Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Başkan Akcan,  “220 Bin Dönüm Bağ Alanı 160 Bine Düştü”

Başkan Akcan,  “220 Bin Dönüm Bağ Alanı 160 Bine Düştü”
Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, 846. Sudan Koyun Geçirme ve Çoban Bayramı, Çal Bağ Bozumu Kültür Ve Sanat Festivali öncesi basın mensupları ile buluştu. Başkan Akcan, iki önemli organizasyon hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Akcan aynı Çal'daki üzüm sorunundan dert yandı.

 

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ve Başkan Yardımcısı Adnan Tatar Çal Kumral Mesireliği’nde basın mensupları ile bir araya geldi. 24-25 Temmuz’da gerçekleştirilecek 846. Sudan Koyun Geçirme ve Çoban Bayramı ve 6-7-8 Eylül’de gerçekleştirilecek Çal Bağ Bozumu Kültür Ve Sanat Festivali öncesi etkinlikler hakkında bilgilendirme yapan Akcan, tüm vatandaşları bu önemli organizasyonlara davet etti.
Toplantıda ilk olarak 846.’sı yapılacak olan Sudan Koyun Geçirme ve Çoban Bayramı hakkında konuşan Akcan,”Bu etkinlik bizim için kültürümüzü yaşatmak, bu toprakların Türk toprağı olduğunu göstermek ve kültürümüzü dünyaya tanıtmak çok önemli. Bu geleneği bugünlere getiren herkese teşekkür ediyorum. 5 yıl önce,’İspanya Boğa Güreşlerinin alternatifi olacak” dediğimiz etkinliğimiz o yöne doğru gidiyor. Bu sene her sene olduğu gibi çoban arkadaşlarımız tüm işlerini güçlerini bırakarak buraya geliyorlar. Heyecanlıyız, her geçen yıl katılım sayısı arttığı için mutluyuz”dedi.
 

846. SUDAN KOYUN GEÇİRME VE ÇOBAN BAYRAMI’NDA NELER OLACAK?

846. Sudan Koyun Geçirme ve Çoban Bayramı’nın bu seneki programından bahseden Akcan,”24 Temmuz Cumartesi günü sabah 09:00’da çoban köpeği güzellik yarışması ile başlayacağız. Geçen sene başlattığımız yarışma büyük ilgi gördü. Bu sene 1000’in üzerinde hayvansever etkinliğimize katılacak. Ülkemizin çeşitli illerinden katılım olacak. Günün ilerleyen saatlerin de Yörük Kültürünü yaşatmak için bir göç geçekleştireceğiz. İlk gün etkinliklerimiz akşama kadar devam edecek. 25 Temmuz Pazar günü ise Sudan Koyun Geçirme yarışmamız tüm gün sürecek”şeklinde konuştu.

DEVLET BAHÇELİ GELECEK Mİ?

Sudan Koyun Geçirme ve Çoban Bayramı etkinliğine Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım Bakanlığı temsilcilerini, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi davet ettiklerini belirten Akcan, Devlet Bahçeli ile olan görüşme hakkında,”Ziyaretimde kapıdan girer girmez Sayın Bahçeli,”Güzel koyunların olduğu etkinliğe mi davet edeceksiniz”dedi. Bize muhakkak gelmeye çalışacağını, sıkışık programda zaman bulunması halinde katılacağını iletti. Katılmasa daha ilerki yıllarda katılacağını söyledi”dedi.
 

MENDERES UYARISI

Akcan, bu önemli etkinliğin önümüzdeki yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından üstlenerek Türk Kültürünün yaşatılması gerektiğini dile getiren Akcan, çok önemsedikleri bir konu hakkında duyuru yaptı. Akcan,”Her geçen gün su kaynakları yok olmakta, olan kaynaklar da olanca kirliliği ile devam etmekte. Biz bu etkinliğimizi Büyük Menderes nehri üzerinde kuruyoruz. Ancak Büyük Menderes çok büyük kirlilik içerisindedir. Eskiden insanların su içtiği, çocukların yüzmesini öğrendiği nehir, şuanda içler acısı durumda. Bu kirliliği önleyemezsek önümüzdeki yıllarda Sudan Koyun Geçirme etkinliklerini yapamaz duruma geleceğiz”dedi.
 

ÇAL BAĞ BOZUMU VE KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ’NDE NELER OLACAK?

Başkan Akcan 6-7-8 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek 22. Çal Bağ Bozumu Kültür Ve Sanat Festivali hakkında da bilgi verdi. Akcan,”22.’sini düzenleyeceğimiz festivalimiz 6 Eylül Cuma günü 13:00’da kortejimiz ile başlyacak festivalimiz, halk oyunları gösterileri,Pekmez kaynatma, bağ bozumu, kültürel etkinlikler, resim sergileri, konserlerle dolu dolu bir festival geçireceğiz. Ayrıca 3 günde üzüm çiğneme ve pekmez yapımı programları olacak. Ben tüm vatandaşarımızı davet ediyoruz”dedi.


 

”FESTİVALİMİZ TÜRKİYE’NİN EN ESKİ ŞENLİKLERİNDEN”

Akcan Çal Bağ Bozumu Kültür Ve Sanat Festivali’nin Türkiye’nin en eski şenliklerinden biri olduğunu dile getirerek,”Tarihi çok eskiye dayanan festivalimiz ,uzun yıllar çeşitli engeller yüzünden, geçmiş başkanların konuya ilgi göstermemesinden dolayı aksatıldı. 2013 yılında tekrar başlattığımız festivalimizde şehitlerimizin çok olduğu 2 yılda onlara saygımız dolayısıyla gerçekleştiremediğimiz festivalimizi aksatmadan yapmaya çalıştık”ifadelerini kullandı.

 

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda şaraplık üzüm fiyatları belli olmadan bağlarda erken yolma işlemine başlanması ve bölge yöneticileri olarak bu konu hakkında alacakları önlemler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Akcan,”Geçen sene fiyatlar iyi gözükse de bu sene özellikle daha fiyatlar belirlenmeden bağlarda yoluma başladılar. Vatandaşlar ise kendilerini bu duruma mahkummuş gibi hissediyorlar. Bundan dolayı biz Baklan, Bekilli ve Çal Belediye Başkanları olarak ilçelerin mahalle muhtarları ile görüşmeler gerçekleştirdik. Üretici firmalarla görüşmeler yaptık. Fiyatlar belli olmadan bu durumu engellemek için tüm kantarları kapatacağız, alım yerlerini durduracağız. Vatandaşla karşı karşıya gelmemiz gerekiyorsa geleceğiz ama bu işi bir sistematiğe oturtacağız. ”dedi.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan Çal Kumral Mesireliği’nde basın mensupları ile bir araya geldi. Başkan Akcan, toplantıda şaraplık üzüm fiyatlarının belli olmaması, bağlarda erken yolmaların gerçekleşmesi, alınacak tedbirler, Çinli yatırımcıların Çal ziyareti ve Çal Kanyonu’nda yapılacak büyük proje hakkında açıklamalarda bulundu.

“GİDERLERİN ARTMASI, FİYATLARIN AYNI KALMASI ÇİTFÇİYİ SOĞUTUYOR”

Sözlerine şaraplık üzüm üretiminde istenen fiyat ortamının oluşmadığını belirterek başlayan Başkan Akca,”Türkiye şaraplık üzüm üretiminin yüzde 70’ni Çal, Bekilli ve Baklan bölgesi üretiyor. Şuanda Türkiye’de üretilen 140 bin tonluk şaraplık üzümün, Türkiye şarap üretiminin de yüzde 55’ni yine bizim bölgemiz üretiyor. Bu üretimin ülke ekonomisine o kadar büyük katma değeri var ki örneğin sadece Çal’ın şarap üretiminden dolayı devlete özel tüketim vergisi adı altında ödemiş olduğu para 180 miyon TL ve bunun içinde KDV’si, stopajı yok. Ama ne yazık ki son 15 yıldır şaraplık üzümde istediğimiz fiyat ortamını yakalayamıyoruz. Girdilerin çok yükselmesi, fiyatların aynı kalması, 50,80 kuruşa, 1 liraya üzüm verilmesi çiftçiyi bağcılıktan soğutarak, büyükşehirlere göçüne neden oluyor. Son 4 yılda bu durum çok arttı”dedi.

“220 BİN DÖNÜM BAĞ ALANI 160 BİNE DÜŞTÜ”

Çiftçinin desteklenmesi gerektiğini belirten Akcan,”220 bin dönüm bağ alanı ile bu alanda Türkiye’nin en büyük ilçesi olan Çal’da bağlar 160 bin dönüme düştü. 160 bin bağın yüzde 70-80’i ise 70 yaş üzeri bağlardan oluşuyor. Yani 10-15 sene sonra Çal’da neredeyse bağ diye birşey kalmayacak duruma geleceğiz. Biz bağcılığın gelişmesi, yurt dışında ithalat yapılmaması adına buradaki üretimin arttırılması, istihdamın oluşması, devletimizin daha çok vergi alması sağlamak adına çiftçimizin desteklenmesini istiyoruz”ifadelerini kullandı.

‘’VATANDAŞLA KARŞI KARŞIYA GELMEMİZ GEREKİYORSA GELECEĞİZ AMA BU İŞİ BİR SİSTEMATİĞE OTURTACAĞIZ’’

Fiyatlar belli olmadan erken yoluma başlanmasının vatandaşları mağdur ettiğine değinen Akcan,”Geçen sene fiyatlar iyi gözükse de bu sene özellikle daha fiyatlar belirlenmeden bağlarda yoluma başladılar. Vatandaşlar ise kendilerini bu duruma mahkummuş gibi hissediyorlar. Bundan dolayı biz Baklan, Bekilli ve Çal Belediye Başkanları olarak ilçelerin mahalle muhtarları ile görüşmeler gerçekleştirdik. Üretici firmalarla görüşmeler yaptık. Bugün ya da yarın sözcümüz Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever öncülüğünde fiyat belli olmadan yolum yapılması üzerine bir toplantı yapacağız. Peki yolarlarsa ne olacak? Biz buna karşılık tüm kantarları kapatacağız, alım yerlerini durduracağız. Vatandaşla karşı karşıya gelmemiz gerekiyorsa geleceğiz ama bu işi bir sistematiğe oturtacağız. Yoksa her geçen gün bağlarımızın ölmekte, üreticilerimizi işi bırakmakta, ülkemiz 5-10 yıl sonra yurt dışında şaraplık üzüm ithal edecek duruma düşecek. Bunu önlemek için böyle yaptırımlar uygulayacağız. Bizim amacımız üretici ve firmaları orta noktada buluşturup, bu işin kaymağını yiyen aracıları ortadan kaldırmak”şeklinde konuştu.

ÇİN’E İHRACAT HAZIRLIĞI

Çinli yatırımcıların Çal ziyaretine değinen Akcan,”Bizim için üzüm çok önemlidir. Geçtiğimiz günlerde Çin’den misafirlerimiz vardı. Çal’da yaptıkları gezilerde bize şarap fabrikası yapımı ile ilgili girişimler yapacaklarını söylediler. Ekim ayı içerisinde bizi Çin’e davet ettiler. İnşallah bir Çin yolculuğumuz olacak. Oradan bölgemize şarap konusunda yatırımcılar getireceğiz. Çinli yatırımcıların ziyaretinde yaptırdığımız tadımlar sonucu ilk etapta 2 konteynır satış gerçekleştirdik. Böylelikle ilk defa Çin’e Çal şarabı girmesi anlamına geldi. Gerekli izinler alındıktan sonra Çin’e şarap ihraç edecek duruma geleceğiz”dedi.

ÇAL KANYONUNA BÜYÜK PROJE HAZIRLIĞI

Başkan Akcan, 2 yıllık planlama sonucu 2021 yılında faaliyet geçecek büyük proje hakkında açıklama yaptı. Akcan,”Çal’da Türkiye’nin en güzel kanyonlarından biri olan Çal Kanyonu var. Burası 2011 yılında özel idare tarafından sadece 200 metrelik bir yürüyüş yolu yapıldıktan sonra kalmış. Biz buradaki çalışmalarımıza tekrar başladık. 150 metrelik daha yol yaptık. 3500 metere uzunluğundaki ve ortasından Büyük Menderes nehrinin geçtiği kanyona yürüyüş yollarının yanında bir tane cam teras, iki tane kafeteryanın olduğu, küçük bir butik otel gibi bir insanın geldiğinde 24 saatini geçirebileceği bir ortam planlıyoruz. Buradaki amacımız şarap, tarım ve doğal güzellikleriyle beraber tarım turizmini hayata geçirmek. Daha önce dile getirdiğimiz Tarım Kent Çal projemizin içine tarım turizmini de katmak istiyoruz. Belediyeye ait 300-500 dönüm bağ alanı yaparak, dışarıdan gelen misafirlere 1-2 dönüm bağ vererek maliyeti karşılığında şarap, pekmez ,sirke yaptıracağız”sözleriyle açıklamalarına son verdi.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!