Denizli
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Tarihi çarşı için özel proje

Tarihi çarşı için özel proje
Tarihi çarşı için özel proje

CHP Merkezefendi İlçe Teşkilatı, 800 yıllık tarihi ile bölgenin en eski çarşısı Kaleiçi Çarşısı’nı ziyaret etti. Esnafları tek tek dolaşan partililer sorunlar ve çözüm yollarıyla ilgili vatandaşla fikir alışverişinde bulundu.

CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Tolga Varlıker verdiği ‘dert dert yerinde dertlilerle dinlenir’ sözünü tutmaya devam ediyor. Genç başkan, teşkilatıyla birlikte son olarak 800 tarihi ile bölgenin en eski çarşısı olan Kaleiçi Çarşısı’nı ziyaret etti. Burada 50’den fazla esnafı ziyaret eden Varlıker ve yönetimi, esnaflarla bire bir ilgilendi.

Kaleiçi kışın donuyor, yazın yanıyor diyen Varlıker, “En büyük problemleri yıllardır çözülemeyen çatı sorunu. Çarşının üzerinin kapatılması her dönemin en büyük sorunu olarak Denizli kamuoyunda yer alıyor. Esnafın tamamı, çarşının kışın buz gibi olduğunu yazın ise çok sıcak olduğunu söylüyor ve soruyor siz yağmur altında alışveriş yaparmısınız ? ve yine soruyor yazın kırk derecenin altında gölge olmadan alışveriş yaparmısınız ?

Esnaflarımız ağız birliği etmişcesine; “yağmurda, rüzgarda, karda mallarımızı koruyamıyoruz. Mallarımız zarar görüyor. Tentelerle engellemeye çalışıyoruz fakat tenteler rüzgara, yağmura dayanmıyor. Hem hemen yıpranıyor hem de çok çirkin bir görüntüsü var.” diyor. Her seçim zamanı Kaleiçi esnafına en çok vadedilen konu “çarşının üstünün kapatılması” ama asla bu sözler yerine getirilmemiş. Çatı için tek bir proje üretilememiş. Hatta Nihat Zeybekçi Belediye Başkanlığı döneminde daha güzelini daha yenisini yapacağız sözüyle mevcut çatılar sökülmüş, kaldırılmış.

Bizim önerimiz ise çok fazla işçilik olmadan, kaynak işçiliği olmadan hafif ahşap malzemeler kullanılarak çok kısa zamanda çözüm yaratılabilir. Bu çatı çalışmaları için Eskişehir Odun Pazarı ve Bursa Tarihi Kapalı Çarşı örnekleri dikkate alınabilir.

Diğer bir sorun ise pazaryeri. SİT alanı olduğu için yıkılamıyor ama restarasyon da yapmıyorlar. Yeniden düzenlenebilir bir kısmı otopark olarak düzenlenebilir ve daha modern hala getirilebilir. Şu an ki halinin çöplük gibi olduğu derme çatma ayakta zor duran bir bina görüntüsünde olduğu dile getiriliyor.Esnafımız bu pazaryeri ile ilgili ne yapılacaksa bir an önce yapılmasını istiyor.AVM'lerin hafta sonları,1 gün kapalı olmasının işlerinin canlandıracağını söylüyorlar. Cumartesi yadapazar günü gün boyu kapalı kalması gerektiğini düşünüyorlar. Ama bunun ulusal ve ulusarası şirketlerin engel olacağını ve asla kabul görmeyeceğini de biliyorlar.

Bir diğer konu ise ulusal veya uluslararası marketlerin, mağazalarında, başta giyim olmak üzere ayakkabı, aksesuar ve her türlü tekstil ürününü satmaları. Buna kısıtlama getirilebilir. Marketler sadece gıda ve temizlük ürünü satabilir. Bu Türkiye'nin tamamını ilgilendiren ve açık pazar yerlerinin önündeki en büyük sorundur” açıklamasını yaptı.

KALEİÇİ İÇİN ÖZEL PROJE

Kaleiçi Çarşısı için Merkezefendi İlçe Başkanlığı olarak bir projeleri olduğunu aktaran Başkan Varlıker, “Pamukkale'yi ziyaret edecek turistleri taşıyan tur otobüslerinin tamamını mecburi olarak Kaleiçi'ne yönlendirmeliyiz. Şu anki balık halinin olduğu yeri veya pazaryerinin bir kısmını tur otobüsleri için park yeri yapıp, çarşı girişini bu bölümde yeniden düzenleyip hizmete açılabilir.Bu uygulama Kaleiçi Çarşısı'nı kendiliğinden büyük bir değişime sokacaktır. Hem mağazalar kendilerini yenileme ihtiyacı hissedecek hem de ürün çeşitliliği farklılaşacak, dolayısıyla Kaleiçi, Denizli turizmi ve Denizli ticari hayatı için çok önemli bir konuma gelecektir. Dünyanın her yerinde turistler gittikleri ülkelerin açık pazar yerlerini, açık alışveriş alanlarını, sokaklarını ve caddelerini gezer. Bunu da Denizli’mizde, tur otobüslerini mecburi olarak 2-3 saatliğine Tarihi Kaleiçi Çarşısı'na yönlendirerek başarabiliriz” dedi.

                                                                             

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!