3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Uçuklu Bölgeye Dokunmayın!

Uçuklu Bölgeye Dokunmayın!
Uçuklu Bölgeye Dokunmayın!

Denizli Devlet Hastanesi Dermatoloji Uz. Dr. Derya Ök Kekeç daha çok yüz bölgesinde görülen uçuğun gözüktüğü gibi masum bir hastalık olmadığını ve uçuklu bölgeye dokunulmaması gerektiğini söyledi.

Dudak, ağız, genital bölge, burun deliklerinin çevresinde sık görülen ve bir virüsün neden olduğu uçuğun küçük kızarıklar şeklinde meydana geldiğini söyleyen Dermatoloji Uz. Dr. Derya Ök Kekeç, genellikle ağız çevresi nadiren de vücudun diğer bölgelerinde görülen bu hastalığın kimi hassas ciltlerde sık enfeksiyonlar şeklinde oluştuğunu belirtti.

Uçuğun ateş, travma, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, hormonsal değişiklikler ve güneş ışığında kalma gibi durumlarda görülme ihtimalinin arttığına dikkat çeken Uz. Dr. Derya Ök Kekeç; “ Uçuk ağrılı geçen bir dönemdir. Vücudunuzun bir bölgesinde önceden kaşınma, yanma, gıdıklanma hissi varsa orada uçuk çıkacağı bilinmelidir. Bunun akabinde o bölgede kızarma, şişme ve daha sonra da içi sıvı dolu kabarcıklar ortaya çıkar. Kabarcıklar patlayarak ülserler oluşur. Uçuk zamanla kuruyup çatlar, sızıntı yapar ve açılarak yara haline gelir. Kabuklanma başladığında uçuk küçülmeye başlar.  Sık tekrarlayan kişilerde özellikle yüz bölgesinde tedaviye dirençli kalıcı leke ve izler bırakabilir. Bu durumda uzun süreli baskılama tedavisi uygulamak gerekebilir” dedi.

Uçuğu Patlatmayın

Uçuk virüsünün bulaşıcı olduğunu ve uçuğu olan bir kişinin kişisel eşyalarını başka kişilerin kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Ök Kekeç; “Uçuğu olan kişilerin bardak, çatal, bıçak havlu gibi eşyalarını kullanmamak gerekir. Uçuğu olan ve makyaj uygulayan kadınların makyaj yaparken ya da makyajını çıkartırken çok dikkatli olmaları, uçuğu ellememeleri önemlidir.  Öpüşmek de bulaşma riskini artırır. 0-5 yaş arasındaki çocuklarda uçuğun görülme oranı daha yüksek olduğu için uçukluyken çocukların öpülmemesi gerekir. Bu virüsün çocuklara bulaşması nadiren ölümlere yol açabilir. Ayrıca cinsel bölge uçuklarının görülme sıklığı ve bulaşma riski hızla artmaktadır. Uçuk virüsü hem aktif hem de inaktif dönemde bulaşıcıdır. Yani yara görülmemesi bulaş olmayacağı anlamına gelmez.  Havlu ve klozetlerden de uçuğun bulaştığının bilinmesi ve önlem alınması gerekir. Ayrıca bu virüs vücuda girdikten ve enfeksiyon yaptıktan sonra latent halde(uyku) kalır” dedi. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!