Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

DEGİAD Başkanı Urhan’dan MB’nin faiz indirimi yorumu

DEGİAD Başkanı Urhan’dan MB’nin faiz indirimi yorumu
Denizli Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Urhan, Merkez Bankası’nın faiz indirmesine tepki gösterdi. Urhan, enflasyon rakamlarının yüksek olduğu, piyasa faizlerinin yüzde 20 seviyesinde seyrettiği bir ortamda gelen faiz indiriminin yol açabileceği sonuçlar ışığında endişeyle karşıladıklarını söyledi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 18’den yüzde 16’ya indirdi. Bankanın faiz indiriminin ardından Denizli Genç İşadamları Derneği(DEGİAD) Başkanı Hakan Urhan, yazılı açıklamayla durumu değerlendirdi. Urhan, “Son açıklanan Eylül ayı enflasyonunun yüzde19.8 olduğu ve geçen yılın düşük bazına rağmen enflasyonist baskıların küresel ölçekte de hissedilmesinden dolayı yılın son çeyreğinde gerilemesinin zor gözüktüğü ve piyasa faizlerinin yüzde20’ler düzeyinde seyrettiği bir ortamda; Kurul’un piyasa tahminlerinin üzerinde 200 baz puanlık indirim kararını, yol açabileceği sonuçlar ışığında endişeyle karşılıyoruz” dedi.

DEGİAD Başkanı Urhan, “Endişelerimizin nedeni, makro ekonomik gelişmelerle uyumluluğu sorgulanabilecek bu faiz indirim kararının, yakın geçmişte tecrübe ettiğimiz üzere artan maliyetle ekonominin tüm birimlerine yansıması olasılığıdır ve en temelinde de bir toplum için en büyük ekonomik bela gördüğümüz enflasyon yatmaktadır. Enflasyon ve faiz arasındaki nedensellik ilişkisinde faizin bir sonuç olduğundan hareketle, enflasyonda anlamlı ve kalıcı bir düşüş gözlemlenmeden alınan politika faizi indirim kararlarının enflasyon sarmalını beslemesi hiç arzu etmediğimiz bir sonuç olacaktır.

UCUZ FİNANSMAN SORUNU ÖZEL SEKTÖRÜ ENDİŞELENDİRİYOR

Ülkemizin tasarruf açığı, yakın vadede çözülmesi zor bir sorunken ve bunun neticesinde, büyümek için dış finansmana olan ihtiyacımız kabul etmemiz gereken somut bir gerçekken ve küresel enflasyonist baskılar devam ederken, alınan bu kararın finansman maliyetlerimizi arttırma olasılığını azımsanmayacak şekilde arttırdığının Kurul tarafından özenle dikkate alındığını ümit ediyoruz. Kurul kararı sonrası piyasa faizlerinde herhangi bir gevşeme gözlemlememiz ve TL’nin yabancı para birimleri karşısında, kendisine benzer ülkelerden üzüntü verecek olumsuz boyutta ayrışmasının devam etmesi, bu kararın özel sektörün ucuz finansmana erişim sorununa ne kadar çözüm olacağı yönündeki endişelerimizi ne yazık ki arttırmıştır” diye konuştu.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 3
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!