© DENİZLİ VATAN MEDYA 2020

Denizli'de Fiyat Düşüşü Üreticileri Ayaklandırdı

Denizli'nin Honaz ilçesinde kiraz üreticileri, toptan fiyatların düşmesi üzerine büyük bir isyan başlattı. Geçtiğimiz günlerde 200 TL'den ihracatçı firmalara verilen kirazın fiyatı bugün 80 TL'ye düşürüldü. Bu duruma tepki gösteren üreticilere Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek de destek verdi.

Denizli’nin en önemli kiraz üretim merkezi olan ve Napolyon kirazı ile ünü Türkiye’ye yayılan Honaz'da üreticiler, her yıl yurtdışına ihraç edilen kirazlarının fiyatındaki düşüşe isyan etti. Önce 170 TL'ye, sonra 150 TL'ye düşen kiraz fiyatı, bugün 80 TL'ye kadar gerileyince üreticiler adeta patladı. İhracatçı firmaların ofislerini basan üreticiler, yaşanan arbede sonrası bir açıklama beklediklerini belirtti.

Başkan Kepenek'ten Destek

Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, üreticilere destek vermek için basının karşısına geçti. Kepenek, "Dün 150 TL olan kiraz ihracat fiyatı bugün 80 TL'ye kadar geriledi. Çiftçilerimiz bu süreçte bir açıklama bekliyor. Çiftçilerimiz, bir yıllık emeklerinin ne kadar kolay bir şekilde heba edildiği gerçeğiyle yüzleşmek zorunda bırakılıyor" dedi.

Toplantıya Katılım Yetersiz Kaldı

Başkan Kepenek, haldeki esnafları gezdiğini ve ihracatçı firmaları toplantıya davet ettiklerini ancak bir kişi dışında katılım olmadığını belirtti. "Bu havuzun içinde üretici de var, komisyoncu da var, ihracatçı da var. Emeği çeken çiftçi, zarara uğrayan yine çiftçi. Buna bir dur demenin zamanı geldi" diye konuştu.

Hükümetin Koruması Talep Ediliyor

Kirazın alım fiyatının neden 150 TL'den 80 TL'ye düştüğünü açıklamalarını talep eden Kepenek, "Firmalar bize açıklama yapacaklarını söyleseler de bugün buraya gelmediler. Buradan çıkış yolunu bulabilmek için hızlı bir dönüşüme girmemiz gerekiyor. Bizler Honaz olarak, kooperatif kurarak ve kooperatif üzerinden ihracat yaparak taban fiyat belirleyerek bu yola devam edeceğiz. Ayrıca kiraz üreticimizi hükümetimizin koruması altına almamız gerekiyor. İhracatımızı da onların gözetiminde yapmamız gerekiyor."

"Bir Yıllık Emek Uçup Gidiyor"

Kendisinin de bir kiraz üreticisi olduğunu hatırlatan Başkan Kepenek, "Bir günde 150 liralık fiyat hayali ile kasalarını götüren üreticimiz nasıl 80 TL'lik fiyatla karşı karşıya bırakılabiliyor? Bir yıllık emek bir anda uçup gidiyor. Kiraz üretiminin hasadı 10 gün sonra tamamlanacak. 15 gün sonra ise bir sonraki yılın hazırlıkları başlayacak" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER