3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Denizli’de 70 Bin Ton Domates Yetişiyor 

Denizli’de 70 Bin Ton Domates Yetişiyor 
Denizli’de 70 Bin Ton Domates Yetişiyor 


Denizli İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüğünden teknik personeller ve üreticilerle birlikte Çameli'nde yaygınlaşan yayla seralarında domates hasadı yapıldı.

2013 yılından itibaren Çameli ilçesinde başlayan yayla seracılığı Acıpayam, Beyağaç, Kale, Tavas, Serinhisar, Çal, Çivril ilçelerine yayıldğınıve yıllar geçtikçe yayılmaya devam ettiğini belirten Tarım İl Müdürü Yılmaz Erkaya yaptığı açıklamada; "İlimizde 20 bin dekar alanda 70 bin ton domates yetiştirilmektedir. Son yıllarda iklim değişiklikleri ile hastalık ve zararlılar yüzünden açıkta yapılan domates yetiştiriciliğinden fazla bir randıman alınmadığı için üreticilerimiz Yayla seracılığına yönelmişlerdir. 2018 yılı dikimleri Nisan ayında başlamış, 20 Haziran itibari ile ilk hasatlar yapılmıştır. Seralarda üretim, sonbahar donlarına kadar devam etmektedir. Dekara ortalama 2 bin fide dikilmektedir. Yayla seralarında domateste 8-10 maça alınmaktadır. Yayla seralarımızdaki üretim miktarımız 25 bin ton düzeyindedir. İlimiz yayla seracılığı için uygun şartları taşımaktadır ve yayla seracılığı artış göstermektedir. Çünkü: açıkta üretime göre dekara verim daha yüksek, ürünler daha kaliteli ve parlak, raf ömrü uzun, zirai ilaç kullanımını azaltan biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin uygulanması daha kolaydır" dedi.

Açıkta üretim Çivril, Sarayköy, Buldan, Acıpayam, Güney ilçelerimiz başta olmak üzere tüm ilçelerimizde mevcuttur. Değişen iklim koşullarının olumsuz etkileri, hastalık ve zararlıların artış göstermesi gibi nedenlerle açıkta domates üretim alanları hızla azalmaktadır.

İlimizde, Jeotermal ısıtmalı modern seralar 500 dekar, yayla seraları 1200 dekar alanı kaplamaktadır. Doğrudan veya işlenerek çok fazla tüketilen domatese olan talep her geçen gün artmaktadır. İlimizde, jeotermal ısıtmalı modern seralarda topraksız ortamda yetiştirilen domateslerin çoğu ihraç edilmektedir. İngiltere, AB Ülkeleri, Ukrayna, Rusya Federasyonuna gönderilmektedir.

Üretim sezonu boyunca arazide ve seralarda İl ve İlçe Müdürlüklerimizce kontroller yapılmakta; yetiştiricilik uygulamaları, görülen hastalık ve zararlılar, üreticilerin faydalanabileceği desteklemeler konularında İl Müdürlüğümüz veri tabanında kayıtlı 3308 üreticimiz SMS ile bilgilendirilmektedir. 2018 yılında Domates üretiminin bulunduğu yerleşim birimlerinde çiftçi eğitim toplantıları yapılmıştır.

İlimiz Honaz İlçesinde bulunan Salça Fabrikasında salçalık domatesler işlenmektedir.

İyi tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Acıpayam ve Beyağaç İlçelerimizdeki yayla serası domates üreticileri İyi Tarım Uygulaması Desteklemesinden faydalandırılmış ve İyi tarım uygulamaları öğretilmiştir.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!