3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Acıpayam Suçatı'da çiçek hastalığı yüzünden karantina

Acıpayam Suçatı'da çiçek hastalığı yüzünden karantina
Acıpayam’ın Suçatı Mahallesi’nde başlayan daha sonra çevresindeki 6 mahalleye de bulaşan çiçek hastalığı yüzünden başlatılan karantina çerçevesinde 17 ahır boşaltıldı. Büyükbaş hayvanlarda uzun yıllar sonra ortaya çıkan hastalık yüzünden 17 ahırdaki hayvanlar uzak bölgelerde itlaf edilerek kireçlenip gömülüyor. Bölgedeki önlemlerin hastalığın tamamen bitmesine kadar devam etmesi bekleniyor.

Türkiye’ye Suriye’den kontrolsüz bir biçimde giren hayvanlardan bulaştığı sanılan çiçek hastalığı yüzünden Acıpayam’da karantina devam ediyor. İlçeye bağlı Suçatı Mahallesi’nde başlayan salgının 6 mahallede de görülmesinin ardından tüm ilçede hayvan pazarı kapatılmıştı. İlçeye Burdur üzerinden sineklerle giriş yaptığı sanılan hastalık yüzünden özellikle Suçatı Mahallesi’nde ciddi karantina şartları uygulanıyor. Alcı, Çiftlik, Karaismailler, Yolçatı, Kelekçi ve Gölcük Mahalleleri’nde görülen hastalık yüzünden İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri Acıpayam Gireniz Bölgesinde aşılama çalışması başlattı. Çalışmalar kapsamında hastalık bulaştığı tespit edilen hayvanların imhasına başlandı. İmha çalışmalarında Acıpayam’a bağlı Karaismailler Mahallesi’nde ekiplerin kontrolünde hastalık bulaştığı tespit edilen hayvanlar imha edilerek toprağa gömüldü.

İmha edilen hayvanlar için takdir kıymet komisyonunun belirlediği ücretin hayvan sahiplerine ödeneceği öğrenildi. Öte yandan aynı bölgede 17 ahırda boşaltıldı. 

ZARAR BÜYÜK OLABİLİR

Hastalığın bitimine kadar ilaçlamanın devam edeceği ilçede hastalığın diğer bölgelere bulaşmaması için çalışmaların ve eğitimlerin sıkı bir şekilde devam edileceği açıkladı. Karantinaya sebep olan çiçek hastalığının genelde küçükbaşta görüldüğünü ifade eden Hayvancılık Kooperatifleri Denizli Üst Birlik Başkanı Mehmet Varol, uzun yıllar sonra bu hastalığın büyükbaşta görüldüğüne dikkat çekti. Bulaşıcı hastalıklar içerisinde çiçek hastalığının yüksek ateş nedeniyle tehlikeli olduğunu belirten Varol, “Yüksek ateş yüzünden süt veriminde ciddi boyuttaki düşüşe neden oluyor. Bunun yanında hastalık yeni doğmuş buzağıların ölmesine neden olabiliyor. Hastalıktan korunmak için karantinanın sonuna kadar üreticinin üretim yerini sürekli dezenfekte etmesi gerekiyor. Bunun yanında aşılama çalışmaları da devam ediyor. Karantina yüzünden pazar kapalı. Pazarın kapalı olması nedeniyle üretici satmak istediği hayvanını satamıyor. Üretici zor durumda kaldı ama hastalığın daha da yayılmaması için karantinanın devam etmesi gerekiyor” dedi.

BURDUR TARAFINDAN GİRİŞ YAPMIŞ

Hastalığın ortaya çıkması sonrası hemen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce görevlendirilen personelden gereken bilgilerin aldıklarını belirten Varol, “İlk bulgular hastalığın Burdur’da görüldüğü göz önüne alınarak buradan ilçeye giriş yaptığı yönünde. Hayvandan hayvana ve insandan hayvana geçen hastalığın büyükbaşta görülmesi ise çok ilginç bir vaka. Bilindiği gibi bu hastalık genelde küçükbaşta görülüyor. Büyükbaşta ise uzun yıllardır görülmüyordu. Bu hastalığın ülkeye giriş yeri olarak Suriye’den halen devam eden kontrolsüz hayvan girişleri olarak değerlendiriyoruz. Kesin bir kanı yok ama bizim düşüncemiz bu. Araştırmalarımız devam ediyor. Üreticimizin sabırlı olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!