Denizli
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli'de kayısı üretimi

Denizli'de kayısı üretimi
Denizli'de son senelerde büyük yatırımların sağlandığı Denizli'de kayısı hasatı yapıldı. Denizli'de İhtisaslaşmış bir kayısı bölgesinin oluşturulmaya çalışılırken hedef büyük olduğu ifade edildi. Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, ilerleyen yıllarda yatırımların çoğalmasıyla Denizli'nin kayısının merkezi olmaya aday olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin önde gelen kayısı üretim merkezleri arasında yer alan Denizli’de hasat başladı. Mersin’in Mut ilçesinin ardından Türkiye’de ikinci kayısı hasadının yapıldığı bölgede, matador olarak bilinen erkenci kayısı hasadının tamamlanmasının ardından roxana olarak bilinen kayısı çeşidinde hasat sürüyor. Kocadere Mahallesi, Denizli’de bin 500 dekar ile en çok kayısı üretimin yapıldığı yer. Hasadı yapılan kayısıların hepsi ihracata giderken, geçen yıl fiyat konusunda sıkıntı çeken üretici bu yıl fiyattan ve pazardan memnun.

PAMUKTAN KAYISIYA

Bölge, 2000’li yılların başlarına kadar pamuk üretimin yoğun olarak yapıldığı bir alan olarak biliniyordu. Pamuğun bırakılmasının ardından bölgede meyve arayışı başladı. Deneme yanılma yöntemiyle başlayan aramada, bölgede ağırlıkla hicaz narı olmak üzere bir ürün deseni oluştu. Bunun yanında Eşme Ayvası, erik çeşitleri denendi. 2012 ve 2015’te yaşanan don olaylarında narın büyük bir kayıp vermesinin ardından bu bölgede 2 bin 800 dekarlık alan kurudu. Bir arayışla kayısı üretimine yönelme oldu. Merkez Ovada Kocadere başta olmak üzere 5 mahallede yaklaşık 5 bin dekar arazide kayısı üretimi yapılıyor.

İHRACATA GİDİYOR

Kocadere’de İyi Tarım Uygulamaları ile üretilen kayısılar, Merkezefendi Ziraat Odası tarafından çiftçilere sunulan Global Gep sertifikasyon sistemi ile dünyaya açılıyor. Sistemden kayısıları gören tüccarlar üretim yerlerine gelerek ürünlere ulaşılabiliyor.

ÜRETİCİ FİYATTAN MEMNUN

Bölgede 15 yıldır kayısı üretimi yapan Ahmet Tüğdür, fiyatın bu yıl üreticiyi memnun ettiğini söyledi. Tüğdür, “Biz babadan gelme kayısıcıyız. Bu işi bize öğreten Ali İhsan Tüğdür’dür. Kendisi bu memlekete kayısı alıştıran kişidir. Narda nasıl Irlıganlı ilk akla gelen yerde Kocadere’de de kayısı akla gelen ilk yer olacak. Burası kayısının vatanı olacak. Buna çalışıyoruz. Fiyat konusunda geçen yıl baya mağdur olduk. Bu yıl pazar yeniden oluştu. Daha iyi para kazanıyoruz. Geçen yıl 50 ile 75 kuruş arasında satıldı. Bu sene Roxana 1,5 ile 2 lira, Ruby cinsi 2,5-3 lira arasında satılıyor. İlk hasat olan matador cinsi de 5-6 lira arasında satıldı” dedi.

HEDEF İHTİSASLAŞMIŞ KAYISI BÖLGESİ

Üretim hakkında bilgi veren Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Burada birinci ürün hicaz narı ve ayvaydı ancak birkaç yıl içerisinde burası bir kayısı bölgesi olacak. İhtisaslaşmış bir kayısı bölgesi olmayı hedefliyoruz. Kayısıda bu kadar kalitenin yanı sıra alyanak olarak tabir edilen renk alması başka bölgelerde yok. Sadece buraya özgü. Bu da cenabı Allah’ın bize verdiği bir hediye. Bulunduğu bölgenin mikroklima özelliği olan bir alan olması, ovadan gelen hakim rüzgarlara açık olması ve sırtını dağ silsilesine dayaması ile birlikte oluşan hava sirkülasyonunun sağlanması ile kaliteli ürünler yetişiyor. Çiftçilerimizin de gayretli, çalışkan ve donanımlı olması bunda etkili oluyor. Bin 500 dekar alanda üretim yapılıyor ancak bu ilerleyen yıllarda daha da artacak.

İKİNCİ HASAT DENİZLİ’DE YAPILIYOR

Kayısı denilince akla gelen yer Malatya geliyor ancak ilk hasadın yapıldığı yer Mersin’in Mut ilçesi. Buranın ardından Denizli’de hasat, Mut’tan 1 hafta sonra yapılıyor. Matador cinsi kayısı ilk hasadı yapılıyor, ardından ninfa, rubby, roxana ve erken geçci olarak hasat devam edecek. Çeşidine ve ağacın yaşına göre verim değişiyor. Yetişmiş bir ağaç, 150 kilo verim verebiliyor” dedi.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!