Denizli
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Alaattin Çağıl: Sosyal Medyanın Kullanıcılar Üzerinde Olumsuz Etkileri Var

Alaattin Çağıl: Sosyal Medyanın Kullanıcılar Üzerinde Olumsuz Etkileri Var

Sosyal Medya Uzmanı olarak çalışmalarda bulunan Alaattin Çağıl, sosyal medya üzerine çeşitli değerlendirmelerde bulunan bir isim. Dünyanın pek çok ülkesinde faaliyetlerde bulunan Çağıl, bireysel ve kurumsal sosyal medya kullanıcılarına uzman desteği sunuyor.

Sosyal medyanın kullanıcılar üzerinde olumsuz etkileri bulunduğunu ifade eden Alaattin Çağıl, “Sosyal medya kullanım oranı her yıl artış gösteriyor. Bu durum, daha fazla insanın sosyal medya platformlarında yer almasına neden oluyor.” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Medya Platformlarında Çok Zaman Harcamak Ruh Hali Üzerinde Olumsuz Etkilere Sahip

Sosyal medya platformlarının en büyük sorununun insanların ruh hali üzerinde olumsuz etkilere sebebiyet vermesi olduğunu belirten Alaattin Çağıl, şu sözlerle açıklamalarına devam etti: “Bazı kullanıcıların sosyal medya platformlarında saatlerini harcadığını görüyoruz. Bu kadar fazla kullanmak, insanların ruh halinde çeşitli olumsuz etkilere neden oluyor. Çünkü sosyal medyada temel olarak başka insanların özenle seçilmiş hayatları ön planda yer alıyor. Bu ise kullanıcıların kendi hayatlarındaki olumsuzluklara odaklanmasına ve kendilerini kötü hissetmesine neden oluyor.”

Hayata ve Arkadaşlıklara Dair Gerçekçi Olmayan Beklentiler Oluşturur

“Sosyal medya platformlarında hayata ve arkadaşlıklara dair gerçekçi olmayan beklentilerin ön plana çıktığını görüyoruz. Sanki bu tür platformlarda yer alan kullanıcılar ve gönderiler, tamamen gerçek hayatlarını ön plana çıkarmış gibi duruyor. Fakat durum bunun tersi. Aslında insanların özenle seçilmiş hayatlarının ön plana çıktığını görüyoruz. Bu ise sosyal medya kullanıcılarının gerçekçi olmayan beklentiler içerisine girmesine neden oluyor. Bu durum gerçek hayata da yansıyor. İnsanlar kendilerine ulaşamayacakları hedefler belirliyor ya da gerçek olamayacak hayaller peşinde koşuyor.”

Olumsuz Beden İmajına Neden Olur

Sosyal medya platformlarının olumsuz beden imajına neden olduğunu ifade eden Alaattin Çağıl, bu durumun tehlikelerine açıklamalarında yer verdi: “Sosyal medya platformları olumsuz beden imajına neden oluyor. Özellikle Instagram’da pek çok ünlü ismin yer aldığını görüyoruz. Bu isimlerin her biri, en iyi fotoğraflarını platforma yüklüyor. Yani kusursuz bir fiziğe sahiplermiş gibi duruyor. Bu tür paylaşımları gören kullanıcılar ise kendilerinin böyle bir dış görünüşe sahip olmadıklarını gördüklerinde kendi bedenlerine yabancılaşmaya başlıyor. Bu durum, aslında farklı sorunları da beraberinde getiriyor. Kişinin kendisine güvenmemesi, sürekli onaylanma isteği vb. pek çok sorun olumsuz beden imajıyla doğrudan alakalı.”

Uzun Süre Sosyal Medya Kullanmak Bağımlılığa Neden Olur

“Uzun süre sosyal medya kullanıyorsanız, aslında bu bir tür bağımlılıktır. Sosyal medya hesaplarınıza bakmadan bir gününüz bile geçmeyebilir. Farklı ortamlarda sürekli sosyal medya hesaplarınıza giriş yapabilir, vaktinizin çoğunu burada harcayabilirsiniz. Teknoloji bağımlılığı gibi bir bağımlılık türü olan sosyal medya bağımlılığı, sosyal medyanın yanlış kullanımının vermiş olduğu zararlar arasında yer alıyor.”

Uyku Düzenin Bozulmasına Neden Olur

Sosyal medya platformlarında çok fazla vakit geçiren kişilerin uyku düzenlerinin bozulduklarını belirten Alaattin Çağıl, açıklamalarında bu hususa yer verdi: “İnsanlar işten arta kalan zamanlarında sosyal medya platformlarına giriş yapmak istiyor. Bu ise geç saatlere kadar bu tür platformlarda vakit geçirmeye neden olabilir. Çok geç yatan kullanıcılar, sabah işe gitmek için erken saatlerde kalkmak zorunda kalacaktır. Az uyuyan bir kişi, gün içerisinde de kendisini oldukça fazla yorgun hissedecektir.”

Kaybetme Korkusuna Sebebiyet Verir

“Sosyal medya platformlarının zararlarından bir diğeri de insanların kaybetme korkusu içinde olmasına neden olmasıdır. Bir başkasının yaşadığı olumlu deneyimi kaçırmaktan korkan bir kişi, aslında böyle bir durumda endişe hissedecektir. Sosyal medya platformlarında yoğun bir şekilde vakit geçiren kişilerin de bu tür bir korku ile baş başa kaldığını söyleyebiliriz.”

İnsanların Siber Zorbalıkla Karşılaşma İhtimali Artıyor

Sosyal medya platformlarının, kullanıcıların siber zorbalıkla karşılaşma ihtimali arttırdığını belirten Alaattin Çağıl, açıklamalarını şu sözlerle noktaladı: “Siber zorbalık, sosyal medya platformlarının olumsuz etkileri içerisinde yer alan en tehlikeli durumdur. Dijital teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen zorbalık türü olan siber zorbalık, kötü niyetli kişilerin internet kullanıcılarına zarar vermesine neden olur. Sosyal medya platformlarında çok fazla zaman geçiren kişilerin bu tür bir zorbalıkla karşılaşma olasılığı çok yüksektir. Sosyal medyanın birçok olumlu yanı bulunsa da kullanıcılar daha çok olumsuz taraflarına odaklanmış durumda. Bu ise kullanıcıların birçok problemle karşılaşmasına sebebiyet veriyor. Daha çok sosyal medyanın olumlu yönlerine odaklanmak gerektiğini belirtmek isterim.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!