3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Milli Mücadele Ruhu Yeniden Yaşatıldı

Milli Mücadele Ruhu Yeniden Yaşatıldı
100 yıl önce Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin çağrısı üzerine Denizli'den başlatılan çağrıya 16 Mayıs günü Tavas'tan ses geldi.

Tavas milli mücadeleye ilk destek veren ilçe olması sebebiyle, Tavas Belediye Meclisi 03.11.2016 tarih 189 nolu kararı ile 16 Mayıs'ı Zeybekler Günü ilan etti.

Kaymakamlık bahçesinde düzenlenen “Zeybekler Günü” programı, Tavas Belediye çelenginin sunulmasıyla başladı. Günün önemi hakkında konuşma yapan Tavas Belediye Başkanı Hüseyin İnamlık," 15 Mayıs 1919’da İzmir Yunanlılar tarafından işgal edilince yurdun dört bir tarafında direniş meşaleleri yakılmaya başlandı. Denizli, milli mücadele yıllarında bütün halkıyla birlikte mücadele eden illerden biridir. Ulusal bağımsızlığı için, milli onuru için tutsaklığa karşı koyarak kurtuluş destanını yazmıştır. Bu destanın neferlerinden biri müftü Ahmet Hulusi Efendidir.

16 Mayıs 1919 günü Pazar yerindeki (Çarşıda) Türk Bayrağımızın dikili olduğu yerde Milli Mücadele ateşi yakıldı. 16 Mayıs günü Tavas’ta Kaymakam Ali Rıza Bey halkı Belediye Binası önüne toplayarak ne şekilde davranılacağı konusunda açıklamalarda bulundu. Kaymakam’dan sonra YarangümeHakimiyet-i Milliye Okulu Öğretmeni Mehmet Ali Bey söz almış ve askerliği süresince Makedonya’da gördüğü Türklere yapılan zulümlerden bahsederek Yunanlılara karşı derhal harekete geçilmesi gerektiğini söylemişti.

Cumhuriyet tarihine adını altın harflerle yazdıran rahmetli Ahmet Hulusi Efendi’nin milli mücadele için yaktığı meşaleye cevap veren Tavas halkı çarşı meydanında Hakimiyet-i Milliye Öğretmeni Mehmet Bey liderliğinde büyük bir miting yaptı. Davul ve zurnalar eşliğinde gönüllü askere gitmek için imzalar atıldı. Bu mücadele sonunda düşman Tavas’ımıza ayak basamadı.

O gün taşla, sopayla yokluk içinde milli mücadeleye baş koyan Denizliler ve Tavaslılar tek bir düşman askerinin şehre girmesine izin vermeyerek tarihteki yerini almıştır.

16 Mayıs 1919'da, atalarımızın başlattığı direniş meşalesini bugün aynı ruhla yüreklerimizde hissediyoruz. Bu vesileyle Tavas Belediye Meclisimiz 16 Mayıs gününü Zeybekler Günü ilan etmiş ve Tavas'ın 1919' da gösterdiği milli mücadele ruhunu gelecek nesillere aktarmayı hedeflemiştir.

Hür ve bağımsız bir ülkenin bugününü bizlere armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere kurtuluş mücadelesinde Denizli halkına önderlik yapan Müftü Ahmet Hulusi Efendi ile ülke savunmasında canını feda eden Milli Mücadele Kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyor, şükranlarımı sunuyorum.

Programa Tavas Kaymakamı Recep Öztürk, Tavas Belediye Başkanı Hüseyin İnamlık, Belediye Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri,  daire amirleri, STK'lar, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda Tavas Halkı katıldı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!