Haberler Mail veya WhatsApp olarak gelsin!
Evlilik vaadiyle erkekleri dolandırmışlar! Eş zamanlı baskın
Evlilik vaadiyle erkekleri dol...
17:57Merkezefendi’de ‘engelli İstihdamı Çalıştayı’ Düzenlendi
Merkezefendi’de ‘engelli İstih...
16:25Denizli'de kamyon, hafif ticari araca çarptı; 1 ölü, 2 yaral...
Denizli'de kamyon, hafif ticar...
16:17Denizli'de öğrencilerin diktiği fidanları çaldılar
Denizli'de öğrencilerin diktiğ...
Denizli Eczacı Odası Başkanı Hasan Hazer ve yönetim kurulu üyeleri, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenledikleri basın toplantısında eczacıların yaşadığı ekonomik zorlukları ve sağlık sistemindeki sorunları dile getirdi. Eczanelerin ağır mali yükler altında ezildiğini belirten Başkan Hazer, acil önlem alınmazsa birçok eczanenin kapanacağı uyarısında bulundu.
denizli24haber
EDİTÖR
Giriş: 17.02.2025 - 08:25
Güncelleme: 17.02.2025 - 08:25
Denizli Eczacı Odası Başkanı Hasan Hazer ve yönetim kurulu üyeleri, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenledikleri basın toplantısında eczacıların yaşadığı ekonomik zorlukları ve sağlık sistemindeki sorunları dile getirdi. Eczanelerin ağır mali yükler altında ezildiğini belirten Başkan Hazer, acil önlem alınmazsa birçok eczanenin kapanacağı uyarısında bulundu.
Eczacıların, hastaların ilaçlara en hızlı ve güvenilir şekilde ulaşmasını sağlayan birinci basamak sağlık hizmeti sunduğunu belirten Başkan Hazer, artan maliyetler karşısında eczanelerin korunmadığını ve gerekli düzenlemelerin yapılmadığını ifade etti.
“Defalarca taleplerimizi dile getirmemize rağmen eczanelerdeki kan kaybı görmezden gelindi. 2024 yılı hem hastalar hem de bizler için çok zor geçti. Eğer gerekli önlemler alınmazsa, 2025 yılı daha da karanlık bir yıl olacak” dedi.
Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki İlaç Temin Protokolü’nün 1 Ekim 2024’te sona erdiğini hatırlatan Başkan Hazer, “4 aydır yeni bir protokol imzalanamadı. Buna rağmen eczacılar büyük özveriyle çalışmaya devam ediyor” dedi.
Hazer, eczanelerin sürdürülebilirliği için ekonomik koşullara uygun yeni bir protokolün acilen yürürlüğe girmesi gerektiğini vurgulayarak, “30 bini aşkın eczanenin ayakta kalabilmesi, tam mutabakatla imzalanacak bir protokole bağlıdır” ifadelerini kullandı.
SGK’nin ilaç fiyat farklarını hastaların üzerine yüklediğini belirten Hazer, şu açıklamalarda bulundu:
“SGK, ilaç firmalarının Kamu Kurum Iskontosu’nu uygulamamasına göz yummamalıdır. Bunun bedelini vatandaşlarımız ödememelidir. Ayrıca Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki düzenlemelerle hasta katılım paylarında yüzde 542’ye varan artışlar yapıldı. Emekliler, asgari ücretliler ve kronik hastalar bu artışlar nedeniyle zor durumda kalıyor. Bu zamların geri çekilmesini talep ediyoruz.”
Hazer, eczanelerin SGK adına muayene ücretlerini tahsil etmesine de karşı çıktıklarını belirterek, “Bu durum, eczacıları hastalarla karşı karşıya getiriyor. Eczacılar olarak muayene ücretlerini tahsil etmek istemiyoruz” dedi.
Yetkililere defalarca seslenmelerine rağmen kalıcı bir çözüm bulunmadığını dile getiren Başkan Hazer, “Bugün sessiz kalırsak, hastalarımız ilaçlarına erişimde çok daha büyük sorunlar yaşayacak. Sessiz kalırsak, eczanelerimiz birer birer kapanacak” diye konuştu.
Tüm Bölge Eczacı Odaları ile birlikte mücadeleye devam edeceklerini belirten Hazer, eczane iflaslarının an meselesi olduğunu vurguladı.
“Eczaneler, halk sağlığı sisteminin etkinliği için kritik öneme sahiptir. Eğer haklı taleplerimiz karşılanmazsa, halkımızın sağlık kapıları kapanacak. Biz eczacılar, bu kapının açık kalması için buradayız ve mücadele etmeye devam edeceğiz.” diyerek yetkilileri göreve çağırdı.
BİR CEVAP YAZ
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir