3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

DTO'nun Verdiği Kurslarla Hayatı Değişen Kadınlar

DTO'nun Verdiği Kurslarla Hayatı Değişen Kadınlar
Denizli Ticaret Odası'nın(DTO) Verdiği Kurslarla Hayatı Değişen Kadınlar

Denizli Ticaret Odası (DTO) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, girişimcilik kursuna katılarak hayallerini gerçekleştiren 8 kadın başarılarını anlattı.
Denizli Ticaret Odası tarafından düzenlenen girişimcilik kursuna katılan 8 kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hayallerini gerçekleştirdikleri günleri anlattı. Kursta kendilerine verilen eğitimlerden, manevi desteğe, kendilerinde hissettikleri güvenden, iş hayatına kadar sürecin anlatıldığı kısa filmi yayınlayan Denizli Ticaret Odası kadınların hayallerini gerçekleştirmek için bir adım olan kurslarına da devam ediyor.

Kurs ile hayallerindeki işe daha hızla kavuştu
Girişimcilik kursuna katılan Ayşe Kırbaş, kurs bittikten 6 ay sonra kendi işletmesini kurdu. Mermer ihracatçısı olan Kırbaş hayallerini gerçekleştirmesinde girişimcilik kursunun büyük katkısı olduğuna dikkat çekerek, kurs öğretmeninin "Bir ticarete atılacaksanız bunun en az 2-3 katını kazanmalısınız ki girdiğiniz riske değsin" sözünden etkilendiğine dikkat çekti. Kurs ile birlikte yapacağı işi daha iyi anlamaya başladığını belirten Kırbaş, "DTO'nun açtığı kursu öğrendim, başvuruyu, şansımı deneyim, fırsat olur, heves olur dedim. Kabul edildi kurslara katıldım. Yapmak istediğim iş kafamda oturmaya başladı, maddi olarak neler bulmam gerekir, önüme tablo şeklinde konuldu. Girişimcilik kursundan 6 ay sonra kendi iş yerimi kurdum. 'Bir ticarete atılacaksanız bunun en az 2-3 katını kazanmalısınız ki girdiğiniz riske değsin' demişti kurs hocam. O söz beni gerçekten de düşündürdü. Bir işe gireceğim ama 2-3 katı kazanabilecek miyim? Gerçekten de o riski alabilecek miyim? Yaptığım tabloda aslında 2-3 katından fazlası, 10 katına kadar kazanacağımı gördüm. İlk yıl 2 milyon dolarlık ihracat yaptım. Büyük firmaların bile yapamadığı rakamdı. Herkes bizi tanıdı davet etmeye başladı. Ürünlerimizi satar mısınız? diyerek gelmeye başladılar. Bayanlar için kolay değil. Yıllarca çocuğumda küçük, yurt dışı şehir dışı yaptım, fedakarlık yaptık. Emek olmadan yemek olmuyor. Çok emek verdim. Doğal taş aşığıyım işi sevince başarı da geliyor" dedi.

“Kendime güvenim geldi”
Zücaciye İşletmecisi Dilek Karaca, kurslarda verilen eğitimler ile projesini kendisinin hazırladığı söyledi. Karaca, "Aileme destek olabilmek için ne yaparım diye düşündüm. Uzun zamandır iş kurma hayalim vardı. Arkadaşlarım önerisi ile Denizli Ticaret Odası'nın girişimcilik kurslarına başvurdum. Kısa sürede kaydoldum ve güzel bir eğitim oldu. Kendime güvenim geldi, çok destekleri oldu. Zaten aldığımız kurslarda projeyi kendimiz yapabileceğimizi söylediler. Kurs bittikten sonrada projemi kendim hazırladım ve daha sonra KOSGEB'e sundum. İşyerinde zamanın nasıl geçtiğini bilmiyorum. Sabah geliyorum, hemen akşam olmuş. Akşam eve gidiyorum, yine yemeğimi yapıyorum temizliğimi yapıyorum. Şimdi daha çok işe yaradığımı düşünüyorum. Önceden eşimden para isteyen ben, hiçbir işe yaramıyormuşum gibi geliyordu. Kurs ve iş hayatımda kendime güven geldi. İş kurmak isteyenlere tavsiye ederim. Bu süreçte bana destek olan kardeşime, eşime, çocuklarıma daha sonra kursumuzda faydalı olan öğretmenlerimize, Denizli Ticaret Odası Başkanına teşekkür ederim. İşlemler çok hızlı ilerledi" ifadelerini kullandı

"Evde oturmak kötü bir şey”
Bozkurt ilçesinde yaşayan Gülşen Arda, ev hanımıyken hayalini kurduğu işyerine Denizli Ticaret Odası girişimcilik kursu ile kavuştuğunu belirterek, "Bir ev hanımı olarak, evde durmak çok kötü. Yani bir şeyler yapmamız gerekiyor. Eşimize, çocuğumuza, milletimize bir destek yapmamız gerekiyor. Boş durmak bayanlar için çok kötü bir şey" şeklinde konuştu.

Ev hanımlığından iş hayatına geçti
Çocuklarının okula başlaması ile çalışmak isteyen ve kendi işini kurmak için düşünen Şeyma Çetin, muhasebecisinin önerisiyle başladığı DTO girişimcilik kursları sonrası, şimdi Almanya'dan ithal ettiği ürünleri satıyor. Yurt dışından getirttiği ürünleri satan Çetin, işyeri için projeyi kendisinin hazırladığını belirterek "İşe girişmeden önce ev hanımıydım, 2 çocuğum vardı sonra çocuklarım okula başlayınca boşluğa düştüm. Ne yapabilirim diye düşünürken, yurt dışından geldiğim için, çevremdeki arkadaşlarım, yurt dışı ziyaretlerimde benden bir şeyler istemeye başladı. Bunu nasıl fırsata çevirebilirim Türkiye'ye ne getirebilirim diye eşimle birlikte düşündük. Bu işi yapmaya karar verdiğimizde nasıl yapabilir diye araştırma içine girdik. Projemi muhasebecim yardımıyla hazırladım. Almanya'dan solingen ürünlerin ithalatına başladım. Aileme, Ticaret Odasına, çevremde beni destekleyen herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

"Evde çevresi için yaptığı tatlı ve pastaları şimdi müşterileri için yapıyor”
Kafe açan Özlem Çelik, evde çevresine, akrabalarına yaptığı pasta ve tatlıları şimdi kendi işletmesinde müşterileri için yapıyor. Özlem Çelik kursta aldığı eğitimlerin çok faydasını gördüğünü kaydederek, "Hayallerim vardı, hayallerimi gerçekleştirdim. Bir işte çalışmadım ama okulumu bitirdikten sonra, evde çevremdekilere pasta tatlı yaparak kendimi geliştirdim. Kurslara katıldım. Kuzenim ve bir arkadaşım ticaret odası girişimcilik kurslarına katıldı. Onların başarılarını gördüm, iş yerlerini açtıklarını gördüm. Girişimcilik kursunda KOSGEB'in desteğini gördüm. İşyerim için gerekli olan bilgileri aldım. Böyle bir iş yerinin sahibi olacağıma 10 yıl önce sorsalardı yada söyleselerdi, inanmazdım. Bu hayalleri ben gerçekleştirdim, tabi ki adım atarak ama sonra ailem ve çevrem destek oldu. Sonra girişimcilik kursundan aldığım destek oldu" dedi.

Babası gibi esnaf olmak istedi, kendi iş yerini açtı
Hayalinde esnaf olmak, kendi işyerine sahip olmak hedefine, DTO tarafından düzenlenen girişimcilik kursu ile adım atan Türcan Karakaş açtığı butik ile kendi iş yerinin sahibi oldu. Karakaş, kurslara katılmasaydı, hayallerini ertelemeye devam edeceğini belirterek "Hep böyle babamdan gördüğüm üzere esnaf olayım, kendi işim olsun, kendi işimin başında durayım istiyordum. Ben butik açmayı çok istiyordum. Kadınlar kesinlikle gitmeliler, ertelemesinler. Mutlaka o kurslara katılsınlar, illa butik değil pastalar var, takılar var, tasarımlar var, fotoğraflar var, bir sürü var. Hobileri neyse onu yapsınlar. Devlet destek veriyorsa eğer, mutlaka gitsinler. Hayallerini ertelemeyen bayanlara diyorum, gitsinler kayıt olsunlar, yapsınlar" açıklamasında bulundu.

"Kadınlara verilen destekler çok avantajlı geldi"
Kendine ait iş yeri açma hayali olan fakat maddi olarak, hayalindeki işyerini açacak kadar birikimi olmayan Saadet Kundakçıoğlu, kadınlara verilen desteklerin avantajları ile kendi işyerini açtı. Devletin kadınlara verdiği avantajların önemli olduğunu belirten Kundakçıoğlu, "Başka iş yerinde çalışırken yapamayacağımı fark ettim ve kendime ait işyerimin olması gerektiğini düşündüm. Sevdiğim bir meslek olmasını istedim." ifadelerini kullandı

"Formalite sandığı girişimcilik kursu ile vizyonu değişti"
Kızı ile daha çok vakit geçirmek için kendi iş yeri olmasını isteyen Hülya Saral, DTO Girişimcilik kurslarını formalite düşünürken, kurslardan aldığı eğitimle vizyonunu değiştiğini söyledi. DTO tarafından düzenlenen girişimcilik kursuna katılarak aldığı sertifikayla kendi işyerini açmaya adım atan Saral, kurstan aldığı eğitim ile vizyonunun değiştiğini söyledi. Eğitimlere önyargılı bakmasına rağmen bakış açısının değiştiğini belirten Saral, "Aslında birazcıkta kendi işyerimin olmasını istememin sebebi kız çocuğum olduğu için, kendi işim olsun, onla da biraz vakit geçireyim. Yanımda bulunsun, gibi düşüncelerim olduğu için, bir senedir hep böyle, ne yapabilirim, ne yaparım, diye düşünürken, işyeri açma gibi kafamda bir düşünce oluştu ve işyerimi açtım. İşyerimi açmadan önce DTO girişimcilik kursları hakkında gideyim, oradan destek alayım, tabi ki işyeri açarken belli bir bütçeniz olması lazım. Girişimcilik kurslarını ben şöyle düşündüm, 50 bin lira para verecekler, 4 gün formaliteden gideceğiz, mülakat vesaire gibi 4 gün kurs kısmından bir şeyler öğrenebileceğimi düşünemedim. Bir kere vizyon genişliyor. Öğretmenlerimiz çok yardımcı oldu. Sıdıka hanım çok sağ olsun. Onlar sayesinde bu katkı oldu. Kafamda soru işaretleri vardı, ama kursa gittikten sonra daha çok heyecanlandım. Daha zevkle evet ben yapabilirim diye düşünmeye başladım. Tasarım ürünler üzerine çalışıyoruz, tamamen ahşap ve sağlıklı, el işçiliği olan ürünler. Her yerde çok bulamayacağınız ürünler hakkında bir sektör seçtim. Çok zor değil, gelip geçerken afişi kursu görürler değerlendirirler. 4 günde hayatım çok büyük faydası oldu. Bir şeyler yaparken o öğrendiklerimle yola çıkıyorum ve düşünüyorum. İnşallah herkes için hayırlısı olur. Dediğim gibi ufacık bir kıvılcım aslında yeterli, herkes bunu değerlendirsin çünkü bu büyük bir fırsat. Denizli Ticaret Odası Başkanlığına açtığı bu kurstan dolayı, öğretmenlerimize gerçekten çok teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

DENİZLİ (İHA)-

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!