Haberler Mail veya WhatsApp olarak gelsin!
APP Plakada Yeni Karar; 1 Nisan’a Kadar Ceza Yok
APP Plakada Yeni Karar; 1 Nisa...
17:52Tavas Belediye Başkan Yardımcısı Osman Macit Görevinden Ayrı...
Tavas Belediye Başkan Yardımcı...
17:38Dijital Belgelerde Devrim: pdf to word Çözümleriyle Metinler...
Dijital Belgelerde Devrim: pdf...
17:37PPF Nedir Sorusu Araç Koruma Teknolojisine Olan İlgiyi Artır...
PPF Nedir Sorusu Araç Koruma T...
Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Karahöyükafşarı Mahallesi’nde bulunan Süleyman Sarızeybek Türbesi, koruma altına alındı. Resmi Gazetede yer alan karara göre, Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlığı ilan edilen türbede yatan Süleyman Sarızeybek’in bölgedeki ilk emniyet teşkilatı olan ileri karakol kurucusu olduğu biliniyor.
denizli24haber
EDİTÖR
Giriş: 16.07.2020 - 06:15
Güncelleme: 16.07.2020 - 06:15
Denizli’de bir türbe daha koruma altına alındı. Acıpayam’a bağlı Kurahöyükafşarı Mahallesi’nde Dağdıra Mevkisinde bulunan Süleyman Sarızeybek Türbesi ve su sarnıcı Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlığı vasfına alındı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü uzmanlarının raporu doğrultusunda türbe ve sarnıç 1. Grup Yapı olarak belirlendi.
SÜLEYMAN SARIZEYBEK TÜRBESİ:
Karahöyükavşarı köyü İtik(Iscak) Tepesinde, eski mezarlık içinde, köye 300 metre uzaklıktadır. Türbe, dört köşe, taş çağıl şeklinde örülmüş, üstü kiremit örtülü, penceresi bulunmayan basit kapılı bir yapıdır. Bakımsız, sergisiz, sıvasız olup, bina özelliği yoktur. Türbe içinde bulunan üç mezardan birisinin Süleyman Sarızeybek'e, diğerinin eşine, sonuncusunun ise kızına ait olduğu bilinmektedir. Mezar uzunluğu 2,25 metredir. Türbe vasfı kaybolmak üzeredir Kitabesi yoktur. "Zühtü" adıyla da anılmaktadır. H. 745/M. 1345-6 Gölhisar Sultanı Mehmet Çelebi'nin emri ile Germiyanoğullarına karşı harekete geçen Karadağ Baba'nın uç beylerinden olduğu, Avşar Oymağı'na mensup olup, Karahöyükavşarı köyünün kurucularından olması nedeniyle köye isminin bu nedenle verildiği, Elmadağı'nda medfun "Işık Süleyman" ile akraba olup, Karaağaç Baba sülalesinden olduğu ve çevrede ilk emniyet teşkilatının "İleri Karakol" kurucusudur. Acıpayam Ovası'nın fethinde Karaağaç Baba ile birlikte bulunmuş ve uç beyliği görevini yapmıştır. Türbe binası daha sonraki yıllarda yaptırılmıştır.