© DENİZLİ VATAN MEDYA 2020

Memura kötü haber: Servisleri kaldırılıyor

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın raporuna göre, kamu kurum ve kuruluşlarının personel servisi kiralama giderlerinde ciddi bir artış yaşandı. Bu durum üzerine tasarruf önlemleri gündeme geldi. Tasarruf sağlamak amacıyla ekonomik olmayan hatlarda servislerin kaldırılması ve çalışanlara toplu taşıma kartlarının verilmesi planlanıyor.

Sözcü gazetesinin haberine göre, servislerin kaldırılması ve toplu taşıma kartlarının sağlanmasıyla maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor. Bu uygulamanın ilk olarak büyükşehirlerde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Giderler üç kat arttı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, 2024'ün ilk üç ayında personel servisi kiralama giderleri dikkat çekici bir artış gösterdi. Ocak ayında 141,7 milyon lira, Şubat ayında 379,6 milyon lira ve Mart ayında ise 477,3 milyon lira olmak üzere toplamda 998,6 milyon lira harcandı.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu rakamlar oldukça yüksek. Geçen yılın ilk üç ayında bu giderin toplamı 363.5 milyon lira idi. Bu da devletin servis taşımacılığı için ödediği paranın yaklaşık 3 kat arttığını gösteriyor.

Geçen yılın tamamında ise bu gider toplamı 2 milyar 611 milyon lira olarak kaydedilmişti. Bu yılın ilk çeyreğindeki yüksek harcamalar, kamu kaynaklarının etkin kullanımı konusunda yeniden değerlendirme ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Bu bağlamda, tasarruf önlemleri ve alternatif çözümler üzerinde çalışmaların hız kazandığı görülüyor.

2021 genelgesinde de yer almıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 30 Haziran 2021 tarihinde kamu kurum ve kuruluşlarında tasarruf tedbirlerini içeren genelge Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu genelgede, tasarruf tedbirlerine ilk kez personel servisleri de dahil edildi. Kamu kurum ve kuruluşlarının servis hizmetinde en etkin ve ekonomik yöntemleri tercih etmeleri gerektiği vurgulanırken, birbirlerine yakın yerleşkelerde bulunan kurumların servis hizmeti ihalelerini birlikte yapmaları istendi.

Ayrıca, personel servisi hizmetinden fiilen yararlanan kişi sayısının araç kapasitesinin yüzde 70'inin altında olması durumunda ilgili hatta servis konulmaması gerektiği belirtildi. Haziran 2023'te ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek göreve başlar başlamaz kamu kurumlarına tasarruf genelgesi gönderdi. Bu genelgede, 2021'de çıkarılan genelge hatırlatılarak "kamu kuruluşları personel servisi hizmetine ilişkin giderler ve diğer hususlarda genelgede belirlenen kurallara uymakla yükümlüdür" ifadesine yer verildi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER