Haberler Mail veya WhatsApp olarak gelsin!
E-Ticarette Başarının Yolları
E-Ticarette Başarının Yolları
17:48Oğulgaz Gıda Gazları ile Güvenli ve Uzun Süreli Depolama Sağ...
Oğulgaz Gıda Gazları ile Güven...
17:28Denizli’nin 2040 akıllı ulaşım planı tanıtıldı: 95 akıllı du...
Denizli’nin 2040 akıllı ulaşım...
16:34DTO, 30 üyesiyle Shanghai Automechanika 2025’te
DTO, 30 üyesiyle Shanghai Auto...
Türkiye’nin sığınak yönetmeliği, 6 aylık çalışma sonunda güncellendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Millet bahçeleri, metro tünelleri gibi alanları sığınak hizmeti verecek şekilde düzenleyeceğiz” açıklamasını yaptı.
denizli24haber
EDİTÖR
Giriş: 07.11.2025 - 11:39
Güncelleme: 07.11.2025 - 11:39
Yönetmelik, nüfus artışı ve şehirleşme dikkate alınarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, 44 kurum ve kuruluşun iş birliğiyle 6 ayda tamamlandı.
BAKAN MURAT KURUM’DAN DETAYLI AÇIKLAMA
Murat Kurum sosyal medya paylaşımında şunları söyledi: “Ülkemizin sığınak yönetmeliğini günümüz ihtiyaç ve koşullarına uygun hale getirerek güncelledik. Mevcut sığınaklara denetim şartı ve ilave standartlar, yeni yapılacak binalara önemli koşullar getirdik. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğimizle; millet bahçeleri, metro tünelleri gibi alanları sığınak hizmeti verecek şekilde düzenleyeceğiz. Milletimizin huzur ve güveni için gereken her adımı atmaya devam edeceğiz. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile yeni inşa edilecek yapılara kapasitelerine göre sığınak yapma zorunluluğu getirildi. Toplam bağımsız bölüm sayısı 10’dan fazla olan konutlar, yatak sayısı 50’den fazla olan yurt, koğuş, otel ile diğer konaklama tesisleri, yatak sayısı 25’ten fazla olan engelli, yaşlı, çocuk sürekli bakımevleri, yataklı sağlık tesisleri, emsal hesabına konu alanı 2000 metrekareden fazla olan her türlü imalat ve sanayi tesislerinde sığınak yapılması zorunlu olacak. Resmi yapılardan emsal hesabına dahil alanı 1000 metrekare ve üzeri olan tüm yapılara sığınak yapma zorunluluğu getirildi. Yeni yapılacak 5000 kişi ve üzeri seyirci kapasitesine sahip Stadyum ve benzeri açık ve kapalı spor tesislerine sığınak zorunluluğu getirilerek, yapılacak sığınakların kişi sayısı seyirci kapasitesinin en az % 3’ü olarak hesaplandı. Yönetmelik kapsamında eğitim yapılarında sığınak yapımına ekstra şartlar eklendi. Bina içinde kalacak olan sığınakların, tavan döşemesinin en az 20 cm ve duvarları en az 30 cm kalınlığında betonarme olarak inşa edilmesi zorunlu olacak. Resmi binalar ile sağlık ve eğitim yapılarındaki sığınaklarda, en az 24 saat kesintisiz elektrik teminini sağlayacak kapasitede jeneratör yapılması ve iletişim prizine ek olarak uydu telefonu altyapısı ve/veya acil durum Wİ-Fİ noktası yapılması gibi ilave tedbirler alınacak. 100 metrekare üzeri sığınaklarda bir lavabo ve bir elektrikli pişirme yeri barındıran en az 2,30 metrekare alanlı mutfak nişi yapılacak. Ayrıca sığınağın içinde yangın söndürme cihazları ve asgari sağlık ekipmanları bulunan bir ilkyardım dolabı bulundurulması şartı da getirildi. Sığınaklarda batarya destekli led lamba, sabit telefon, radyo ve harici görüntülü iletişim ve haber alma aygıtları bulundurulacak. Bu sayede iletişimin sürekliliğinin sağlanması öngörüldü. Yeni yapılacak olan metro hattı tünellerinin planlama dahilinde genel sığınak vasfında olacak şekilde projelendirilmesi, mevcutların ise eksikliklerinin giderilerek sığınak vasfında olacak şekilde düzenlenmesi zorunluluğu getirildi.”
ZORUNLULUK GELEN YERLER VE SON TARİHLER
Alışveriş merkezleri ile bölge, genel ve ticari otoparkların zemin altı bodrum otopark katlarının sığınak vasfında yapılması zorunlu oldu. Mevcut tesislerin ise en geç 31 Aralık 2028’e kadar sığınak kullanımına uygun hale getirilmesi gerektiği belirtildi.
MİLLET BAHÇESİ VE KÜLTÜR ALANLARINA SİĞINAK
Yüzölçümü 15.000 m² ve üzeri millet bahçelerinde, bahçe alanının en az %3’ü oranında, girişleri kamuflajlı yeraltı genel sığınak yapılacak. Alışveriş veya kültür merkezlerinin bodrum katındaki sinema, tiyatro, konferans salonları sığınak olarak değerlendirilebilecek.
ERİŞİLEBİLİRLİK: TSE STANDARTLARI ZORUNLU
Tüm sığınaklarda yaşlı, hamile ve engelli bireylerin kullanımına uygunluk şartı getirildi. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) normlarına ve ilgili mevzuata tam uyum zorunlu hale geldi.
KAYIT, BİLDİRİM VE KOORDİNASYON
Mevcut, yeni ve tadilat görecek sığınakların ruhsat kayıtları ilgili idarelerce tutulup Valiliğe (İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü) bildirilecek; böylece AFAD’ın afet anlarında planlama ve koordinasyonu kolaylaşacak.
YÖNETİCİLERE SÜREKLİ HAZIRLIK SORUMLULUĞU
Sığınakların barış zamanında farklı kullanıma imkân tanınsa da bakım ve “her an hazır” bulundurulmasına ilişkin sorumluluk bina yöneticisine verildi. Yeraltı otoparkı sığınak şartlarını sağlıyorsa ayrıca sığınak aranmayacak.
TRT İÇİN KESİNTİSİZ YAYIN TEDBİRİ
TRT, acil durumlarda yer üstü ve yeraltındaki özel/genel sığınaklarda kesintisiz yayın için ilave tedbirleri alacak ve buna uygun kurumsal sığınaklarını inşa edecek.
1 YILDA ÜLKE GENELİ DENETİM
Geçici maddeyle, ilgili idarelerin mevcut tüm özel/genel sığınakları 1 yıl içinde denetlemesi, hazır olmayanların yönetmeliğin 14. maddesi uyarınca mevzuata uygun hale getirilmesi zorunlu tutuldu.
BİR CEVAP YAZ
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir