Denizli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

“Devlet, Emirhisar’a Verdiği Sözü Tutsun”

“Devlet, Emirhisar’a Verdiği Sözü Tutsun”
Çivrilli Elma üreticisinin sorunlarını her fırsatta dile getiren CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, Emirhisar’lı üreticilere bırakılan kooperatif borcunu Meclise taşıdı.

Melike Basmacı, Emirhisar’a 2007-2008 yıllarında yüzde 80 Devlet, yüzde 20’si Emirhisar’lı Kooperatif üyeleri tarafından karşılanması sözü ile tamamlanan  “Elma Paketleme Tesisi”ne Devlet’in katkı koymaması nedeniyle köylünün 1 milyon 300 bin lira borçlandırıldığını söyledi.

Tesisin borç yükü nedeniyle bugün kapanmayla karşı karşıya kaldığını ifade eden CHP Milletvekili Melike Basmacı; “Emirhisarlılar yüzde 80 destek alma sözü almışken, bugüne kadar bu sözü yerine getiren muhatap çıkmamıştır. Devlet, köylüsünü yalnız bırakmıştır. 8 yıldır açık olan paketleme tesisi bugün kapanmak üzeredir. Köylünün ürettiği elmalarda para etmeyince borç her yıl artmaktadır. Çivril İlçesinde 110 bin dekarda yıllık 250 bin ton Elma yetiştirilmektedir. Bu elmaların değerlendirilmesi ve ekonomiye katma değerli bir ürün olarak kazandırılması mümkünken ‘’elma paketleme tesisinin’’kapanmak üzere olması hem yöre halkı, hem de bölge ekonomisi açısından kayıp olacaktır.” dedi.

Basmacı’nın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği ve Meclise verdiği soru önergesi şöyle:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MEÇLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki soru/sorularımın Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa’nın 98.ve İçtüzüğün 96.maddeleri saygıyla arz ederim.27/10/2016

Melike BASMACI

DENİZLİ MİLLETVEKİLİ

Denizli İli Çivril İlçesi Emirhisar Köyü’nde faaliyet gösteren Emirhisar Tarım Kredi Kooperatifi 200 üyeli bir kooperatiftir. Kooperatif 2007-2008 yıllarında bölgeye ‘’elma paketleme tesisi ‘’kazandırmayı düşünmüş ve kamu kurum yetkililerinden %80 oranında destek alma sözü almıştır. %80 Devlet den kalan %20’i ise kooperatif üyelerinin karşılaması anlamında bir plan ve proje yapılmıştır. Ancak ne hikmetse verilen sözden dönüldüğü için kooperatif şu an 1,3 milyon TL civarında bir borç yükü ile karşı , karşıya kaldığı gibi kapısına kilit vurmak üzeredir.

Kooperatif üyeleri mağdur olmuştur. Kooperatif yönetim kurulu borç yükünden dolayı üzerlerinde olan sorumluluk, had safhadadır.

Denizli İli Çivril İlçesinde 110 bin dekarda yıllık 250 bin ton Elma yetiştirilmektedir. Bu elmaların değerlendirilmesi ve ekonomiye katma değerli bir ürün olarak kazandırılması mümkünken ‘’elma paketleme tesisinin’’kapanmak üzere olması hem yöre halkı, hem de bölge ekonomisi açısından kayıp olacaktır.

Buna göre;

Soru 1-Devlet ve kamu kurumları tarafından kooperatif yönetim kuruluna verilen sözler niçin yerine getirilmemiştir ? Kooperatifin borçlarının yapılandırılması ve uygun vadeler açılması mümkün değil midir ?

Soru 2-Bölge halkı için çok önemli olan tesisin kapanmaması için neler planlıyorsunuz ? Tesisin kapanmaması ve yeni işsizlerin yaratılmaması için neler ön görüyorsunuz ?

Soru 3- 200 Kişilik kooperatif üyesinin mağduriyetlerini nasıl gidermeyi planlıyorsunuz ?

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!