Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli tarımı çağ atlayacak

Denizli tarımı çağ atlayacak
Daha güçlü ve örgütlü bir kooperatif düzeni için harekete geçen Hay-Koop Denizli Birliğinin geçen yıl Alman ve Türkiye Tarım Bakanlıklarına yaptığı müracaat kabul edildi. Proje ile Almanya tarımında var olan güçlü kooperatif örgütlenmesi Denizli’de uygulanacak. Projenin mimarı olan Hay-Koop Denizli Birlik Başkanı Mehmet Varol, proje ile üretilecek ürünün planlamasından pazarlamasına kadar tüm adımlarda tek söz sahibinin kooperatifler olacağını söyledi.

Tarım cenneti olan fakat planlama olmadan yapılan üretim yüzünden kaos yaşanan Türkiye’de hem tarımdaki kaosu bitirmek hem de kooperatifleri güçlendirmek isteyen Hay-Koop Denizli Birliği tarafından teklif edilen ve Alman Kooperatif Konfederasyonu tarafından onaylanan Türkiye’de tarımsal amaçlı kooperatif birliklerini güçlendirilmesine yönelik Türk-Alman Kooperatif Birlikleri İşbirliği Projesi(TAKBİ) ilk toplantısı yapıldı. Geçen haftalarda Ankara’da yapılan toplantıya Alman Kooperatifleri Konfederasyonu(DRGV) adına Türkiye temsilcisi İfakat Gürkan, Proje Uzmanı Dr. Ulrich Maerz, Tarım Bakanlığı adına Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Teşkilatlandırma Daire Başkanı Lokman Ramazanoğlu, Hay-Koop, Köy-Koop ve Tarım-Koop Merkez Birliklerinin yanı sıra, projenin mimarı olan Hay-Koop Denizli Üst Birlik Başkanı Mehmet Varol, projenin yürütüleceği Çanakkale, Balıkesir ve Burdur Birliklerinin başkanları katıldı. Proje üzerine mutabakata varılmasının ardından Proje Uzmanı Dr. Ulrich Maerz ve DRGV Türkiye Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. Salahattin Kumlu Denizli’yi ziyaret etti.

DENİZLİ’DE BİREBİR MÜLAKAT

Ziyaretin ardından Prof. Kumlu, Hay-Koop Denizli Birliği tarafından teknik ekiple 3 gün boyunca Denizli’de 20’ye yakın kooperatif ile birebir mülakat yaptı. 60 sorunun sorulduğu mülakatlarda projenin işleyişi ile ilgili durum tespiti yapılacak. Tüm çalışmaların bitmesinin ardından proje Denizli merkezli 4 ilde uygulamaya konulacak. İlk aşamada 3 yıl sürecek projenin olumlu gitmesi durumunda projenin uygulaması uzayabilecek. Projede ilk olarak Türkiye’deki 7 bin 500’ü aktif 16 bin kooperatifin yapısını güçlendirmeyi amaçlıyor. Proje ile Almanya’da uygulanan kooperatif uygulamasının aynısını Denizli’de uygulamak istediklerini belirten Hayvancılık Kooperatifleri Denizli Üst Birlik Başkanı Mehmet Varol, “Ülkemizde o kadar kooperatif var ama bunların büyük çoğunluğu kendini taşıyamaz, ortak kooperatifleri sorunlarını çözemez durumda. Bunun içindeki köylerdeki kooperatif sayılarının azaltılması, kooperatif birliklerinin çalışma konularına uygun olarak birleştirilerek sayılarının azaltılması, merkez birliklerinin çalışma konularına uygun olarak birleştirilmesi, idari ve mali olarak güçlendirilmesi amaçlanmaktadır” dedi.

ALMANYA’DAKİ DİKEY ÖRGÜTLENMEYE İHTİYACIMIZ VAR

Almanya’nın kooperatif örgütlenmelerinde dünyada iyi bir örneklerden birisi olduğuna dikkat çeken Varol, “Almanlar 26 bin olan kooperatif sayısını 2 bin 400’e indirdi. Dikey yapılanma yapısını düzenledi ve dünyada iyi bir yere geldi. Almanya’da tarımsal ürünlerin yüzde 80’i kooperatif ortakları tarafından üretilir, kooperatifler aracılığıyla ile pazarlanır. Üretim planlamasını kooperatif birlikleri yapar. Tarımsal girdiklerin tamamı kooperatifler tarafından temin edilir. Tarımsal krediler kooperatif bankaları tarafından karşılanır. Bizlerde Almanya modelini ülkemizde uygulanmasını istiyoruz. Projemiz bunu amaçlıyor. Bu düşünceden hareket ederek Denizli Birliği olarak bu proje için Alman Tarım Bakanlığına ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına geçen yıl başvurmuştuk. Kabul edildi ve iki ülke arasında protokol imzalandı. Proje hayata geçti. Saha uygulamalarında mülakatlar yapılıyor. Proje ile kooperatiflerin ve birliklerin kurumsal ve ekonomik anlamda güçlenmesi planlanıyor. İlimiz ile birlikte Balıkesir, Burdur ve Çanakkale’de proje uygulanacak” diye konuştu.

KENDİMİ PLANLAYIP KENDİMİZ ÜRETECEĞİZ

Denizli’nin tarım konusunda güçlü bir il olduğunu ifade eden Varol, “Bu güç maalesef ülkemizde olduğu gibi pazarlama konusuna yansımıyor. Bunun birçok nedeni var. Ama en önemli nedenlerinden birisi pazarlama. Biz üretiyoruz ama para kazanamıyoruz. Pazarlamanın yanında planlama sıkıntısı da var. Ülkemizde planlama bakanlık tarafından yapılıyor. Bu projenin hayata geçmesinin ardından yapılacak güçlü örgütlenme ile ilk olarak kooperatifler ürün planlaması yapacak. Planlama ile her yıl istenilen ürün yetiştirilecek. Sonra üretici kendi ürettiği ürünü kendisi pazarlayacak. Ortadan aracı kalkacak. Üretici mutlu olacak tüketici de ucuz ve kaliteli ürüne kavuşmuş olacak. Bu proje bizim olmazsa olmazımız. Bu projede bize desteğini esirgemeyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik’e Bakanlığın Tarım Reformu Daire Başkanlığına Almanya Tarım Bakanlığı’na projede ortağımız olan Alman Kooperatifler Konfederasyonu’nun Ankara Temsilcisi İfakat Gürkan ve Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. Salahattin Kumlu hocamıza ve Proje sorumlusu Dr. Ulrich Maerz’e teşekkür ediyoruz” dedi. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!