Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli Valiliğinden Denizli’deki Derneklere Önemli Duyuru

Denizli Valiliğinden Denizli’deki Derneklere Önemli Duyuru
Denizli Valiliğinden Denizli’deki Derneklere Önemli Duyuru

Denizli’de faaliyet gösteren dernekler, yılsonu itibari ile faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçları ile ilgili düzenleyecekleri beyannameyi Nisan ayı sonuna kadar bağlı oldukları Mülki Amirliğe verecekler.

Konuyla ilgili olarak Denizli Valiliğinden Dernekler Müdürlüğünden yapılan açıklama şu şekilde;

5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 19. maddesine göre dernekler, yılsonu itibari ile faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçları ile ilgili düzenleyecekleri beyannameyi (Dernekler Yönetmeliği EK-21) bağlı oldukları Mülki Amirliğe her yıl Nisan ayı sonuna kadar vermekle yükümlüdürler.

Dernekler 2017 Yılına ait beyannamelerini www.dernekler.gov.tr internet adresi üzerinden DERBİS (Dernekler Bilgi Sistemi) üzerinden kullanıcı adı, şifresini ve parolasını kullanarak doldurmalıdırlar. Elektronik ortamda gönderilen beyanname ve bildirimler ile kağıt ortamında gönderilen beyanname ve bildirimler arasında hukuki sonuçları itibariyle hiçbir fark bulunmamaktadır. Kullanıcı kodu, şifre ve parola kullanmak suretiyle elektronik ortamda doldurulmuş ve onaylanmış beyanname ve bildirimler, dernek tarafından verilmiş beyanname ve bildirimler olarak kabul edilir.

Zamanında verilmeyen beyannameler için 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 32/L maddesi gereğince “19. madde de belirtilen beyanname verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen dernek yöneticileri 1046,00 TL idari para cezası ile cezalandırılır.” hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, beyannamenin 7. bölümü doldurulurken derneğin defterlerinin hangi usulde tutulduğu doğru olarak işaretlenmeli ve buna göre “GELİRLER” ve “GİDERLER” bölümleri bir önceki yılın devreden hesapları da dikkate alınarak doldurulmalıdır.

Dernek yöneticilerinin idari para cezaları ile karşı karşıya kalmamaları için 2017 yılı beyannamelerini 2018 yılının Nisan ayının son gününe kadar vermeleri gerekmektedir.

Ancak “yıllık beyannamelerin” gerek kağıt ortamında, gerekse DERBİS üzerinden Nisan ayının son günlerinde verilmesi, Türkiye genelinde 112 bin derneğin olduğu düşünüldüğünde internet sistemi üzerinde bir yoğunluk yaşanmasına ve DERBİS sisteminin tıkanmasına sebebiyet vermekte, ayrıca Valilik ve Kaymakamlıklarda yoğunluğa neden olmakta ve beyannamenin kontrol edilerek alınmasından dolayı Beyannameyi veren dernek yöneticileri açısından zaman kaybına neden olmaktadır.           

Dolayısıyla “Beyanname” verme konusunda dernek yöneticilerinin Nisan ayının son günlerine kadar beklemeden, yukarıdaki işlemleri süratle yapmaları gerek idare, gerekse dernekler açısından ciddi rahatlıklarsağlayacaktır.”


 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!