Denizli
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Çal 25. Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali başlıyor

Çal 25. Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali başlıyor
Çal 25. Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali 9-10 ve 11 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, yöresel ürünlerin, sanatın ve kültürün Çal’a has tüm örneklerinin sergileneceği festivale tüm Denizlilileri davet etti. Festivalin Pazar günü gerçekleşecek finalinde ise İrem Derici sahne alacak.

Çal 25. Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali 9-10 ve 11 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek. Festival öncesinde Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

TARIM KENT ÇAL PROJESİ MEYVESİNİ VERDİ

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan Çal’daki üretim skalası hakkında bilgilendirme yaparak konuşmasına başladı. Akcan; “Tarımsal ürün hasatlarını yapıldığı, kar zarar oranlarının çıktığı, insanların yüzlerinin güldüğü yada gülmediği zaman dilimi içerisindeyiz. Benim ilçem gelirinin neredeyse tamamını tarım ve hayvancılıktan sağlayan, üreten, ürettiğinden azını tüketen bir ilçedir. Çal denince akla üzüm gelir ama yanında ay çekirdeği, mısır, pancar, kekik, bamya, anason dahil her türlü ürününü üretildiği bir ilçedir. 2021 yılında sadece şaraptan ödenen özel tüketim vergisi 600 milyon TL’dir ve Türkiye ekonomisine katkıdır. Travertenlerin yüzde 75-80’i Çal’da çıkmaktadır. 2014 yılında ‘Tarım Kenti Çal’ projesi ile yola çıkmıştık. Çok sayıda ürünler denedik. Başarılı olduklarımız, olmadıklarımız oldu. Pandemi döneminde bunun önemi çok anlaşıldı. Biz çiftçimizin cebinden para çıkmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Hayvan üreticilerine hayvan pazarından tutun, mezbahanesine kadar destek veriyoruz. Türkiye kekiğinin yüzde 80’ni Denizli’den bunun yüzde 30’u Çal’dan üretiliyor. Bugün kekik fiyatları 30-31 TL ile başladı şuanda düştü 25-26 TL bandında alıcı buluyor. Bu fiyatların düşük olduğunu düşünüyoruz. Fiyatların 35-40 TL arasında olmalıdır. Ay çekirdeğinde ve mısırda durum iyi, arpa ve buğday fiyatlarında beklentinin üzerinde fiyat var. “dedi.

ÜZÜM FİYATLARI KONUSUNDA SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİNE SERZENİŞ

Üzüm fiyatları hakkında açıklamada bulunan Akcan; “Üzüm için çiftçimizin birlik oluşturması için hareket ettik. Memnun olan olmayan oldu. 2019’da kantarları kapatarak fiyatlar belirlenmeden üzüm alımı olmayacağını söyledik. Bundan sonra her sezon fiyatlar açıklandı. Geçen sene Çal Garası 3.5 TL açıklandı. Fiyatlar daha sonra 3,75 ve 4 TL olarak belirlendi. Bazı siyasi parti temsilcileri karşı çıktılar. Bizi suçladılar fiyatların daha yüksek olabileceğini söylediler. Bunun üzerine bu sene müdahil olmadık. Çal Garası 10,5 Sultaniye ise 8 TL’den belirlendi. Bu fiyatı bizim duyurmamızı söylediler ve muhtarları bilgilendirdik. Bu fiyatlar bizi üzdü. Sultaniye 10 TL, Çal Garası 15,5 TL olmalıydı. Yerel firmalar döküm fiyatını 6 TL’ye indirdiler. Yani o açıklama yapan siyasiler söylediği rakamların arkasında durmadı. “diye konuştu.

ÇAL FESTİVALİNDE NELER OLACAK?

Başkan Akcan açıklamasının sonunda 25. Çal Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali hakkında bilgi verdi. Akcan; “Festivalimiz Cuma günü bağ bozumu ile başlıyor. Mehteran gösterilerimiz, halk oyunlarımız, yöresel gösterilerimiz olacak. Konserlerimiz olacak. Bu sene festivalimizi bağ bozumundan ziyade kültür ve sanatın yansıtıldığı bir alana taşımak istedik. Çal motiflerinin işlendiği dokumalarımız var. Arkadaşlarımız tezgahlarını kurarak kök boyama ve motiflerin dokunması canlı performansla gösterimi olacak. Dübeklerde keşkek dövümü yapılacak ve misafirler katılabilecek. Pişen keşkekler ikram edilecek. Keçecilik çok önemli bir yere sahiptir. Alpaklar’dan bir abimiz keçe kültürünü canlı performans ile yansıtacak. Ressam İbrahim Çallı’nın torunu Gürcan Ekici çocuklara yönelik canlı performans resim sunumu yapacak. Çal’ın eski ve yeni fotoğraf sergisi yapılacak. Jeopark fotoğraf sergisi olacak. Sepet örümü etkinlikleri olacak. Bamya çizimi ve kurutulması gösterilecek. Kadın kooperatifimizin ürünleri sergilenecek. Sanatın, kültürün ve yöreselin beraber olduğu 3 günlük festival yapacağız. “dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!