Haberler Mail veya WhatsApp olarak gelsin!
Evlilik vaadiyle erkekleri dolandırmışlar! Eş zamanlı baskın
Evlilik vaadiyle erkekleri dol...
17:57Merkezefendi’de ‘engelli İstihdamı Çalıştayı’ Düzenlendi
Merkezefendi’de ‘engelli İstih...
16:25Denizli'de kamyon, hafif ticari araca çarptı; 1 ölü, 2 yaral...
Denizli'de kamyon, hafif ticar...
16:17Denizli'de öğrencilerin diktiği fidanları çaldılar
Denizli'de öğrencilerin diktiğ...
Denizli’nin Baklan ilçesinde, Boğaziçi Mahallesi’nde uzun yıllardır atıl durumda olan bir alanın toplu konut olarak değerlendirilmesi planlanırken, belediye meclisinin aldığı son kararla bölgenin spor alanı olarak kalmasına karar verildi. Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, "Gençlerimiz göç ediyor, insanlar köylerine dönmek istiyor ama konut alanı yok" dedi.
denizli24haber
EDİTÖR
Giriş: 18.03.2025 - 10:42
Güncelleme: 18.03.2025 - 10:42
Denizli’nin Baklan ilçesinde belediye tarafından planlanan toplu konut alanı düzenlemesi, Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oy çokluğuyla reddedildi. Meclis, söz konusu alanın spor sahası olarak planlandığını ve kamulaştırma sürecinin daha önce tamamlandığını belirterek, bu alanın konut alanına dönüştürülmesinin kamu yararına uygun olmayacağına karar verdi.
Baklan Belediyesi, Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 16 Ocak 2025 tarihli ve 99 sayılı kararıyla onaylanan 1/25.000 ve 1/5.000 ölçekli nazım imar plan değişikliği kapsamında belirlenen alanın Toplu Konut Alanı olarak değiştirilmesini talep etti. Ancak bu değişikliğin kabul edilmemesi durumunda, Boğaziçi Belediyesi’ne daha önce hibe edilen 4.112 metrekarelik alanın gelişme konut alanı olarak bırakılması yönünde bir itirazda bulunuldu.
Baklan Belediyesi’nin sunduğu itiraz dilekçesinde, 2571, 2573 ve 2577 numaralı parsellerin gelişme konut alanı olarak planlanmasının bölgenin ihtiyaçlarına daha uygun olacağı savunuldu.
Denizli Büyükşehir Belediyesi ilgili komisyonları tarafından yapılan incelemelerde, söz konusu alanın gelişme konut alanı olarak değerlendirilmesi halinde spor alanı ihtiyacının karşılanamayacağı belirtildi. Komisyon raporunda şu değerlendirmelere yer verildi:
Komisyon üyeleri, yapılan incelemeler sonucunda Baklan Belediyesi’nin talebini kamu yararına uygun bulmadı.
242 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 23. maddesi uyarınca, bir taşınmazın kamulaştırıldıktan sonra 5 yıl içinde belirlenen amaca uygun olarak kullanılmaması durumunda, mal sahiplerinin kamulaştırma bedelini faiziyle birlikte ödeyerek taşınmazlarını geri alabileceği belirtilmektedir.
Buna göre, Baklan Belediyesi'nin kamulaştırma amacı dışında bu alanı farklı bir fonksiyona dönüştürerek toplu konut alanına çevirmesi yasal olarak mümkün görünmüyor.
Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, vatandaşların konut ihtiyacını karşılamak amacıyla alanın toplu konut olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. “Burası 1986 yılında yapılan imar planında spor alanı olarak belirlenmişti. Ancak yıllardır kullanılmıyor ve mezbelelik bir halde. Halkımızdan gelen yoğun talep üzerine burayı konut alanına çevirmek için adım attık” dedi.
İMAR PLANI 2022’DE KONUT ALANI OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ
Gülsever, Boğaziçi Mahallesi’nin nüfusunun yıllar içinde azaldığını ve konut ihtiyacının arttığını vurguladı. 2022 yılında yapılan revize imar planında bölge, konut alanı olarak belirlendi ve 2023 yılında TOKİ’ye başvuru yapıldı. Belediye, vatandaşların talebi üzerine 2023’te Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) başvurmuş. Ancak, Doğu ve Güneydoğu’daki depremler nedeniyle TOKİ yeni projeleri yatırım programına almamış. Daha sonra, 250.000 konut projesi kapsamında Boğaziçi için umut doğmuş; yoğunluk ve kat yüksekliği düzenlemeleriyle ihale aşamasına gelinmiş. 221 vatandaş toplu konut talebinde bulunmuş, ancak süreç ilerlerken, Boğaziçi’nde yaşamayan üç kişinin dilekçesiyle alan tekrar spor sahasına çevrilmiş.
VATANDAŞLARIN KONUT TALEBİ GÖRMEZDEN GELİNDİ
Gülsever, Boğaziçi’nin kan kaybetmeye devam ettiğini vurguladı. Geçmişte okulun kapanmasıyla taşımalı eğitime geçilmiş, mevcut spor alanları (halı saha, voleybol ve basketbol sahaları) ise yeterli görülmüş. Başkan, “Bu şekilde kalırsa top oynayacak nüfus yok. Telafisi mümkün olmayan bu karar, Boğaziçi’nin kaderini olumsuz etkileyecek,” dedi ve alanın yeniden toplu konut bölgesi olmasını istedi. Ayrıca, tarım politikalarının değişmesiyle köylerin yeniden canlanabileceğini, insanların geri döneceğini ve o zaman spor alanlarına ihtiyaç duyulacağını ifade etti.
BOĞAZİÇİ’NİN NÜFUSU HER GEÇEN GÜN AZALIYOR
Boğaziçi Mahallesi’nin nüfusunun 400 kişiye kadar düştüğünü hatırlatan Gülsever, “Mahallede okul bile kapatıldı. Gençlerimiz göç ediyor, insanlar köylerine dönmek istiyor ama konut alanı yok” ifadelerini kullandı.
KOMİSYON KARARI MECLİSTEN GEÇTİ
Tartışmaların ardından, komisyondan gelen madde belediye meclisinde oylamaya sunuldu ve oy çokluğu ile kabul edildi. Böylece alan, yeniden spor alanı olarak belirlenmiş oldu.
BİR CEVAP YAZ
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir