3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Çal Domatesi Ege Kahvaltılarını Süslüyor

Çal Domatesi Ege Kahvaltılarını Süslüyor
Denizli’nin Çal ilçesinde 4 yıl önce başlayan yayla seracılığında ürün deseni artmaya devam ediyor. İlk olarak ihracatlık domates ile başlayan üretimde üretici, şimdilerde iç pazarın gözdesi olan yerli tohumdan üretilen domateslere yöneldi. Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, kuzeyköy cinsi domateslerin Ege Bölgesinin kahvaltı sofralarını süslediğine dikkat çekti.

Denizli’de üzüm bağlarını don vurmasının ardından Çal’da başlatılan yayla seracılığında üretim 4. yılına girdi. 50 dekar alanda başlayan üretim, 4.yılın sonunda 300 dekara ulaştı. Domates başta olmak üzere Çal seralarında biber, patlıcan, salatalık gibi ürünler üretiliyor. İlk etapta ihracatlık domatesle üretime başlayan ilçede şimdilerde ürün deseni de üreticinin bilgi ve deneyimi ile genişledi. Dünyanın birçok noktasına kaliteli ve lezzetli domates satışı yapan ilçede son dönemde iç pazarın gözdesi Yeniköy ve kuzeyköy cinsi domatesler de üretiliyor.

Çal Domatesi Ege Kahvaltılarını Süslüyor

PAZARDA KAPIŞ

İlçeye bağlı Selcen Mahallesi’nde üreticilik yapan 65 yaşındaki Fatma Özen, yerli tohum domateslerin pazarda kapış kapış satıldığına dikkat çekti. Özen, “4 yıldır seracılık yapıyoruz. Çal Ziraat Odası’nın teknik personellerinin destekleri ile üretim yapmaya çalışıyoruz. İhracata giden torry cinsi domateslerin yanında iç pazarda, pazarlarda kendi pazarlama yöntemlerimizle satabileceğimiz yerli tohum domates ile fasulye, biber, salatalık gibi ürünlerin de üretimini yapıyoruz. Kuzeyköy adı verilen kendine has tadı olan ve kahvaltıların vazgeçilmezi olan domatesler, pazarlarda kapış kapış satılıyor. Fiyatları 5-6 lira arasında değişiyor. Daha fazla ürünün çıkmasıyla fiyatlar düşecektir” dedi.

Çal Domatesi Ege Kahvaltılarını Süslüyor

ÜRETİCİ KENDİ SATIYOR

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil ise, yerli tohumdan üretilen ürünlerin üretici tarafından kendi imkanlarıyla satıldığına dikkat çekti. Çil, “İlçemizde 4 yıl önce başladığımız yayla seracılığı faaliyetlerimiz bugün artarak devam ediyor. Bu süreçte üretimden vazgeçen üreticilerimiz de oldu, aramıza yeni katılan isimler de. Fatma Özen ablamız da bizimle ilk yola çıkanlardan. Bugün kuzeyköy cinsi yerli tohum domates üretimi yapıyor. Kendine has yapısı, aroması ve tadıyla kuzeyköy, özellikle Ege Bölgesinde gözde. Pazarlarda yok satıyor. Kahvaltıların gözdesi. Üretici, tüccardan para beklemek yerine ürettiği ürünü pazarda kendisi satıyor. Bunu yapıp başarabilenlerden birisi de Fatma ablamız oldu. Şimdilik her şey yolunda. İnşallah daha da iyi olacak” dedi. Gökhan KARAISLI

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!