3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

SEÇİMİN KAZANANI KİM?

SEÇİMİN KAZANANI KİM?
Fatih Gündüz'ün yeni köşe yazısı... Seçimin Kazananı Kim?

Yerel seçimleri nihayet bitirdik gerçi tam bitirdik sayılamayız ki bir çok ilçe ve illerde, büyükşehirlerde kazanan ve kaybeden adayların arasındaki oy oranların az olması nedeni ile itirazların değerlendirildiğini göz önüne alırsak tam da bitirmiş sayılmayız.

Öyle ki Denizli’de Baklan, Honaz, Bekilli gibi ilçelerde 5-6 oy farkı ile seçim sonuçlandı geçersiz oyların tekrar gözden geçirilmesi itiraz sürecinde sonuca etki eder mi ? Bekleyip göreceğiz.

İttifaklar devam ettiği sürece ki bu sistemde etmesi gerekiyor kaldı ki ittifak dışında olan siyasi partilerin aldıkları oy oranlarına baktığımızda kendine değil de kaybedene ya da kazanana faydası olduğu görülmektedir.

Şimdi başlığa gelelim çok uzun yazmak istemiyorum , okumayı sevmeyen bir toplum olarak, az seven diyelim biz yinede uzadıkça sıkılmaya başlıyoruz.

Siyasi partilerin bu seçimde ne kadar başarılı olduğunu kısaca acizane görüşümü paylaşmak isterim.

İlk önce şunu belirtmek istiyorum ki sandıklardaki en büyük sıkıntı merkez sağ seçmeninin kendini temsil edecek bir siyasi partinin olmayışıdır. Kendine en yakın Ak partiyi görmekte ve kerhen’de olsa orada durmaktadır.

Ak parti seçmenden sarı kart yedi. Ekonomik krizinde etkili olduğu kanaatindeyim. Ülkemizin ekonomisine can veren büyükşehirlerde kaybetmesi seçmenin ikazıdır. Yalnız ülke genelinde ise oy oranı değişkenlik göstermemiş R seviyesini cumhur ittifakı olarak korumaktadır.

Ama büyükşehirlerdeki kan kaybı ileriki aşamalarda sıkıntı yaratacaktır.

CHP ise bu seçimde özellikle Ankara ve İstanbul gibi önemli büyükşehirlerde çıkarmış olduğu doğru adaylarla sonuca ulaşmıştır.

Bu seçimin ulusal anlamda gelecek dönemde siyasete kazandırdığı ve CHP’nin gelecek 20 yılına damga vuracak bir isim Ekrem İmamoğludur.

CHP en önemli büyükşehirleri kazanmıştır ülke geneline baktığımızda oy oranında çok büyük bir değişiklik olmasada kazanmış olduğu büyükşehirler ile yerel seçimlerin kazananı olmuştur.Lakin ittifaklarla girilen belediye seçimlerinde ülke genelindeki almış olduğu oy oranları yanıltabilir.

MHP ise geçmiş dönemdeki kazanmış olduğu belediye sayısını beredeyse il ve ilçelerde iki katına çıkarmıştır. Beka söyleminin oysal olarak baktığımızda en çok MHP’ye katkı sağlamıştır.

Ben gelecek dönemde MHP’nin daha da güçleneceğine inanıyorum en azından öyle görüyorum çünkü ülkemiz etrafında oynanan pis oyunların karşısında seçmenin tercihi MHP’ye artacaktır seçmen MHP’yi ülkenin sigortası olarak görmektedir ve bu seçimin CHP ile birlikte kazananlarından olmuştur.

İyi parti yeni kurulmasına karşın kendini belli bir mekanizmaya oturtamadı. CHP ile girmiş olduğu ittifakta 11 büyükşehirde aday çıkardı ve bence CHP iyi de fırsat verdi. Bunun sebebi ise yukarıda yazdığım gibi bir mekanizma içine alamadı yani MHP’den hem üst tabaka hem seçmen olarak kopamadı, Hem de merkez sağ partisi olamadı. Merkez sağ seçmeni CHP ile ikisini yakıştıramadı, MHP seçmeni ise kendini oraya lanse edemedi. Tabi ki siyaset ve demokrasi için bir kazançtır siyasi partiler lakin ben iyi partinin büyük bir değişime uğrayıp kendini belli bir seçmen kitlesine oturtmadan başarılı olacağına inanmıyorum. Ama ileriki süreçte zaman neyi gösterir onu da kestirmek zor

Sözün özü , bu seçimin kaybedenlerindendir.

Ne olursa olsun demokrasinin işaretidir siyasi partiler isteriz ki her görüş demokratik kurallar içinde kendine yer bulsun ve güçlensin.

Önümüzde artık 4,5 yıl seçim yok insanlar rahat bir nefes alsın gari değil mi ? Dile kolay 5 yılda 7 seçim görmüş insanlarız...

Ülkemizin çalışmaya, üretmeye, birliğe ve her zaman olduğundan daha fazla beraberliğe ihtiyacı vardır.

Siyaseti arkamıza atıp önümüze bakmanın vaktidir. Kimse kaybetmemiştir sandık demokrasidir. Demokrasi kazanmıştır.

4,5 yıl herkesin kafasını bi dinlemesi temennisi ile Allah’a emanet olun....

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!