde ve dergilerde yayımlanmış yüz dört yazı var İzler ve Yankılar’da.

Kitaptaki yazıların merkez noktası, kitap ve kütüphaneler. Recai Hoca’nın Türkiye’nin çeşitli yerlerine kütüphane açma çabaları, girişimler sırasında yaşadıkları ve bu yaşadıklarına ilişkin yorumlar dile getiriliyor yazılarda. Karşıdan bakıldığında basit ve kolay gibi görünen köylere, beldelere kütüphane açma, oraları kitapla buluşturma çabası, yazılar okunduğunda görülüyor ki hiç de sanıldığı gibi oluveren, basit bir şey değil. Emek, emek, emek… Sadece emek de değil, cepten yiyen de bir çalışma.

Recai Hoca, köyleri kitaplandırma çalışmalarında birçok olumsuz, can sıkıcı, “bu kadarı da olmaz” dedirten olay yaşamış. Ben onları değil, Recai Hoca’nın kaydettiği birkaç güzelliği aktarmak istiyorum:

-Recai Hoca’nın Tokat-Kızıldere’de kurduğu kütüphane, “kolej gibi” çalışıyormuş. (sf.65) Ayaskent’te açılan kütüphane de bakımlıymış, pırıl pırılmış. (sf.20) Kınık’ta, Çarşı Camisi’ne kurduğu kütüphane de harıl harıl çalışıyormuş. (sf.66)

-Kütüphane açılışı sonrası gidilen makamda, Koldere Belediye Başkanı Serdar Yıldırım, koltuğunu Recai Hoca’ya bırakarak ona jest yapmış. (sf.17)

Bunlar güzel şeyler. Fazlasını siz kitaptan okursunuz. Açılan kütüphanelerin korunması ve oradaki kitapların okunması, en büyük dileğimiz. Recai Şeyhoğlu, bütün birikimini bu yola, kitap yoluna adamış bir öğretmen, bir yazar. İzler ve Yankılar da bu çabaların kitabı. Okuyun lütfen!

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.