Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Karabuğdayın üretimi Kızılcabölük Mahallesi’nde yapıldı

Karabuğdayın üretimi Kızılcabölük Mahallesi’nde yapıldı
Glutensiz olma özelliği ile çölyak hastalarının düzenli ve dengeli beslenmesinde mucize bir ürün olan karabuğdayın deneme üretimi Tavas’ın Kızılcabölük Mahallesi’nde yapıldı. İsmail Beylen’e ait 3 dekarlık arazide Tavas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yapılan karabuğday ekimi, Türkiye’de 800 bin çölyak hastası için umut kapısı olacak. Kurak alanda da büyük verim elde edilen ürünün bal üretiminde önemli bir nektar kaynağı olarak göze çarpıyor.

Orta Asya kökenli karabuğday uzun bir yayılma sürecinin ardından artık Türkiye’de de üretilmeye başladı. Özellikle Çölyak Hastaları için glutensiz ekmek anlamına gelen karabuğday için Tavas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Kızılcabölük Mahallesi’nde deneme ekimi yaptırdı. Çiftçi İsmail Beylen’in 3 dekar arazisinde yapılan deneme üretimi ilerleyen yıllarda daha da arttırılması hedefleniyor. İlk olarak glutensiz olma özelliği ile sağlık deposu olan karabuğday, verimli olmayan topraklarda da yetiştirilebiliyor. Sağlık deposu olan ürün ayrıca bal üretiminde de önemli bir nektar kaynağı olarak kullanılabiliyor. Üretim süreci normal buğdaya göre daha kısa olan karabuğday 45 günde çiçeklenebiliyor.

ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN İNANILMAZ BİR KAYNAK

Deneme üretimini olumlu geçtiği alanda Tavas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nurdoğan Yaşar incelemelerde bulundu. Yaşar, ürün deseninin geliştirilmesi için bu üretimin önemli olduğuna dikkat çekti.  Çok yönlü kullanım alanına sahip olan karabuğday birçok yöresel ürünün, ekmek, makarna, şehriye, kraker, kurabiye gibi temel gıda maddelerinin, sirke, çay, bal ve ispirto gibi çok sayıda sanayi ürününün üretiminde ve hayvan beslenmesinde kullanılabildiğini belirten üretici İsmail Beylen, “Türkiye’de yaklaşık 800 bin çölyak hastası olduğu, bu kadar kişinin glütensiz ürün ile beslenmesinin önemli bir sağlık sorunu olduğu ve glütensiz gıdaların fiyatlarının yüksek olması sebebi ile de alım gücü düşük hastalar için önemli bir problem teşkil ettiği literatürlerde belirtilmektedir. Tedavisi şimdilik mümkün olmayan bu hastalar ancak diyetle hayatlarını sürdürebilmektedirler. Karabuğdayın üretimiyle, ülkemizde bulunan çölyak hastaları da ucuz ve güvenilir besin kaynağına kavuşmuş olacaktır” dedi.

ZAYIFLAMAK İÇİN BİREBİR

Gluten içermediği için avantajlı bir ürün olduğunu belirten Beylen, “Tüm bunların yanında bu ürün zayıflamak isteyenler için etken bir madde olarak kullanılabiliyor. Yüksek proteine sahip olan diğer gıdaların tersine karabuğdayın içerdiği yağ oranı çok düşüktür. Bu yüzden obeziteye karşı yüksek besin değerli ve düşük kalorili zayıflama diyetlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Karabuğday açlık duygusunu gidermede oldukça etkilidir. Lif oranı yüksektir, bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır. Yüksek tansiyonu düşürür, kansızlıkta ve kalp rahatsızlıklarında etkilidir. Hormona dayalı kanserlere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur”  diye konuştu.

ARILAR İÇİN MUCİZE

Sadece bir buğday olarak değil aynı zamanda çiçekli bir ürün olarak da dikkat çeken karabuğday, çiçeklenme döneminde arılar için eşsiz bir nektar kaynağı olarak dikkat çekiyor. Sağlıklı bir ürün olan karabuğdayın bol çiçekli yapısının yanında kurak alanlarda da yetişebildiğine dikkat çeken Beylen, “Arıcılığın bol olarak yapıldığı alanlarda arılar için uzun bir nektar kaynağı olabilir. Özellikle bahar aylarında bol sağlıklı polenlerin arılar tarafından bala dönüştürülmesi sonucu daha sağlıklı ballar üretilebilir” dedi. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!