3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Yeni kabinede ekonominin dümenine kim geçecek?

Yeni kabinede ekonominin dümenine kim geçecek?
Binali Yıldırım'ın kabinede ekonominin dümenine kimi geçireceği piyasanın en önemli gündem maddesi. Eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin tekrar ekonomini bakanı olacağı ise gündemden düşmüyor.Diğer kritik konu ise FED tutanakları öncesi faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapmasına kesin gözüyle bakılan Merkez Bankası'nın salı topl.antısında alacağı karar

Türkiye piyasaları yılın en kritik haftasını karşılıyor. Yeni Başbakan Binali Yıldırım'ın yeni kabineyi sunmasının ardından gözler ekonominin dümenine kimin geçeceğine çevrildi. Ekonomi bakanlık koltuklarında kimin oturacağı da piyasanın izlediği konular arasında. Merkez Bankası mayıs ayı Para Politikaları Kurulu toplantısı da salı günü olacak. Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) nisan ayı tutanakları öncesinde Merkez Bankası'nın iki aydır yaptığı gibi faiz koridorunun üst bandında 50 puanlık indirim yapması bekleniyordu. Ancak FED'in haziranda faiz artışı sinyali vermesi piyasaları karıştırdı. Şimdi gözler Merkez Bankası'nın yeni duruma nasıl bir hamleyle karşılık vereceğine çevrildi. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın başkanlığında toplanacak kurul nisanda faiz koridorunun üst bandını yüzde 10'a çekmiş politika faizini yüzde 7.5 ile sabit bırakmıştı.

ALBAYRAK MI ŞİMŞEK Mİ? 
AK Parti kongresinin ardından bu hafta 65. hükümette kimlerin bakanlık olacağı piyasaların takip edeceği en kritik gündemlerden. Ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı ise en dikkatleri çeken konu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in görevine devam edip etmeyeceği ya da kabine dışında kalıp kalmayacağı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ekonominin patronu olup olmayacağı bu hafta belli olacak. 

Küresel piyasalarda kırılganlığın Türk ekonomisini yakından etkilediği, iç ve dış piyasalara sinyal açısından Mehmet Şimşek'in kabinede kalabileceği dile getiriliyor. Şimşek'in kabinede kalma ihtimali kadar kabine dışı kalma ihtimali de kulislerde konuşuluyor. Bunun en önemli gerekçesi de Ali Babacan'la Şimşek'in aynı çizgide olması. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ali Babacan'ın arasındaki en önemli görüş ayrılığı Merkez Bankası'nın faiz politikilarına ilişkindi. Şimşek de Babacan da daima Merkez Bankası'nın faiz kararlarında bağımsız olduğu vurgusunu yapmışlardı. 

PPK EKİBİ DEĞİŞTİ
Para Politikası Kurulu'nda üye olan Murat Çetinkaya Merkez Bankası başkanlığına getirildi. Ancak eski ekipten Turalay Kenç tekrar başkan yardımcılığına atanmadı. 3 Haziran'da görev süresi dolacak olan Mehmet Yörükoğlu'nun da görevine devam etmeyeceği belli oldu. Değişim rüzgarı Şimşek'in de kabinede yer almayacağı yorumlarını doğuruyor. Ekonomi yönetiminde keskin bir politika değişikliği olacağına yönelik iddialar geçen haftadan itibaren daha çok dillendiriliyor. Bu durumda Berat Albayrak'ın ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olabileceği belirtiliyor. Berat Albayrak siyasete girmeden önce Merkez Bankası ile ilgili sert eleştirilerde bulunmuştu. Albayrak 2 Şubat 2015'te kaleme aldığı, "Prangalardan kurtulurken" başlıklı yazısında, "Bu spekülatif işlemleri yapanların ve bunların bu kadar rahat top koşturmasına izin veren yetkililerin artık uzatmaları oynadığını ve bundan sonra bu kadar rahat zemin bulamayacaklarını düşünüyoruz. Yeni ekonomi anlayışında yapanın da izin verenin de yanına kâr kalmamalı bu tip hareketler, tıpkı dünyadaki diğer önemli ülkelerdeki gibi" demişti. 

Ekonominin patronluğu için konuşulan bir diğer isim de Nihat Zeybekci. 64. hükümette kabine dışında kalan Zeybekci'nin bu sefer kabinede yer alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak başbakan yardımcılığı ihtimali de zayıf bulunuyor. Zeybekci de Merkez Bankası'nın faiz politikasını sık sık eleştiren isimlerdendi.

ULAŞTIRMA BAKANI KİM OLACAK?
YILDIRIM'dan boşalacak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı için MilliSavunma Bakanı İsmet Yılmaz ile AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan'ın getirilebileceği ifade ediliyor. İsmet Yılmaz Denizcilik müsteşarı olarak görev yapmış, 2007 seçimleri sırasında tarafsız Ulaştırma Bakanı olmuştu. Ahmet Arslan da Denizcilik Müsteşarlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'nda çalışmıştı.

PPK'DA FAİZ İNER Mİ?
PİYASA bu hafta Murat Çetinkaya başkanlığında toplanacak Para Politikası Kurulu'nu (PPK) sıkı bir şekilde takip edecek. PPK bu hafta bir eksikle 6 üye olarak toplanacak. Bu ayın başında PPK'nın 50 baz puan indirim yapabileceğine yönelik beklenti vardı ancak FED tutanaklarından sonra gözler PPK'da indirim kararı çıkıp çıkmayacağına çevrildi. Hafta içinde Cumhurbaşkanı başdanışmanları Cemil Ertem ile Bülent Gedikli de faiz indirimi için açıklamalarda bulunmuşlardı. Bülent Gedikli, geçen hafta Merkez Bankası'nın 25 baz puan yerine daha seri faiz indirimleri yapması gerektiğini savunarak, "Artık enflasyon diye bir tehdit yok. Faiz indirimi yastık altındaki yatırımları ortaya çıkarır. Merkez Bankası ile uyumlu bir süreç işleyeceğine inanıyorum. Daha proaktif yaklaşımda olacaklardır" demişti.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!