3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Dolar ve Euro'da yaşanan artış araba fiyatlarını arttırabilir

Dolar ve Euro'da yaşanan artış araba fiyatlarını arttırabilir
Son bir ay içinde dolar ve Euro'da yaşanan yüzde 10.35 ve yüzde 6.53'lük artışlar, otomotiv sektörünü olumsuz etkiliyor. Bu hızlı kurlardaki yükseliş, sektörün maliyetlerini artırarak otomobil fiyatlarına zam yapılmasına neden olabilir.

Son bir ay içinde dolar ve Euro'da yaşanan yüzde 10.35 ve yüzde 6.53'lük artış, otomotiv sektörünü olumsuz etkiliyor. Bu hızlı artış, sektörde maliyetleri yükseltiyor ve doğal olarak fiyatlara yansıyor. Önümüzdeki günlerde otomobil fiyatlarında zam bekleniyor. Farklı markaların zam oranları firmadan firmaya değişiklik gösterecek. Düşük kurdan stok alan firmalar kısa bir avantaj elde edebilirken, genel olarak yüzde 3 ila 5 arasında zam yapılması bekleniyor.

Özellikle kurlarla mücadele edilen bir ortamda, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) değişikliği gündemde. Ancak sektör temsilcileri, bu değişikliklerin en azından şubat ayından sonra ele alınmasını öneriyor. Çünkü kur artışının yanı sıra bir de ÖTV artışı yaşanırsa, 2017'nin başlangıcı otomotiv sektörü için zorlu bir dönem olabilir.

"2017'DE OTOMOBİL ALMAK ZORLAŞACAK"

TOYOTA PAZARLAMA VE SATIŞ CEO'SU ALİ HAYDAR BOZKURT: "Son 1 ay içinde kur yaklaşık yüzde 7-8 artış gösterdi. Aralık başında kur bu seviyelerde olursa zam kaçınılmaz olacaktır. Böyle durumda genel olarak mevcut kampanyalar geri çekilir, yeterli olmazsa üzerine de bir miktar zam yapılabilir. Ortalama bir rakam telaffuz etmek gerekirse yüzde 3-5 arasında bir fiyat artışı söz konusu olabilir. Sektörün en yüksek satış beklediği aralık ayında kur etkisi ve bir de ÖTV artışı devreye girerse satışlara olumsuz etkisi olacaktır. Şu anda satışlar oldukça iyi gidiyor, umalım ki büyük fiyat artışları veya vergi artışı gibi bir durum olmasın. Çünkü bunların üzerine aralıkta FED'in olası bir faiz artış kararı kuru daha da yukarı çekeceğinden 2017 başından itibaren fiyatlar daha da yukarı gidebilir. Sonuçta 2017'de otomobil almak biraz daha zorlaşabilir."

"ESAS ZAMLAR ARALIKTA GELECEK"

HYUNDAİ ASSAN GENEL MÜDÜRÜ ÖNDER GÖKER: "Kasım ayında markaların çoğu zam yaptı, ancak 8-9 puanlık kur artışının küçük bir kısmı yansıtabildi. Kurlar bu şekilde devam ederse esas zamlar aralıkta gelecek. Ayrıca ocak ayında model yılı farkı da fiyatlara yansıyacak. Hem kur farkları hem de ÖTV artışı sektörü olumsuz etkiler. Ancak tasarı Meclis'te kabul edilmişken geri adım atılır mı bilemiyorum."

"FİYATLAR YÜZDE 6-8 ARASINDA ARTAR" 

BORUSAN OTOMOTİV CEO'SU EŞREF BİRYILDIZ: "Kurlardaki bu gidişat aralık ayı için yüzde 6 ila 8 arasında zam zorunluluğu demektir. Böyle bir ortamda ÖTV artışının gündemden kalkması gerek. Çünkü hem kur hem ÖTV değişikliği aralık ayını ve 2017'yi zor bir sürece sokar."

"MALİYET ARTIŞI FİYATLARA YANSITILIR" 

ANADOLU OTOMOTİV GRUBU BAŞKANI BORA KOÇAK: "Kurlar son bir ay içinde oldukça arttı. ÖTV değişikliği ile ilgili bir tahmin yapmak zor, ama kurlardaki artış maliyetlerimizi olumsuz etkiliyor. Yılın satış potansiyeli anlamında en güçlü ayına girerken bu maliyet artışlarını fiyatlara yansıtmamız gerekiyor. Döviz bazında geçmişle mukayese edersek şu anda Türkiye'deki en ucuz tüketim malı otomobil olabilir."

"ZAMMI KURDAKİ YAVAŞLAMA BELİRLER"

ord Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün: "ÖTV değişikliğini muhtemelen yılın en son ayında uygulamaya geçirmezler diye varsayıyorum. Dolar ve Euro'nun şu andaki yükselişi çok hızlı oldu. Muhtemelen yavaşlayıp bir miktar da gerileyecek. Zam oranları buna göre belli olur."

"KALICI KUR ARTIŞI FİYATLARI YUKARI İTER" 

DOĞUŞ OTOMOTİV CEO'SU ALİ BİLALOĞLU: "Araç fiyatlarının zam politikası doğrudan kurlara bağlı değil. Markaların satış hedefleri, sipariş edilen araç adetleri, finansman güçleri fiyat politikasını artan bir döviz ortamında etkiler. Tabii ki kalıcı bir şekilde artan kurlar tüm otomotiv sektöründe maliyetleri etkiler ve satış fiyatlarını yukarı doğru iter. Sayın bakanlar basına yansıyan son açıklamalarında ÖTV sistemini yeniden yapılandıracaklarını söylediler. Maliye Bakanı bunun illa vergi artışı olacağı anlamına gelmediğini söyledi. Bu sebepten dolayı spekülasyonda bulunmamak gerekir. Tabii ki herhangi bir ürün grubu için vergilendirme değişikliği tartışması tüketici nezdinde tedirginlik yaratır."

"ÖTV'DE DEĞİŞİM ŞUBAT-MARTTA OLUR"

RENAULT MAİS GENEL MÜDÜRÜ BERK ÇAĞDAŞ: "Kampanyalar ve 2016 model yılı stokların eritilmesi sebebiyle aralıkta araç fiyatlarına yapılacak zamlar sınırlı kalır. Sadece dövizli satılan araçların TL fiyat karşılıklarında artış olması doğaldır. Markaların ellerindeki stokların büyük çoğunluğu 1-2 ay önce daha düşük kurlardan çekilmiş araçlar olduğu için zam zorunluluğu yeni gelecek sınırlı sayıdaki araçlarda olacağından, sınırlı kalır. ÖTV için oran değiştirebilme yetkisi hükümete verildi. Yasanın olgunlaşması bana göre zaten 1-2 ayı alır. Ben şahsen şubat-marttan önce bir değişim beklemiyorum."

"KUR ARTIŞI FİYATLARA OCAK-ŞUBATTA YANSIR"

CİTROEN TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ BAHATTİN TATOĞLU: "Herkes stok ve maliyet yapısından oluşan kendi gerçeğine göre hareket edecektir. Kasım ve aralık her markada stokların en yükseldiği dönem. 15 Temmuz'dan sonra son çeyrek siparişlerinin azaltıldığı söylense de ekim rakamlarına ve kasım ayındaki gelişmelere bakıldığında aksi daha doğru gibi gözüküyor. Ben kur hangi seviyede olursa olsun fiyatlara ocak-şubat aylarından önce yansıtılamayacağını ve kasım-aralık döneminin araç almak için ciddi fırsatlar taşıdığını düşünüyorum. Olası ÖTV artışını da ekleyecek olursak şu anda tüketiciler için ciddi bir fırsat var."

"ZAM İÇİN YÜZDE 5'LİK FARK KALIYOR"

PEUGEOT TÜRKİYE PAZARLAMA DİREKTÖRÜ MEHMET AKIN: " Euro son üç ayda yaklaşık yüzde 8 değer kazandı. Fakat sektörün fiyat artışlarına bakıldığında aylık ortalama yüzde 1'ler seviyesinde olduğunu görüyoruz. Yaklaşık yüzde 5 fark kalıyor. Bu farkın tamamının aralık ayında kapanması çok olası değil gibi ama yüzde 5'lik bir yer olduğu da aşikar. Kurların bu seviyelerde seyretmesi durumunda otomotiv pazarında aralık koşullarının Kasım ayından iyi olmasını beklemek biraz iyimserlik olabilir gibi geliyor. Kur dalgalanmaları ile birlikte ÖTV gündemi 2017'de pazarı olumsuz yönde etkileyebilir."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!