3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

2016 Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi yapılacak ibadetler

2016 Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi yapılacak ibadetler
Kadir gecesi bu sene 1 Temmuz 2016 Cuma gecesine denk geldi Kadir Gecesi önemi nedir duası ve namazı nasıldır? Sizler için Kadir gecesi ibadetlerini derledik.

Kadir Gecesi Kur'an'ı Kerim'in indiği gece olması sebebiyle önemlidir. "Bin aydan daha hayırlı" kabul edilen Kadir Gecesi bu sene 1 Temmuz 2016 cuma günü idrak edilecek.

Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak biliniyor.

Ramazan ayının 27. günü kutlanan Kadir Gecesi, bu sene 1 Temmuz Cuma gününe denk geliyor. Aslında Kadir Gecesi'nin ne zaman olduğu tam olarak bilinmez. Din alimleri Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın son 10 gününde aranmasını önermişlerdir.

Kadir Gecesi'nde melekler yeryüzüne iner. Kur'an'ı Kerim'de Kadir gecesinin önemi Kadir Suresi'nde çarpıcı bir şekilde anlatılır.

Kadir Suresi 'Kadir Gecesi nedir bilir misin sen?' diyerek başlıyor ve şöyle devam ediyor;

“Biz onu Kadir gecesi indirdik. Kadir gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rabblerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar.” (Kadîr sûresi, 1-5)

KADİR GECESİ NASIL İBADET EDİLİR?

* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. 

* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-i Sevri:“Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313). 

* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. 

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı. 

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli. 

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

PEYGAMBERİMİZ KADİR GECESİ İÇİN NE DEMİŞ!
Kadir Gecesi 'nin önemi Kur-anı Kerim'in indirildiği gece olmasından ileri gelir. Hazreti Muhammed Kadir Gecesi 'nin fazileti ve önemi hakkında şöyle buyurmuştur:

'Kim ki, faziletine inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.'

Bu geceyi değerlendirmenin birinci şartı kalkmak, yani gafletle geçirmemektir. Hazreti Muhammed Kadir Gecesi'nde namaz kılmış, Kur'an okumuş, dua ve tefekkürde bulunmuştur. Yine Allah Resulü (sas): “Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan ondan nasibini almıştır.” buyurur. 

KADİR GECESİ HADİSİ
Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e ümmetinin ömrü gösterilmiş. Resûlullah (aleyhisselâtu vesselâm), önceki ümmetlerin ömrüne nispetle kısa olduğu için, amelde onların uzun ömürde işlediklerine yetişemezler diye bu ömrü kısa bulmuş. Bunun üzerine Cenab-ı Hak bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'ni vermiştir. Muvatta, İ'tikaf 15, (1, 321).

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!