Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli'de Kayısı hasatı başladı

Denizli'de Kayısı hasatı başladı
Ata mesleği olan pamukçuluğu para kazanamadıkları için terk etmek zorunda kalan Denizlili üreticinin umut kapısı olarak diktiği kayısıda hasat başladı. Denizli’de Mersin’in Mut ilçesinin ardından en erkenci kayısı hasadının yapıldığı belirten Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Denizli kayısısının yakın zamanda ihracatına başlanacağını söyledi.

Mersin’in Mut ilçesinin ardından Türkiye’nin ikinci en erkenci kayısı üretiminin yapıldığı Denizli’de hasat başladı. Mut’tan 8gün sonra yapılan ilk hasat Kocadere Mahallesi’nde Talat Özkan’ın bahçesinde yapıldı. Nimfa cinsi kayısının üretildiği alanda yapılan tarla gününe Vali Yardımcısı İsmail Kaygısız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Denizli Defterdarı Özgür Çelik, Büyükşehir Meclis üyesi ve Ulaşım Daire Başkanı Turgut Özkan, Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, daire amirleri, üreticiler ve mahalleli katıldı. Denizli’de başta Kocadere olmak üzere Irlıganlı, Küçükdere, Eldenizli, Yeniköy, Sarayköy gibi üretim alanlarında üretilen kayısıda ilk hasadın Kocadere’de başladığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu,  il genelinde meyve dikili alanının 270 bin dekar olduğunu kayısı üretim sahasının yeni bahçelerle birlikte 3 bin dekar civarında olduğunu söyledi. Kutlu, üretimin ilerleyen süreçte artacağına değindi.

ARAYIŞLAR KAYISIYA İTTİ

Üretici özellikle son yıllarda nardan don yüzünden büyük zarar gördü. Narın kış soğuklarından çok etkilenmesinin ardından üretici hızla narları sökmeye başladı. Ata mesleği olan pamuğun para etmemesi sonrası başlayan arayışta ilk ürün olan nardan vazgeçen üretici erik ve ayva gibi ürünler dikti fakat ondan da istediğini alamayanlar son olarak ihracatçının isteğine göre kayısı dikmeye başladı. Bölgede en erkenci kayısı olarak bilinen Nimfa’nın yanı sıra Arura, Roksana ve son olarak da Orange Rubis çeşitlerinde kayısı üretimi yapılıyor. Bölgede ayrıca Malatya Kayısı’sı için 12 dekarlık bir alanda 500 fidanlık örnek bahçe oluşturuldu. Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Mersin’in Mut ilçesinin 7-8 gün sonra başlayan hasadın bereketli geçmesini diledi. Merkez ovada yeni bahçelerle birlikte toplam kayısı dikili alanın bin dekar dolaylarında olduğunu aktaran Gemici, ağacın yaşına göre dekar başına üretimin 5 ton civarında olduğunu söyledi.

YAKIN ZAMANDA İHRAÇ OLACAK

Üretimin gıda güvenirliği açısından önemli kriterlerden biri olan İyi Tarım Uygulamaları ve Global GEP Sertifika sistemi ile üretildiğini belirten Gemici, “Bu üretimle üretilen ürünler son yıllarda artan gıda güvenliği meselesinde bizim de güvenli gıda ürettiğimiz anlamına geliyor. Biz oda olarak çiftçimizin uluslar arası bir sertifika olan Global GEP ile üretim yapmasını istiyoruz. Bunun için oda yönetimi olarak üreticimizin sertifika ücretini karşılıyoruz. Bunu yapıyoruz ki üreticimiz ürünleri pazarlarken sıkıntı çekmesin. Sertifikalı eğitim kayısının marka olma konusunda da etkili olacak. Kayısı da bu sertifika ve uygulama ile üretiliyor. Hızla artan üretim alanı ile yakın zamanda Denizli’de üretilen kayısının ihraç edilebilecek konuma gelecek. Buna inanıyoruz” diye konuştu.

PAZARLAMADA SIKINTI VAR

Üreticinin tarlasında ürünün 1,5-2 liraya sattığını ifade eden Gemici, “Tarlada 2 lira olan ürün markette 4 liraya satılıyor. Arada kalan 2 lira aracıların oluyor. her ne kadar aracılar bunu masraf diye lanse etseler de biz biliyoruz ki bunlar kar payı olarak onların cebine kalıyor. Bizler ürettiği üründen para kazanmakta güçlük çekerken onlar neredeyse hiç emek harcamadan ceplerini parayla dolduruyorlar ve bizi yönetenlerde bunu seyrediyor” dedi. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!