3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

ONLARI TANIDIM

26 Nisan 2017, Çarşamba 18:21

Hüseyin Yurttaş’ın “anılar, portreler” kitabı Onları Tanıdım’ı (Tekin Yayınevi, Nisan 2016) okudum. Kitap, Hüseyin Yurttaş’ın şair ve yazar dostlarını konu ediniyor. Yazdıklarıyla edebiyat tarihimize adını yazdırmış, yazdıracak yetmiş iki isim var kitapta.

Hüseyin Yurttaş’ın edebiyat alanına girdiği yetmişli yılların başından bugünlere kadar uzanan yarım yüzyıllık anılar toplamı Onları Tanıdım.

Hüseyin Yurttaş, kitabın giriş yazısında şöyle diyor: “Bu yazıların hemen hepsi, rahmetli arkadaşım Ali Rıza Ertan’ın adlandırmasıyla ‘sevgi notları’ ve yazılarıdır. Yazarken sevgiden uzak kalacağımı fark ettiğim birkaç kişiyi buraya almadım.” Kitabı okuduğum zaman Yurttaş’ın yazdıklarının sevgi notları olduğunu gördüm ve Yurttaş’ın bu yaklaşımından memnun oldum. Çünkü aslolan sevgidir.

Onları Tanıdım’ı okurken, ben de Hüseyin Yurttaş’ın yanında hissetim kendimi. Şairlerimizin, yazarlarımızın farklı yönlerini, bu yönlerin onların ürünlerine yansımalarını düşündüm. Bazen sözü edilen kişilerin benim okuduğum eserlerini düşündüm bazen de onların insan yanının nasıl ağır bastığını.

İşte Onları Tanıdım’dan bana kalanlar:

-Besim Akımsar, bir Çehov öyküsünü ezbere okumuş. (s.74)

-Bir vali, İzmir Valisi Kemal Nehrozoğlu, Hüseyin Yurttaş’ın bir şiirini (Eski Bir İzmir’den adlı şiiri) ezbere okumuş. (s.84) Nerde o eski valiler!

-Düzenli bir yaşamı tercih eden Attila İlhan, “öğle yemeği yiyebileceği pek çok yer varken, her gün vapura binip Karşıyaka’ya geçiyor, yemeğini evinde yedikten sonra tekrar işine dönüyor”muş. (s.99)

-Fakir Baykurt, Hüseyin Yurttaş’ı etkileyen önemli isimlerden biriymiş. (s173)

-“İzmir’i herkeslerde pek görülmeyen bir tutkuyla” seven Tarık Dursun K.,  Arnavutları çok seviyormuş. (s.196)

-Remzi İnanç, üç aylık maaşını çaldıran Ali Yüce için kendisi ve arkadaşlarından para toplamış ve Ali Yüce’nin o günkü mağduriyetini gidermiş. (s.253)

-Can Yayınları sahibi Erdal Öz, seksenli yılların sonlarında Hüseyin Yurttaş’a toplu şiirlerini Can’da basmayı teklif ama Yurttaş, “toplu şiirleri kitabı yayımlamanın, şairin diğer kitaplarının önünü kestiği”ni düşündüğü için bu teklife hayır demiş. (s.266)

-Yazar Osman Şahin, edebiyatımızın en çok ödül alan ve öyküleri filme alınan yazarıymış. (s.306)

-Yurttaş, şair Ataol Behramoğlu’nun akademik unvanı (prof.) olduğunu 2010’lu yıllarda öğrenmiş. (s.318) Ben de bu kitaptan öğrendim.

Hüseyin Yurttaş, üç yüz elli sayfalık Onları Tanıdım’ı yazmakla önemli bir görevi yerine getirmiştir. Yaşadıklarını zamanın rüzgârında savrulup kaybolmaya bırakmamıştır çünkü. Yazılarında eksik etmediği sevgi ve nesnel olma gayreti de ayrıca altı çizilmesi gereken iki noktadır.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.