Denizli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

120 yıllık konak turizme kazandırılıyor

120 yıllık konak turizme kazandırılıyor
Etnik hoşgörünün simge mekanı Berber Nihat Dönmez Konağı’nı Buldan Belediyesi restorasyon programına aldı

Buldan Belediyesi, bir taraftan sokak sağlıklaştırma ve restorasyon çalışmalarını yürütürken bir taraftan da yok olmaya yüz tutmuş kültürel mirasa sahip çıkmaya devam ediyor. Osmanlı Ordusu subaylarından Mehmet Niyazi’nin evlat edindiği, Tehcir Yasasından muaf kimsesiz bir kız çocuğu ile 9 kardeşin birlikte büyüdüğü Berber Nihat Dönmez Evi, Buldan Belediyesi tarafından restore edilerek, turizme kazandırılacak. 

Buldan Belediyesi, 2007 yılında başlattığı  “Her Evin Bir Hikayesi Var” projesiyle kültürel mirasına sahip çıkmaya devam ediyor.  Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin mimari özelliğini taşıyan ve cumbalı, gerdanlıklı bacalarıyla dikkat çeken Buldan Evlerinin turizme kazandırılması için başlattığı çalışmalarını hızla sürdüren Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik,Ballar Konağı’nın ardından, 120 yıllık Berber Nihat Dönmez Konağı’nı Kaymakamlıktan devraldı.

Kısa bir süre önce belediyeye hibe edilen, işgal döneminde Yunan askerleri tarafından karargâh olarak kullanılan Ballar Konağı restorasyon projesi hazırlıklarının devam ettiği açıklayan Başkan Şevik, Berber Nihat Dönmez Konağı’nın da en kısa zamanda turizme kazandırılacağını söyledi.

OSMANLI SUBAYININ KONAĞI

Buldan’ın sevilen esnaflarından Berber Nihat Dönmez’in, Osmanlı Subayı babası Mehmet Niyazi’in evlat edindiği Tehcir Yasası’ndan muaf kimsesiz bir ermeni kızı ve 8 kardeşiyle birlikte büyüdüğü konak, Buldan’da hoşgörü ve farklı etnik kökene sahip insanların bir arada yaşama kültürünün sembolü gibi. 1900’lü yıllarda babası tarafından yaptırılan konağı, 1978 yılında satarak İstanbul’a yerleşen Berber Nihat Dönmez, birçok sosyal yardım kuruluşlarında, derneklerde, yurtlarda görev alarak ihtiyaç sahiplerine el uzatan Buldan sevdalısıydı.

1991 yılında İstanbul’da vefat eden Berber Nihat Dönmez’in kızları Ayşen Alganve Filiz Çelebi, ata yadigarı konağı geri alarak, Buldan Kaymakamlığına hibe ettiler. Uzun zamandan beri restore edilmeyi bekleyen konağın, belediye tarafından devralınarak yeniden hayat bulacak olması aileyi sevindirdi.

“EKSİĞİMİZ YOK FAZLAMIZ VAR”

Buldan’ın Safranbolu, Beypazarı, Odun Pazarı, Birgi, Kula örneklerine uygun bir koruma politikası ile korunması için 2007 yılından beri restorasyon çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Başkan Mustafa Şevik, “Bacasız fabrikalar diyarı Buldan’ı bir turizm kenti yapmak istiyoruz. Buldan’daki evlerin Beypazarı’ndan, Safranbolu’dan eksiği yok, fazlası var. Daha özellikli ve üstün kılan özelliği, yaşayan evler olması. Her evin hikayesi farklı. Biz evlerimizi restore ederken, hikayelerini de yaşatmak istiyoruz. Mimari özelliğinin yanı sıra,Berber Nihat Dönmez Konağı’nı da, Ballar Evi’ni de ayrıcalıklı kılan bu tarihi hikâyeleridir” dedi.

FETÇİLER SOKAKTA SAĞLIKLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Başkan Mustafa Şevik’in   “kültür ringi” projesinin, en uzun ve en önemli parçası olan Fetçiler Sokak’ta sağlıklaştırma çalışmaları başladı. Restorasyon ihalesini alan inşaat firması tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları kapsamında,  sokakta yer alan 20’ye yakın evin dış cephesi yenilerek turizme kazandırılacak. Sokak Sağlıklaştırma ve Restorasyon Projesi ile ilgili bilgi veren Başkan Şevik, “Bu sokak bizim için çok önemli. Bugüne kadar restore edilmiş Buldan Dokuma Pazarı Sokağının ardından en uzun sokak olacak. Geçtiğimiz yıl restorasyonu tamamlanan Semerci Sokağı ile bütünlük sağlayan Fetçiler Sokak, Çarşı Sokak, Türkmenoğlu, Tavacı, Semerci, Buldan Dokuma Pazarı sokağını içine alan Kültür Ringinin en önemli bölümünü oluşturuyor. Ringi tamamlayan Türkmenoğlu, Çarşı ve Tavacı sokakların restorasyon ihalesini de en kısa zamanda gerçekleştireceğiz” dedi.

 

 

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!