© DENİZLİ VATAN MEDYA 2020

Obezite Cerrahisi

Obezite cerrahisi adından da anlaşılacağı üzere obezite hastalığına yakalanmış kişilerle ilgilenmektedir. Her insanın vücut uzunluğuna göre sahip olması gereken ideal kilo değerleri bulunmaktadır. Bu değerlerin çok çok üzerinde olan kişiler obez olarak bilinmektedir. Obezite hastalığına sahip olan bireylerde kalp yetmezliği, şeker hastalığı gibi problemlerin ortaya çıkması riski her zaman bulunmaktadır. Obezite cerrahisi tedavilerinde hastalara hangi yöntemle müdahale edileceği hastanın yaşına, kilosun vb. değişkenlere göre değişkenlik göstermektedir. Cerrahi müdahalelerin öncesinde uygulanabilecek tüm yöntemlerin uygulanması beklenmektedir. Bu yöntemlerin en başında diyet ve egzersiz gelmektedir. Diyet ve egzersizle kilo vermeyi başaramayan hastaların cerrahi müdahale kaçınılmaz bir hal almaktadır.
Obezite cerrahisi kimler için uygundur?

Obezite cerrahisi müdahalelerinin uygulanması için gerekli olan birtakım kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlere aşağıdaki listelerden ulaşabilirsiniz. 

Spor ve düşük kalorili beslenme alışkanlığı kazanmasına rağmen kilo veremeyen hastalar,
Vücut kile endeksi 30 ile 40 arasında olup belirli hastalıklara sahip olan hastalar,
Uzman denetiminde diyet yapmış yine de başarılı olamayan hastalar,
Geçireceği cerrahi müdahalelere engeli olmayan, sağlık durumu elverişli kişiler.
 

Obezite cerrahisinin riskleri nelerdir?

Sağlık sektöründe her cerrahi operasyonun riski bulunmaktadır. Her operasyonda olduğu gibi bu operasyon türünde de riskler her zaman bulunmaktadır. Obezite cerrahisi minimum risk kategorisinde değerlendirilmektedir. Yapılacak işlemlere göre karşı karşıya kalabileceğiniz risk türleri aşağıda belirtilmiştir. 

Yapılacak cerrahi işlemlere ilişkili yaşayabileceğiniz riskler şunları içerebilir:

Enfeksiyon kapma riski
Kan pıhtı riski
Anestezi riskleri
Cerrahi risklerin uzun vadeli riskleri de bulunmaktadır. Kısaca uzun vadeli cerrahi riskler:

Düşük kan değerlerine sahip olma,
Oluşabilecek fıtıklar,
Ülser veya reflü,
Bağırsak tıkanıklığı rahatsızlığı
Böbrek veya safra kesesinde taş oluşması
Mide bulantısı, kusma, baş dönmesi
 

 

Obezite cerrahisi türleri nelerdir?  

Obezite cerrahisi tedavi yöntemleri içeriğin başında da belirttiğimiz gibi hastalığın evresine göre değişiklik göstermektedir. Ülkemizde yaygın olarak uygulanan bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri Cerrahi prosedür tekniği ve uzun dönem sonuçları açısından birbirinden farklı olan çeşitli tip ve uygulamada obezite cerrahisi yöntemi bulunmaktadır.

Tüp mide ameliyatı 

Tüp mide ameliyatı, midenin büyük bir kısmının 100-150 ml'lik bir mide tüpü bırakılarak çıkarılması ile yapılan cerrahi bir işlemdir. Ameliyat sırasında midenin bir kısmı cerrahi olarak çıkarılır ve geriye tübüler bir mide (muza benzer) kalır. Ayrıca midenin ghrelin salgılayan kısmı çıkarıldığı için hasta daha az aç hisseder. Diğer bir deyişle, midenin tok olması aşırı yemeyi engeller. Tüp mide ameliyatı kısıtlayıcıdır ve bu yöntem besin emilimini bozmaz. Besinlerin emilimi aynı şekilde devam ettiği için hastaların ek vitamin veya mineral takviyesine ihtiyacı yoktur. Tüp mide ameliyatının uygulanması diğer bariatrik cerrahi türlerine göre nispeten kolaydır. Tüp mide ameliyatının başarısı kalıcıdır ancak bu yöntemin doğru kişiye uygulanması çok önemlidir. Hastalar ameliyat öncesi ve sonrası mutlaka bir diyetisyen tarafından görülmelidir.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER