© DENİZLİ VATAN MEDYA 2020

75’lik Hatice Nine hakim karşısına çıkıyor

Denizli’de kamulaştırma kararının verildiği Tavas’ın Avdan Mahallesi’nde 5 şirket çalışanını darp ettiği iddiasıyla hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 75 yaşındaki Hatice Kocalar, hakim karşısına çıkıyor. Tavas Adliyesinde görülecek davaya çevreciler de Hatice nineyi destek için katılacak.

2022 yılının başında, Tavas’a bağlı Avdan mahallesi ve çevresindeki mahallelerde toplam 3 bin 760 dönüm arazi üzerinde maden üretimi yapılması amacıyla acele kamulaştırma kararı verilmişti. Bu karara karşı çıkan yöre halkının sembol ismi haline gelen 75 yaşındaki Hatice Kocalar’ın mücadelesi, çevrecilere örnek oldu.

Kocalar, maden şirketinin 5 çalışanı tarafından darp iddiasıyla suçlandı ve hakkında Tavas Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Kocalar, Salı günü duruşmaya çıkacak. Denizli’de çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Avdan Platformu, duruşma günü Kocalar’a destek çağrısında bulundu. Çevreciler, mahkeme günü Hatice Nine’yi yalnız bırakmama kararı aldı.

Avdan Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “13 Ocak 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile başta Avdan olmak üzere Denizli’nin Tavas ilçesinin farklı noktalarını da kapsayan 3 bin 760 dönüm arazinin maden üretimi için acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir. Avdan halkı, verimli tarım havzasının, zeytin ağaçlarının ve doğal çevrenin korunması için Avdan Platformunu oluşturmuşlar ve bu karara karşı yargı yoluna başvurmuşlardır. Ancak yargı süreçleri devam ederken Avdan Madencilik Enerji ve Sanayi Ticaret A.Ş. kömür madenciliği çalışmalarına devam etmiştir. Bu süreçte Avdan halkı, Avdan Platformu olarak topraklarına ve doğaya sahip çıkmak amacıyla uzun süre gece ve gündüz çevre nöbeti tutmuştur. Barışçıl protestolarda bulunmuşlardır. Bu mücadelenin sembol ismi 75 yaşındaki Hatice Kocalar olmuştur. Maden şirketi yetkilileri tarafından Kocalar hakkında suç duyurusunda bulunulmuş olup, kendisi Tavas Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmaktadır. Davanın bir sonraki duruşması 28 Mayıs 2024 tarihinde saat 14:00’da yapılacaktır. Tüm bileşenlerimizi, çevre gönüllülerini, havasına suyuna toprağına sahip çıkan herkesi duruşmaya dayanışmaya çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istenen Kocalar, önceki duruşmada yaptığı savunmasında, “Kimseye saldırmadım. Tarlamda ürünlerim vardı. Olay sırasında tarladaydım. İnşaat çalışanları geldiler. Neden geldiklerini sordum. ‘Sen çık biz burayı kazacağız’ dediler. Ben de kazmamalarını istedim, önce ekili ürünlerimi almam gerektiğini söyledim. Bu ürünler benim tek geçim kaynağım dedim. Çıkmayacağımı söyledim, ‘siz çıkın’ dedim. Daha sonra çekip gittiler. Ben 75 yaşında 45 kilo bir kadınım. Bunları nasıl yapayım? Ben nasıl edeyim böyle. Niye cezalandırılıyorum, bir şey yapmadım. Bu neyin cezası” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER