Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Başkan Çavuşoğlu: Yerli Tarımın Bittiğinin İlanıdır

Başkan Çavuşoğlu: Yerli Tarımın Bittiğinin İlanıdır
Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, buğday, kara buğday, arpa, darı, cin mısırı, kinoa ve kırık pirinç ithalatında uygulanan yüzde 20 gümrük vergisinin Nisan ayı sonuna kadar sıfırlanmasını, yerli tarımın bitirildiğinin ilanı olarak değerlendirdi.

Resmi Gazete'nin perşembe günkü sayısında yayımlanan ve 95/7606 sayılı ithalat rejimi kararının (1) sayılı ekinde yer alan 10. fasıldaki tablonun dip notunda değişiklik yapan Cumhurbaşkanı kararına göre, buğday, kara buğday, arpa, darı, cin mısırı, kinoa ve kırık pirinç ithalatında uygulanan yüzde 20 gümrük vergisi 2021 Nisan ayı sonuna kadar sıfır olarak uygulanmaya devam edecek. Bu kararın AK Partinin  18 yıllık tarım politikasının iflas ettiğini savunan Bülent Nuri Çavuşoğlu, "Paramız olsa bile ekmek ve un bulamayacağımız tarihsel bir sürece gidiyoruz. Bu kararın adı çok nettir. 'Biz ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeterli miktarda buğday, mısır, arpa konusunda çaresiziz, mecburen gümrük duvarlarını kaldırdık' demektir. Bu yine 18 yıllık tarım politikasının çöktüğünün, çürüdüğünün temel adıdır. Yine bu, kış aylarının pandemi koşullarıyla birlikte çok daha zor geçeceğini, göstermektedir. Bu, 'Bizim üretimimiz yeterli, stoklarımız dolu' diyen iktidar ve sözcülerinin yalanının deşifre olma kararıdır. Bu, 18 yıldır bu ülkeyi yönetenlerin ülkeyi yabancı tekellere teslim ettiklerinin açık ifadesidir" dedi.

AKP iktidarında küçük üreticilerin yüksek maliyetler nedeniyle üretemez duruma geldiğini ve faiz yükü altında ezildiğini iddia eden Çavuşoğlu, "AKP iktidarında köylerin tüzel kişilikleri yok edilerek mahalleye dönüştürülmüş; köyler, otlak ve meralar piyasaya açılmış, tarım toprakları betona teslim edilmiş, yağmalanmıştır. Çiftçilerin kullandığı gübre, mazot, yem gibi temel girdilerin fiyatlarındaki artışlar, ürün fiyatlarındaki artışların çok üstünde gerçekleşmiştir. Uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle tarım giderek çiftçinin geçimini sağlayacak bir ekonomik faaliyet olmaktan çıktığı için çiftçi tarımdan kopmuş; köyler, tarlalar, meralar boş kalmıştır. Çiftçi kazanamaz, kente göç etmek zorunda kalmıştır. Sonuç olarak AKP ve Tek Adam Keyfi Yönetiminin uyguladığı tarım politikalarıyla ülke tarımı büyük bir yıkıma uğramış, gümrük vergilerinin sıfırlanmasıyla ithalatın önü açılarak üreticilerimiz kaderleriyle baş başa bırakılmıştır" ifadelerini kullandı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!