Haberler Mail veya WhatsApp olarak gelsin!
Denizli, ITB Berlin’de Turizm Gücünü Dünyaya Tanıtıyor
Denizli, ITB Berlin’de Turizm...
13:49Radar toleransı kalktı mı? İşte yeni hız cezası tablosu
Radar toleransı kalktı mı? İşt...
13:29Gerzele’de Asfalt Çalışması Başladı; Yol Yenileniyor!
Gerzele’de Asfalt Çalışması Ba...
13:21Merkezefendi’de 8 Mart İçin Etkinlikler Başlıyor
Merkezefendi’de 8 Mart İçin Et...
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda güvenliği alanında yürüttüğü yoğun denetimlerle halk sağlığını tehdit eden işletmelere yönelik ciddi yaptırımlar uyguluyor. 2024 yılının ilk on ayında 17 bin 771 denetim gerçekleştiren ekipler, tüketicilerin sağlığını tehlikeye atan iki işletme hakkında suç duyurusunda bulundu ve beş işletmenin faaliyetlerini durdurdu. Ayrıca, ürünlerinde taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen üç işletme Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirildi.
denizli24haber
EDİTÖR
Giriş: 25.11.2024 - 10:35
Güncelleme: 25.11.2024 - 10:35
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, denetimlerin kapsamını ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Çınar, 2024 yılı hedefinin 20 bin denetimin üzerine çıkmak olduğunu belirterek, şu ana kadar 12 bin 145 gıda üretim yeri denetimi gerçekleştirildiğini söyledi. Denetimlerin geniş bir ürün yelpazesini kapsadığını ifade eden Çınar, “Denizli’de kuruyemişten süt ürünlerine, et işleme tesislerinden takviye edici gıdalara kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren birçok işletme bulunuyor. Çiftlikten çatala, tarladan sofraya gıda güvenliği ilkesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz,” dedi.
2024 yılının ilk on ayında yapılan denetimlerde toplamda 750 numune alındı. İncelemeler sonucunda 49 numunenin uygunsuz olduğu tespit edildi. Bu durum, özellikle hijyenik olmayan üretim koşulları ve ürünlerde taklit-tağşiş uygulamalarının hala devam ettiğini gösteriyor. Çınar, bu ihlaller nedeniyle toplamda 11 milyon 224 bin 884 TL idari para cezası uygulandığını açıkladı. Ayrıca, beş işletmenin faaliyetlerinin durdurulduğunu ve iki işletme hakkında da suç duyurusunda bulunulduğunu sözlerine ekledi.
Ürünlerinde taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen üç işletme, Bakanlık tarafından yayımlanan listeye dahil edildi. Çınar, bu işletmelerin halk sağlığına zarar verdiğini ve gıda güvenliği standartlarını ihlal ettiğini vurgulayarak, tüketicilerin bu tür durumlarla karşılaştıklarında Bakanlığın Alo 174 Gıda Hattı’na bildirim yapmaları gerektiğini hatırlattı.
Denetimlerin etkinliğini artırmak ve tüketicilere güvenilir bilgi sunmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nın karekod uygulamasını hayata geçirdiğini belirten Çınar, “Bu uygulama sayesinde tüketiciler, bir işletmenin kayıt ve onay numarasını, adresini ve en son yapılan denetim tarihini kolayca öğrenebilir. Halkımızın güvenilir gıdaya erişimini sürdürülebilir kılmak için bu tür teknolojik yenilikleri desteklemeye devam edeceğiz,” dedi.
Tüketicilerin gıda etiketlerini dikkatlice incelemesi ve herhangi bir şüpheli durumda Alo 174 Gıda Hattı üzerinden ihbarda bulunması gerektiğini vurgulayan Çınar, “Gıda güvenliği yalnızca denetim ekiplerimizin değil, tüm toplumun sorumluluğunda. Bilinçli tüketiciler, sağlıklı bir toplumun temelidir,” ifadelerini kullandı.
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 2023 yılına dair paylaştığı verilere göre, il genelinde toplam 12 bin 84 işletmede 20 bin 317 resmi kontrol ve denetim gerçekleştirilmişti. 2024 yılında ise denetimlerin yoğunluğu artırılarak yılın ilk 10 ayında 17 bin 771 kontrol gerçekleştirildi. Yıl sonuna kadar 20 bin denetim hedefinin aşılması bekleniyor.
Denizli, geniş ürün yelpazesine sahip gıda işletmeleriyle dikkat çekiyor. Çınar, il genelinde üretilen ürünlerin başında leblebi, kuruyemiş, dondurulmuş gıdalar, süt ve et ürünleri ile meyve suyu konsantrelerinin geldiğini belirtti. Bu işletmelerin denetlenmesinin hem yerel halkın sağlığını koruma hem de ulusal gıda güvenliği standartlarının sağlanması açısından kritik olduğunu ifade etti.
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, vatandaşların gıda güvenliği konusunda daha bilinçli olması gerektiğini vurguluyor. Çınar, “Tüketicilerimizin dikkatli olması, etiket bilgilerini incelemesi ve uygunsuz durumlarda ilgili mercilere şikayette bulunması, denetimlerin etkinliğini artıracaktır,” dedi.
BİR CEVAP YAZ
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir