Denizli
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Sisler Bulvarı

Sisler Bulvarı
Nermin Ayduran'ın yeni yazısı Sisler Bulvarı

Yıllar önceydi, lise ikinci sınıf öğrencisiyken yılbaşında hediyeleşmek için yaptığımız çekilişte ismimi edebiyat öğretmenim Tunay Bayrak çekmişti ve bana Attila İlhan’ın -sislerbulvarı- adlı şiir kitabını hediye etmişti. Edebiyata olan ilgimin farkında olan değerli öğretmenim böylesi güzel bir kitapla mutlu etmişti beni.

Yaşımın çok genç olmasından dolayı o zamanlar Attila İlhan’ın ne kadar değerli bir şair, yazar olduğunu bilmiyordum. Aradan yıllar geçtiğinde ise hala değerini koruyan ve edebiyatımızın nadide isimleri arasında yer alan ve öncelikle şair kimliğiyle gönüllerden çıkmayan büyük usta Attila İlhan’ın 11 Ekim olan ölüm yıldönümünde anmak istedim.

AttilaHamdiİlhan, 15 Haziran 1925’de Menemen’de dünyaya gelir. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamlar. 1941’de İzmir Atatürk Lisesi birinci sınıf öğrencisiyken okul yönetiminin aramasında bulunan kız arkadaşına yazmış olduğu mektubunda Nazım Hikmet’in adının ve şiirlerinin geçmesi sebebiyle gözaltına alınır ve okuldan uzaklaştırılır.

Daha sonra İstanbul Işık Lisesinde eğitimine devam eder. İstanbul Hukuk Fakültesi’ndeki eğitimini yarım bırakarak Paris’e gider. Orada Marksist düşünceyi ve Fransızcayı öğrenir. Türkiye’ye döndüğünde ise Vatan Gazetesi’yle gazetecilik hayatı başlar ve bu yüzden üniversite eğitimini tamamlayamaz. İzmir, Ankara ve İstanbul’da başyazarlık ve genel yayın müdürlüğü, yayınevi danışmanlığı ve televizyon programları yapar.

İlk şiiri ‘ ‘ balıkçıtürküsü’’ ve ilk şiir kitabı 1948 yılında yayımladığı ‘ ‘ duvar’’dır.

Şiirlerinde noktalama işaretlerini ve büyük harfleri hiç kullanmamış sadece ekleri ayırmak için kesme işaretini kullanmıştır.  Mavicilerakımının öncüsüdür. Garip ve İkinci Yeni şiirlerine karşı çıkmıştır. Toplumsal gerçekçilere yakın konularda yazmıştır. Genellikle kahramanlık, kavga, barış, özgürlük, insan sevgisi, bunaltı, yalnızlık,aşk, umutsuzluk, ölüm, içki gibi temaları işlemiştir.Edebiyatın pek çok türünde eserleri vardır.

Özgün dili ve anlatımıyla şiirlerindeki farklı lezzeti okuyan herkes bilir. İmgeleri ve duygusuyla bambaşka etkilenirim şiirlerinde Attila İlhan’ın. YalınTürkçesiyle yazdığı şiirlerini okurken doyasıya tadına vardığım romantik şairimizin, yüreğindeki hislerini kaleme yansıtışı mükemmel ve imrendirici gerçekten de.Şiire ilgim yok diyenlerin bile görüşünün değişeceği nitelikteki dizelerin şairini bizlere bıraktığı güzel eserleriyle anmak ise onur ve gurur veriyor bir şiir sever olarak.Attilaİlhan’ın eserleri ve güzellikleri yazmayla bitmez elbette. Naçizane anmak istedim birazcık da olsa.

Kıymetli Şairlerimizden Cahit Sıtkı Tarancı’nın ‘‘Otuz Beş Yaş’’ şiiriyle birinci olduğu yarışmada, ‘ ‘ cebbaroğlumehemmed’’ başlıklı şiiriyle ikinci olarak edebiyat dünyasında adını duyurmuştur. 1991 yılında devlet sanatçısı unvanı verilir. Uzun bir süre -Attilaİlhan’laZamanİçindeYolculuk- adlı programı yapar. İstanbul’da evinde geçirdiği kalp kriziyle 11 Ekim 2005 yılında hayata veda eder. Şair, yazar, gazeteci, senarist ve daha pek çok edebi eserde adını okuduğumuz kıymetli şairimiz Attila İlhan’ı saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.

‘ ‘ karanlığın insanı delirten bir ihtişamı vardır / yıldızlar aydınlık fikirler gibi havada salkım salkım / bu gece dağ başları kadar yalnızım / çiçekler damlıyor gecenin parmaklarından / dudaklarımda eski bir mektep türküsü / karanlıkta sana doğru uzanmış ellerim / gözlerim gözlerini arıyor durmadan / nerdesin?    ... yalnızlık şiiri…ATTİLAİLHAN

 

sislerbulvarı’’ATTİLAİLHAN

‘‘ellerini kaldırsalar yıllar dökülüşür

birazdan yalıda sanki buluşacaklar

bir yerde saat çalsa o sevgili görünür

umut heykeli midir ay ışığı örtünür

bir pencere açılsa unutulmuş şarkılar

çocuk bahçelerinden nasıl yankılanırlar

kalkan her vapurda giden bir yolcu var’’

                               ‘‘ihtiyarlarballadı’’

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!