Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Başkan Keçeci: Sanayici Birçok Sorunla Savaşıyor

Başkan Keçeci: Sanayici Birçok Sorunla Savaşıyor
Hem global anlamda hem de ülke olarak sanayici zor şartlarla savaşıyor. Bu sıkıntıların başında Rusya- Ukrayna savaşının etkileri, enerji tedariki ve maliyetleri, ihracatçının finansmana ulaşım konusu geliyor.

Bloomberg HT ‘İş Dünyası’ yayınına katılan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, şu anda sanayicinin en önemli sorunlarından birisinin enerji olduğunu belirtti ve Rusya, Avrupa'ya karşı kartlarını enerji konusunda açtı diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Ukrayna- Rusya savaşı, öncelikle enerji problemini beraberinde getirdi. Rusya, Avrupa’ya doğal gaz sağlayan Kuzey Akım 1 Boru Hattı’ndaki bir türbinin daha bakıma alınması sebebiyle doğal gaz akışının 33 milyon metreküpe düşeceğini açıkladı. Dolayısıyla %20 gibi bir oranda Avrupa'ya eksik enerji göndereceğini söyledi. Tüm AB ülkelerinin yedi ay boyunca gaz kullanımını gönüllü olarak yüzde 15 oranında azaltmasını öngören öneri, Brüksel’deki toplantıda onaylandı.” dedi.

 

Türkiye’de Enerji Konusunda Tedbirlerini Bir An Önce Almalı

Avrupa Birliği’nin derin kesintiler yaşanmadan enerji stoğu yapabilmeyi amaçladığına dikkat çeken Keçeci, “Türkiye yönünden konuya bakacak olursak biz de Türkiye'de enerji ile ilgili sanayide büyük problemler yaşıyoruz. Enerji maliyetlerimizde geçen yıllara göre ciddi anlamda artış görülmektedir. Geçen senelerde doğalgazın dünya genelindeki fiyatları krize girmeye başladığında 800 dolardan, 1200 dolarlara gelmişti. Tüm dünya tepki vermişti. Ama bugünlerde duyuyoruz ki doğalgazın metreküp fiyatı, 2200 dolarlara hatta daha fazla rakamlara ulaşacağı söyleniyor. Dolayısıyla doğalgazını ithal eden bir ülke olarak, vakit geçirmeden Avrupa Birliği ülkeleri gibi tedbir almamız lazım. Sanayimiz, ülkemizin kalkınmasını sağlayan üretim merkezleridir. Gelecek günlerde olmayan bir enerji ile sanayicinin üretim yapma şansı yok. Bu noktada bir an önce bu işin sorumlularının ve yöneticilerinin, Avrupa Birliği ülkeleri gibi tedbir alması ve bu konuda tasarrufların ülke bazında yapılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

 

Gelecek Aylardaki Kapasite Kullanma Oranlarında Düşüş Olabilir

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı geçen ayki rakama göre 0,6 oranında artarak %78,2 seviyesine gelmiş gözüküyor.Kapasite kullanım oranları %80 civarlarında devam ederse, biz sanayiciler olarak yeni yatırımlar düşünürüz. Bu kapasite oranlarında çalışmaya devam edersek, sanayide üretim artar buna bağlı olarak istihdam ve ihracat artar.Dolayısıylabütün istatistik değerleri kapasite kullanım oranı belirliyor.Ancak gelecek aylarda bu kapasite kullanım oranlarını görmekte biraz zorlanacağımızı düşünüyorum.Avrupa'daki resesyon başlangıcı işletmelerimizde bir duraksamayı başlattı. Özellikle tekstil sektörünün siparişlerinde düşüş olduğunu yoğun bir şekilde hissetmeye başladık. Bu durum tekstil kenti Denizli'de önümüzdeki günlerde kapasite kullanım oranlarına yansıyacaktır. Aynı şekilde bu durumun tekstil sektörünün olduğu diğer illerde de söz konusu olacağını düşünüyorum. Şu anda diğer sektörlerde tekstilde görüldüğü kadar bir durgunluk ya da sipariş eksikliği olmasa da önümüzdeki günlerde tüm sanayicilerimiz, Avrupa'dan gelecek siparişlerde bir düşüş bekliyor. Dolayısıyla bugünlerde %78'leri bulan kapasite kullanma oranı, önümüzdeki aylarda bu rakamların altına inebilir.”dedi.

 

Sanayici Dövize Ulaşmakta Zorlanıyor

Enerjinin olduğu kadar finansmanın da sanayicinin büyük sorunu olduğuna dikkat çeken Keçeci, “Eximbank ihracatçının yurt dışındaki rekabetini arttırabilmesi ve yurt dışındaki rekabet şansını yükseltebilmesi için kurulmasına rağmen bugün bu desteği göremiyoruz.  Eximbank'a ulaşmakta zorlanıyoruz. Merkez Bankası ile beraber yapılan birtakım çalışmalarda, sanayicimizin ihracatı için Eximbank'ın kredilerine ulaşabilmesigerekiyor. Ayrıca ihracat dövizimizin %40'ını Merkez Bankası’nda bozduruyoruz ancak ithalat yapmak zorunda olan sanayicimizin dövize ulaşması gerekiyor. Fakat MerkezBankası’nınbirtakım tasarrufları nedeniyle dövize ulaşmakta zorlanıyoruz.Bazı kötü niyetli gerek şirketler gerekse kişiler bugünlerde kıt olan ve en hassas noktalarda kullanmamız gereken dövizi, belki kendileri için yurtdışına gereksiz döviz transferleri yapıyorlar. Merkez Bankası'nın bunları tespit etmesi ve engellemesi gerekir. Ancak yapacağı ihracat için dövize ihtiyacı olan sanayicinin, dövizi temin edebilmesi ve ithalatını yapabilmesi konusunda Merkez Bankası tarafından desteklenmesi lazım.”diye konuştu.

 

 

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 3
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 3
    ÜZGÜN
  • 3
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!