Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Çal'da erkenci domates hasadı başladı

Denizli’nin Çal ilçesinde erkenci domates hasadı başladı. İlçeye bağlı Mahmutgazi Mahallesi’nde üretim yapan Sağlık çifti tarafından don tülü uygulamasıyla erkenden dikilen fidelerde ilk hasat yapıldı. Çal Ziraat Odası Haşim Ahmet Çil, uygulama ile ilçede hasadın 1 ay önce yapıldığını açıkladı.

Denizli’nin üzüm diyarı Çal ilçesinde 2016 yılında bağlara don vurmasıyla başlayan yayla seracılığı beşinci yılında sürüyor. 50 dekar arazide başlayan yayla seracılığı 5.yılında 250 dekara ulaştı. Son yıllarda fiyata bağlı nedenlerden dolayı üreticinin sera alanlarında yüzde 25 düşüş yaşanıyor. Domates ile başlayan yayla seracılığında üretici biber, patlıcan ve salatalık üretimine de yapılıyor. 
 

HASAT ERKEN BAŞLADI
İlk başlarda Mart ve Nisan aylarında hummalı çalışmaların yapıldığı, seraların yeni üretim sezonuna hazırlandığı ve fidelerin dikildiği ilçede, girişimci Sağlık ailesi tarafından uygulanan don tülü sayesinde ilçede erken hasat bu yıl erken başladı. Kuzeyköy ve yerli pembe domates üretiminin yapıldığı serada Şubat ayındaki dikimin ardından ilk hasat geçtiğimiz günlerde yapıldı.
 

ÇAL DOMATESİ ETİKETİ YAPTIRDILAR
Hasada erken başlayan aile, bununla kalmayarak ilçenin adını duyurmak adına Çal Domatesi etiketi yaptırarak, hasat edilen ürünlere bu etiketleri yapıştırıyor. Etiket fikrinin eşi Cemal Sağlık’tan çıktığını aktaran Gülsüm Sağlık, “İlçemizin adını duyurmak, pazarda pay sahibi olması için uğraşıyoruz. Uyguladığımız don tülü çalışmasıyla Şubat ayında başlayan üretim sezonunda hasadımızı normal hasat döneminden 1 ay önce başladık. Geçen yıla göre de 15 gün erken hasada başladık. Çal domatesi için etiket yaptırdık. Hasat ettiğimiz ürünlere bu etiketi basarak üretiyoruz.
 

MALİYETLER BELİMİZİ BÜKÜYOR
5 yıldır seracılık yapıyoruz. Bu yıllar içerisinde girdi maliyetleri sürekli katlanarak artıyor. Bu artış ürünlerin fiyatlarına bakıldığında daha fazla oluyor. Üretim yapmak çok zor. Girdi maliyetlerinin artmasıyla bu zorluk kat be kat daha fazla artıyor” dedi.
 

ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN VAZGEÇMİYOR
Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil ise, son yıllarda çiftçinin artan maliyetlere rağmen üretime devam etmeye çalıştığına dikkat çekti. Çil, “İlçemizde 2016 yılında başlayan seracılık serüveni 5.yılına girdi. Şuan 250 dekar arazide yayla seracılığı yapıyoruz. Fiyatlardaki düşüş nedeniyle bu yıl dekar başında üretim sahamız düştü. 4’te bir oranında bir düşüş yaşanıyor. Üretici buna rağmen üretmeye çalışıyor. Bu yıl hasada erken başladık. 1 ay gibi erken bir dönemden bahsediyoruz. Üretici Cemal-Gülsüm Sağlık tarafından uygulanan don tülü sayesinde hasada erken başladık. İşini layıkıyla yapan Sağlık ailesi gibi üretici ailelerimize yeni üretim sezonunda bol kazanç diliyoruz. İnşallah emeklerinin karşılığını alırlar” diye konuştu.

çal

çal

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!