Para Piyasası modülü kapalı
x

Son Dakika Haber Gönder Video Yazarlar Kurumsal İletişim

Paylaş

Pamukkale'de termal su krizi! Termal su tükeniyor

Pamukkale'de termal su krizi yaşanıyor. Termal suyun ısınmada kullanılması sonucu beyaz cennette su seviyesi düştü. Travertenlerde kararmalar başladı.

denizli24haber denizli24haber EDİTÖR Giriş: 24.09.2025 - 12:12 Güncelleme: 24.09.2025 - 12:12
Pamukkale'de termal su krizi! Termal su tükeniyor

UNESCO Dünya Kültür Mirası Pamukkale–Hierapolis’te termal su debisinin 450 lt/sn’den 150 lt/sn’ye gerilemesi, milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan beyaz travertenlerde kararma ve geri dönülmez tahribat riskini artırdı. Bölgedeki turizmciler, jeotermal kaynakların tasarruflu ve bilinçli kullanımı için Pamukkale ve Karahayıt’a doğalgaz hattı talep ediyor.

Kuraklığın etkisiyle yeraltı sularının hızla azaldığı Karahayıt’ta şifalı “kızıl su”nun da risk altında olduğu belirtilirken, bazı pansiyonların kışın ısınmada termal suyu kullanmasının tüketimi artırdığına dikkat çekildi. Büyük tesislerde dökme gaz kullanıldığı, hat üzerinden sağlanacak doğalgaz ile enerji maliyetlerinin düşeceği ve termal suyun turistik/tedavi amaçlı havuzlarda kalacağı vurgulandı.

Otel Müdürü Recep Altuntaş, Dökme gaz maliyeti hat doğalgazından daha yüksek. Doğalgaz geldiğinde ısıtma yükünü gazla çözer, termal suyu sadece turizm ve şifa havuzlarında kullanırız; böylece kaynakta ciddi tasarruf sağlanır. Özellikle pansiyonların ısınmada termal su kullanması tüketimi artırıyor; Pamukkale ve Karahayıt’a doğalgaz verilmesi şart.”

Yetkililerden, kaynak yönetimi, denetimlerin artırılması ve tesislerin ısıtma altyapısının doğal gaza geçişi için planlama yapılması isteniyor.

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0 Yorum)
Yorum Sıralaması:



Anasayfa Kategoriler YOUTUBE
ÜYE VE KÖŞE YAZARI GİRİŞİ
GİRİŞ BAŞARILI YÖNLENDİRİLİYOR
GİRİŞ BAŞARISIZ !