3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

2016 yılında Denizli ihracatta ön sıralarda

2016 yılında Denizli ihracatta ön sıralarda
2016 yılının ilk yarısı geride kaldı. Ülkemiz ihracatı Haziran ayında, Şubat, Mart ve Mayıs aylarının ardından yükseliş trendini sürdürdü ve yüz1,8 lik artış ile 11 milyar 865 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracat pazarlarımız arasında yer alan 134 ülkede ihracat artışı sağlandı.

Haziran ayında TİM verilerine göre Denizli merkezli firmaların gerçekleştirdiği ihracat toplamı ise, yüz11,1 oranında artış ile 244 Milyon Dolar olarak gerçekleşti. Bu artış oranı ile Denizli, en fazla ihracat gerçekleştiren 10 il içerisinde, Bursa’nın ardından ihracatını en fazla artıran ikinci il oldu.

YILIN İKİNCİ YARISI İÇİN UMUTLUYUZ

Ülkemiz İhracatında yılın ilk altı ayının dördünde, geçtiğimiz seneye kıyasla artış olması 2016 yılının ikinci yarısı için de bizlere oldukça ümit veriyor. Ocak-Haziran aralığında değer bazında geçtiğimiz seneye göre yüz3,8 geride olsak da, miktar bazında ihracatımızda yüz6,5’lik bir artış söz konusu. Küresel ekonomi ve siyasetteki konjonktürden dolayı bir takım dalgalanmalar olsa da, son zamanlarda ihracatımızdaki artış ve karşımıza çıkan olumlu tablo ihracatçılarımızın başarılarını gözler önüne seriyor. Tüm bu gelişmeler bizi mutlu ediyor ve 2016’nın kalanına çok daha olumlu pencereden bakmamızı sağlıyor.

AVRUPA VE ABD BİZİM EN ÖNEMLİ İHRACAT PAZARLARIMIZ KONUMUNDA

Avrupa ve ABD en önemli ihracat pazarlarımız arasında yer almaya devam etmekte. Haziran ayında Almanya’ya yüz8,6, İtalya’ya yüz22, ABD’ye ise yüz18,5 oranında ihracat artışı dikkat çekiyor. DENİB olarak da en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 10 ülkeden 8’i Avrupa ülkesi, diğer ülkeler ise ABD ve İsrail.

RUSYA VE İSRAİL İLE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ ÖNEMLİ BİR ADIM

Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinin düzelmesi adına yaşanan olumlu gelişmeler, bizleri ayrıca mutlu ediyor. Rusya en önemli ticaret ortaklarımız arasında yer alıyor. Rusya ile geçtiğimiz Kasım ayından itibaren yaşanan olumsuz durumun tekrar eski haline döneceğini ümit ediyoruz. Orta ve uzun vadede, Rus ekonomisinin de içinde bulunduğu bunalımdan çıkması ile bu ülkeye ihracatımız tekrar eski seviyelerine ulaşacaktır.

Bizleri sevindiren bir diğer gelişme de İsrail ile yaşanan mutabakat. İsrail ile yaklaşık 6 senedir yaşanan krize rağmen, bu süre içerisinde İsrail’e olan ihracatımız yüz77 arttı. Önümüzdeki dönemde, artışın artık çok daha fazla olacağını düşünüyoruz. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!