Denizli
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Emeğe saygı

Emeğe saygı
Hüsamettin Tat, Emeğe Saygı,

Yüce yaratan bizleri yaratırken, rızkımızın temini için bizleri bazı mesleklerle nasiplendirmiştir. Bu nasiplenmeye göre; kimimiz amir, kimimiz memur, kimimiz işveren, kimimiz işçi olarak hayatımızı idame ettirmekteyiz.

Bazı dostlarımız sokağımızı, çalıştığımız bürolarımızı temizlerken, bazı dostlarımız o bürolarda, gazete çıkarmakta, sağlık sektöründe çalışmakta, ya da memleket çıkarlarına hizmet etmektedir. Kimler ne iş yaparlarsa yapsınlar, aslında hayatımızı kolaylaştıran çalışmalar yapılmaktadır. Bu yapılan çalışmalar hayatımızın devamlılık sürecinde, zincirleme birbirine bağlı işler, görevler hepsi vatan için, millet için yapılan çalışmalar ve görevlerdir. Bu çalışmalarda bir emek harcanılmaktadır.

Sözlükte ”iş, çaba, fiil çalışma” gibi anlamlara gelen emek, bir işin yapılması için harcanan beden veya kafa gücü diye tarif edilmiştir. Ayrıca insanın bilinçli olarak belli bir amaca ulaşmak için giriştiği hem doğal ve toplumsal çerçevesini, hem de kendisini değiştiren çalışma sürecine de emek denilmiştir. Bu çalışma sürecinde bir ter dökülmektedir bu ter alın teridir. Helalinden kazancın simgesidir, saygı duyulmalıdır. İslam dini emeğe büyük önem vermiş, insanın kimseye muhtaç olmadan hayatını sürdürmesi, çoluk çocuğunun nafakasını temin etmek için çalışıp kazanmasına ibadet ölçüsünde kutsal ve değerli bir davranış olarak nitelendirmiştir.

Sevgili peygamberimiz de “işçiye ücretini teri kurumadan veriniz” diyerek buyurmuştur. İşçinin ücretini ödemeyen, hak ettiği emeğinin karşılığını vermeyen kimselerin kıyamet gününde Allah’ı karşılarında bulacaklarını bildirmiştir.

Biz gazetecilerin, yazarların yazmış olduğumuz, çıkartmış olduğumuz gazetede, dergide, Kitap’ta bir emek vardır, harcanılan bir zaman, dökülen bir alın teri vardır. Bazı okuyucularımıza çıkartmış olduğumuz, dergi ya da kitabı verdiğimizde emeğe saygı göstermeden, o kitabı ya da dergiyi bizlerin gözü önünde ikiye büküp, dörde katlamaktadır. Bu yapılan davranış emeğe saygı gösterilmeyip, yazara karşı yapılan bir saygısızlıktır.

Aslında okuyucuya düşen görev, başkasının yaptığı, geliştirdiği, yarattığı eseri saygı çerçevesinde karşılamak. Eser beğenilmese ve ya karşıt görüşlü bir fikri temsil etse de o eseri korumak ve yok etmemektir. En basitinden ekmeği yere atmamak olarak algılanır bu tutum. Çünkü çıkartılan o eserlerin üzerinden ekmek yenilmektedir. İdeoloji olarak karşıt görüşlü bir insanın heykelini kırmakta emeğe saygısızlıktır. Heykeltıraş o heykeli yapmak için uğraşmış, bir emek sarf etmiştir illaki bir sanat eseri olması gerekmez. Bazen şairler arasında da bu yazılan şiir mi? bu şiir olmamış gibi birbirlerinin yaptığı çalışmaları beğenmemek de yanlıştır. Kişinin yaşadığı yaşam, sevda, ayrılık ne ise konu gönlünden süzülerek kalem ile kâğıdı buluşturmuş ortaya bir eser, bir şiir meydana gelmiştir. Bu şairin emeğidir, çabasıdır. Emeğe saygı göstermek, emeği meydana getiren kişiye karşı saygı göstermektir.

Yapılan çalışmalar ne olursa olsun, önemli olan hangi konuda emek harcandığı ve sonuçta nereye varıldığıdır 14.10.2016.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!