Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Yamaçparaşütünde Yeni Rota Pamukkale

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan, doğa ile tarihin eşsiz buluşmasına sahne olan, inanç, sağlık, termal ve hava sporları turizmine ev sahipliği yapan Pamukkale, son yıllarda alınan tedbirler ve iyileştirmeler sayesinde Yamaçparaşütü ve Sıcak Hava Balonu ile Pamukkale’yi havadan görmek isteyen binlerce yerli ve yabancı turistin yeni rotası oldu.

13 Haziran 2018 tarihinde Denizli Valisi Sayın Hasan Karahan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren “Pamukkale Yamaçparaşütü ve Yelkenkanat Uçuş Yönergesi”ile Pamukkale Bölgesinde yürütülen Yamaçparaşütü faaliyetleri için Pamukkale Kaymakamlığı görevlendirilmiştir. Akabinde Kaymakam Hayrettin Balcıoğlu Başkanlığında, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Türk Hava Kurumu, TÜRSAB, Hava Sporları İl Federasyonu, İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile Yamçaçparaşütü Pilotlarının temsilcilerinin iştiraki ile İlçe Sportif Turizm Kurulu oluşturulmuştur.

Kurulun öncelikli amacı, pilot ve yolcu güvenliğini sağlamak olup, yamaçparaşütü ile bölgenin tanıtımına ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktır.  Bu doğrultuda Yönergenin uygulanması, hava şartlarının uçuşa elverişliliği gibi konularda denetim ve takip için  ülkemizde FAI (Uluslararası Havacılık Federasyonu) tarafından yetkili kurum olarak tanınan Türk Hava Kurumu, İlçe Sportif Turizm Kurulu tarafından görevlendirilmiştir.

Hedef, Yıllık 40.000 Uçuş

Pamukkale bölgesi, ülkemizde yamaçparaşütü faaliyeti için her mevsim uygun iklime sahip olan tek bölge olup, bu yönüyle yamaçparaşütüne ilgili sporcu ve adrenalin tutkusu olanlar için cazibe merkezi konumundadır.

13 Haziran 2018 tarihinden itibaren 2 acenta bünyesinde 4 pilotla günlük 15-20 uçuş gerçekleşirken 12 Haziran 2019 tarihi itibari itibariyle 9 acenta bünyesinde 32 pilotla günlük 100’ün üzerinde uçuş gerçekleştirilmektedir.

1 (Bir) yıllık dönemde gerçekleşen 17.010 ticari amaçlı yapılan uçuş, 6.865 sportif amaçlı yapılan uçuş ile Pamukkalemiz ve ülkemize sportif ve ticari olarak katkı sağlanmıştır.  2019 yıl sonu itibari ile 30.000 ticari uçuş hedeflenmekte olup,  2020 yılında yıllık uçuşun 40.000’nin üzerine çıkması beklenmektedir.

Kurallara Uymayanlara İdari Yaptırım

Yönergenin yürürlüğe girmesinden sonra ticari yamaç paraşütü uçuşlarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmamış ancak sportif amaçlı yapılan eğitim uçuşunda pilotaj hatası nedeniyle bir kursiyer hayatını kaybetmiş, 2 adet de yaralanmalı kaza olayı gerçekleşmiştir.

Yönergenin yürürlüğe girdiği 1 (bir) yıllık süre içerisinde İlçe Sportif Turizm Kurulunca yapılan kontrol ve denetimlerde Pamukkale Yamaçparaşütü ve Yelkenkanat Uçuş Yönergesine aykırı hareket eden 6 yamaç paraşütü pilotuna 7 adet idari para cezası, 23 pilota ise uçuş durdurma cezası verilmiştir.

İlçe Sportif Turizm Kurulu, Pamukkaledeyamaçparaşütü faaliyetlerinin güvenli bir şekilde en üst seviyelere ulaşmasını teminenyamaçparaşütüsporunun  tüm paydaşları ile çalışmalarına devam etmektedir.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!