3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

MUHAMMET ALİ CLAY

26 Nisan 2017, Çarşamba 18:33

"Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım."

 Bu söz, dünyaca ünlü zenci boksör Muhammet Ali Clay’e ait. Muhammet Ali Clay de “gidenler kervanı”na katıldı her fâni gibi. “Suda sureti çık”mayacak artık Muhammet Ali’nin. Yaptıkları ve “duruş”uyla anılacak bundan sonra Muhammet Ali. Allah rahmet eylesin.

*

1970’li yılların ilk yarısı…

İlkokulun başlarında bir çocuğum o zamanlar. Yazın işimiz gücümüz tütün. Çapalıyoruz, kırıyoruz, diziyoruz. Bunları çoğunlukla büyüklerimiz yapıyor ama biz de işin içindeyiz tabii. Evden çardağa göçtük. Tozun toprağın içindeyiz hep. Bütün meşgalemiz tütün ve toprak merkezli oyunlarımız…

Bir de Muhammet Ali Clay’in maçları tabii. Büyüklerimizin, onun maçlarına ilgisi bizi de Muhammet Ali’ye yöneltiyor. Ben de sıkı bir Muhammet Ali taraftarı oluyorum.

Köyün dışına yakın bir yerde, Almanya’da çalışıp Türkiye’ye dönmüş ve köyümüzde yaşamakta olan Kayserili Mevlüt’ün kahvesi var. Muhammet Ali maçlarının mekânı, Kayserili Mevlüt’ün kahvesi.

Gecenin bir vakti uyandırıyor abim beni. Gözlerimizi ovuştura ovuştura Kayserili Mevlüt’ün kahvesine gidiyoruz.

Muhammet Ali’nin maçı başlıyor. Rakip kimi zaman Joe Frazier oluyor, kimi zaman George Foreman. Bütün kahvedekiler Muhammet Ali taraftarı.

Muhammet Ali, ringde dans etmeye başlıyor maça çıkınca. Bir taraftan rakibinin etrafında dönüyor, bir taraftan da indireceği darbeyi hesaplıyor.

Her hareketine, her yumruğuna alkış tutuyoruz, yorum yapıyoruz. Daha doğrusu büyüklerimizin yaptıkları yorumları tekrarlıyoruz biz küçükler.

Bir de bakıyoruz, Muhammet Ali’nin rakibi yerde. Hakem saymaya başlıyor. Muhammet Ali durmuyor bu arada. Yine bir kelebek gibi etrafta dolaşmayı sürdürüyor. Hakemin “On!” demesiyle birlikte, Muhammet Ali ve biz onun sevenleri, taraftarları havalara zıplıyoruz. Artık günlerce Muhammet Ali’yi ve onun rakibini nasıl nakavt ettiğini konuşacağız.

Muhammet Ali öldü ama konu boks olduğunda Muhammet Ali “kelebek gibi uçması, arı gibi sokmasıyla” ve elbet yazının başındaki cesur sözüyle anılacak. Ruhu şad olsun!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.