Haberler Mail veya WhatsApp olarak gelsin!
Evlilik vaadiyle erkekleri dolandırmışlar! Eş zamanlı baskın
Evlilik vaadiyle erkekleri dol...
17:57Merkezefendi’de ‘engelli İstihdamı Çalıştayı’ Düzenlendi
Merkezefendi’de ‘engelli İstih...
16:25Denizli'de kamyon, hafif ticari araca çarptı; 1 ölü, 2 yaral...
Denizli'de kamyon, hafif ticar...
16:17Denizli'de öğrencilerin diktiği fidanları çaldılar
Denizli'de öğrencilerin diktiğ...
Denizli’de yaralı bulunan ve Sırbistan’da halkalanan nesli tükenmekte olan gökkuzgun, tedavi altına alındı. Kuş, tedavisinin ardından doğal yaşamına bırakılacak ve uluslararası halkalama veri tabanına bildirilecek.
denizli24haber
EDİTÖR
Giriş: 07.05.2025 - 11:42
Güncelleme: 07.05.2025 - 11:42
Denizli’nin Çal ilçesi Denizler Mahallesi'nde tarlasında çalışan Eşref Eşbah, yerde yaralı halde bulduğu rengârenk bir kuşla hem doğaseverlerin hem bilim insanlarının dikkatini çekti. Eşbah’ın ihbarıyla olay yerine gelen Çal Belediyesi Zabıta ekipleri ve belediyenin sözleşmeli veterineri Ediz Zeybek, kuşun nesli tükenme tehlikesi altındaki Gökkuzgun (Coracias garrulus) olduğunu tespit etti.
Yaralı kuşun tedavisi başlatılırken, ayağındaki metal halka sürpriz bir bilgi ortaya çıkardı. Üzerinde “Museum Belgrade 3X16338” yazılı halka, kuşun Sırbistan’ın başkenti Belgrad'da halkalandığını ve bilimsel izleme amacıyla işaretlendiğini gösterdi. Böylece gökkuzgununun Sırbistan’dan Türkiye’ye uzanan göç yolculuğu kayıt altına alınmış oldu.
Veteriner Hekim Ediz Zeybek ise halkalama sistemine dikkat çekerek, bu sayede kuşların göç yolları, popülasyon değişimleri ve iklim değişikliğine verdikleri tepkilerin bilimsel olarak takip edildiğini vurguladı.
Tedavisi tamamlanan gökkuzgunu, Doğa ve Milli Parklar Denizli Şube Müdürlüğü’ne teslim edilerek, doğal yaşam alanına salınmak üzere hazırlıklara alındı. Ayrıca elde edilen veriler uluslararası halkalama veri tabanlarına bildirilecek.
BİR CEVAP YAZ
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir