Denizli
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Yaz Aylarında Bu Hastalığa Dikkat Ölümcül Olabilir

Yaz Aylarında Bu Hastalığa Dikkat Ölümcül Olabilir
Yaz Aylarında Bu Hastalığa Dikkat Ölümcül Olabilir

PAÜ Hastanesi Çocuk Nefroloji BD. Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selçuk Yüksel ve Dr. İlknur Girişgen, yaz aylarında artış gösteren zehirli ishal ve ona bağlı gelişen ölümcül hastalık;  Hemolitik Üremik Sendromu hastalığına dikkat çektiler.

Dr. İlknur Girişgen son günlerde artış gösteren hastalıkla ilgili açıklamasına göre; son 15 gün içinde; Isparta’dan 2 Afyon’dan 1 Denizli merkezden 1 çocuk hasta zehirli ishale bağlı hemolitik üremik sendrom nedeni ile yoğun bakımda yatırılarak tedavi edildi. Hemolitik üremik sendrom en sık toksin üreten E.Coli denilen mikrop tarafından oluşabilmektedir. E.Coli kanlı ishal yanında bazı bireylerde akut böbrek yetmezliğine ve kan hücrelerinde yıkıma yol açmaktadır. Ölümcül olabilen bir hastalık olan hemolitik üremik sendrom erken ve uygun bir tedavi ile iyileşebilir. Ancak, çocukların bir kısmında ölüm,  kalıcı böbrek hasarı ve hipertansiyon gibi arzu edilmeyen durumlarda olabilmektedir.

Geçen hafta Elif Akşit isimli 14 aylık kız çocuğu kanlı ishal kusma şikayetleri ve böbrek fonksiyonlarında bozulma nedeni hastanemiz Çocuk Nefroloji bölümü çocuk yoğun bakım servisine kabul edildi. Takibinde hastanın idrar çıkışı durdu, böbrek yetmezliği gelişti. Kan hücrelerinde yıkım da mevcut idi. Hemolitik üremik sendrom tanısı konulan hastaya böbrek yetmezliği, idrar çıkışının olmaması ve vücudunda şişlik gelişmesi üzerine çocuklarda zor şartlarda yapılabilen hemodiyafiltrasyon işlemi başarı ile yapıldı. Çocuk nefroloji ekibinden Prof. Dr. Selçuk Yüksel, Dr. İlknur Girişgen, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları asistan doktorları, çocuk diyaliz hemşiresi ve tüm çocuk yoğun bakım hemşirelerinin özverili çalışmaları ile 72 saatlik diyaliz sonrası idrar çıkışı başlayan ve bulguları düzelen hasta sağlığına kavuştu. Ancak durum tam tersine de olabilirdi, şeklinde yorum yaptılar.

 

Basit tedbirler bu ölümcül hastalığı önleyebilir. Önlem kolay, tedavi zor!

E.coli enfeksiyonu genellikle mikropla bulaşmış ve uygun işlem görmemiş bir besinin tüketilmesi ya da o besine elle temas edilmesi ile bulaşmaktadır. Enfeksiyonun kaynağı olabilecek besinler arasında iyi pişmemiş et, pastorize olmamış sütler, taze sebze ve meyveler (özellikle toprak üstünde yetişen domates, salatalık, lahana, ıspanak ve marul vb sebzeler) yer almaktadır. Alınabilecek önlemler; etler iyi bir şekilde pişirilmelidir. Uygun sıcaklık ve sürede pişirildiğinde sebze ve etlerde hastalığa yol açan bakteri ve virüslerin yok edilebileceğini belirten öğretim üyeleri tüm sebzeler, özellikle pişirilmeden tüketilecek olanların akan suyun altında uygun bir şekilde yıkanması konusunda da uyarılarda bulundular.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!