© DENİZLİ VATAN MEDYA 2020

Muğla’da eleman temininde en fazla güçlük çekilen 5 meslek belli oldu

Muğla'da yapılan 2023 Yılı İşgücü Piyasası Araştırması, işverenlerin eleman temininde en fazla zorluk çektikleri meslekleri belirledi. Buna göre, kat hizmetleri elemanı/kat görevlisi, garson (servis elemanı), özel güvenlik görevlisi (silahsız), resepsiyon görevlisi (ön büro elemanı) ve kompozit ürün üretim elemanı (devamlı levha) en çok talep edilen meslekler arasında yer aldı.

Muğla'da Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) tarafından gerçekleştirilen araştırma, 5 Haziran-14 Temmuz 2023 tarihleri arasında bin 655 işyerinde işverenlerle yapılan yüz yüze ve elektronik ortamlı görüşmelerle tamamlandı. Elde edilen verilere göre, Muğla genelinde açık iş oranı yüzde 28,4 olarak hesaplandı.

Sektörel açıdan incelendiğinde, diğer hizmet faaliyetleri sektörünün yüzde 38,2 ile en yüksek açık iş oranına sahip olduğu görüldü. Bu sektörü sırasıyla, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörü yüzde 35,9'luk, imalat sektörü yüzde 33'lük ve toptan ve perakende ticaret sektörü yüzde 32,6'lık açık iş oranı takip etti. 

Muğla'da yapılan 2023 Yılı İşgücü Piyasası Araştırması, önemli sonuçlarını ortaya koydu. Araştırmaya göre, il genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek sıralamasında turizm ve otelcilik elemanı, kat hizmetleri elemanı/kat görevlisi, özel güvenlik görevlisi (silahsız), garson (servis elemanı) ve perakende satış elemanı (gıda) meslekleri yer aldı.

Muğla İşgücü Piyasası Araştırması sonuçlarına göre, 14 Temmuz 2024 itibarıyla net istihdam artışı beklentisi yüzde 1,7 olarak tahmin edildi. Sayısal olarak en fazla istihdam artışı konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri sektörü ile inşaat sektöründe beklenirken, oransal olarak en yüksek istihdam artışı diğer hizmet faaliyetleri ile inşaat sektörlerinde bekleniyor.

Araştırmaya göre, Muğla'da gelecek dönemde net istihdam artışının en fazla olması beklenen ilk üç meslek ise turizm ve otelcilik elemanı, garson (servis elemanı) ve özel güvenlik görevlisi (silahsız) olarak belirlendi. Buna karşılık, beden işçisi (genel), yapı market işletme müdürü ve diğer öğretmenler en fazla net istihdam azalışı beklenen meslekler arasında yer aldı.

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında eleman temininde güçlük çekilen meslekler de belirlendi. Bu kapsamda, kat hizmetleri elemanı/kat görevlisi, garson (servis elemanı), özel güvenlik görevlisi (silahsız), resepsiyon görevlisi (ön büro elemanı) ve kompozit ürün üretim elemanı (devamlı levha) en fazla güçlük çekilen meslekler olarak öne çıktı.

Muğla'da işverenlerin eleman temininde güçlük çekme nedenleri arasında ise "bu meslekte işe yeterli başvuru yapılmaması", "gerekli mesleki beceriye/niteliğe sahip eleman bulunamaması" ve "yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması" öne çıktı.

Araştırmanın daha detaylı sonuçlarına "Muğla İşgücü Piyasası Analizi Raporu"ndan erişim sağlanabilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER