Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Çiftçi İstedi DSİ Ret Etti 3 İlçeyi Kuraklık Vurdu, Ürünler Kurudu

Çiftçi İstedi DSİ Ret Etti 3 İlçeyi Kuraklık Vurdu, Ürünler Kurudu
Denizli’nin Çal, Çivril ve Baklan ilçeleri kuraklıkla mücadele ediyor. 360 bin dekar alanda ayçiçeği ve mısır ekili alanlarda birinci sulamanın ardından ikinci sulamalar hala yapılamadı. Çal Ziraat Odası Başkan Haşim Ahmet Çil, çiftinin ovanın 4’te 1 oranında kapatılma teklifinin DSİ tarafından onay görmediği için ovadaki ürünlerin kurumaya başladığını açıkladı.

Denizli’de kış döneminde yaşanan kuraklık etkisini göstermeye devam ediyor. Şehrin en büyük sulama alanlarından birisi olan Çal, Çivril ve Baklan bölgelerinde kuraklık yüzünden ürünler kurumaya başladı. Baklan Sol Sahil Sulama alanı içinde kalan 360 bin dekar alanda ayçiçeği ve mısır ekili alanlar, birinci suyu almasının ardından ikinci suyu hala alamadı. İkinci sulamanın geciktiği bölgede Işıklı Gölünde yeteri kadar su tutumunun yaşanmamasından dolayı kuraklığın üst seviyelere çıkmasından endişe ediliyor.

Çiftçi İstedi DSİ Ret Etti 3 İlçeyi Kuraklık Vurdu, Ürünler Kurudu

MÜNAVEBELİ TARIMA DSİ İZİN VERMEDİ

Sulama sıkıntısının en üst seviyede olduğu bölge için Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenledi. İlyas Haytan Salonunda basın mensuplarına açıklama yapan Çil, “Sulama Birlikleri kapanmadan önce meclis kararı ile bölgede münavebeli tarıma geçme kararı aldık. Bu karar, her yıl ovanın 4’te birini sulamaya kapatmayı amaçlıyordu. Biz bu yolla ovada hem sulama sorununa bir nebze olsun dindirmek hem de sulamadan kaynaklı ovada yaşanan sıkıntıları çözmek istedik. Ancak sulama birliklerinin DSİ’ye devrolmasının ardından DSİ yetkilileri bunu kabul etmedi ve herkese su verme taahhüdünde bulundu. Yani siz ekin biz size suyu vereceğiz dediler.

Çiftçi İstedi DSİ Ret Etti 3 İlçeyi Kuraklık Vurdu, Ürünler Kurudu

PARAYI PEŞİN ALDILAR

DSİ, teklifimizi kabul etmediği gibi eski borçları ödemek adına su paralarını peşin aldı. Ayçiçeği ve mısıra 3, pancara ise 4 kez su verme taahhüdünde bulundular. Çiftçi parayı peşin vermesine rağmen su sıkıntısı çekmeye başladı. Işıklı Gölünde kışın Menderes Nehri üzerindeki HES’lere su vermek adına kapaklarının kapatılmadığını öğrendik. Şimdi gelinen noktada ise barajda su bitmiş durumda. Su ovanın çoğu noktasına yetişemeyecek durumda. Şimdi son çözüm olarak pompaların 30 santim daha aşağıya indirilmesi konuşuluyor.

Çiftçi İstedi DSİ Ret Etti 3 İlçeyi Kuraklık Vurdu, Ürünler Kurudu

ÜRÜNLER KURUMAYA BAŞLADI

Kuraklık yüzünden çiftçi ikinci suyu yapamaz hale geldi. Biz münavebeli tarımla su sıkıntısını çözmek istedik. Şimdi gelinen noktada ayçiçeği ve mısır ekili alanlar kurumaya başladı. Kendim çiftçi olarak geçen yıl bin 850 kilo aldığım mısırda bu yıl 500 kilo verim alabilirsem öpüp de başıma koyacağım” dedi.

MİLLETVEKİLİ VE BÜROKRATLARA BİLDİRDİK AMA…

Çil, “Konu hakkında TBMM’de milletvekilleriyle, DSİ ve Tarım Bakanlığı bürokratları ile görüştük ancak sonuç çıkmadı. Şimdi gelinen noktada bizim aldığımız kararın uygulanmasını istiyoruz. Hem ovanın geleceği hem çiftçinin rahat bir nefes alması hem de suyun idareli kullanılması adına bu gerekli bir karar olacak” diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!