Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli ihracatı bayram tatiline rağmen Temmuz ayında da arttı

Denizli ihracatı bayram tatiline rağmen Temmuz ayında da arttı
Denizli’nin Temmuz ayı ihracatı 10 günlük Kurban Bayramı tatiline rağmen yüzde 1,1 aratarak 331 milyon dolar oldu. Türkiye ihracatı ise yüzde 13,4 yükselişle 18,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 10 günlük tatile rağmen artış yaşanmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Temmuz ayı ihracat verileri Konya’da açıklandı. Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ve ihracat ailesinin katılım sağladığı toplantıda DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu da yer aldı.

İhracat verilerine ilişkin açıklama yapan Başkan Memişoğlu ülkemiz ihracatının temmuzda yüzde 13,4 yükselişle 18,6 milyar dolar, TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatının yüzde 1,1 artışla 331 milyon dolar olduğunu belirtti. Kurban Bayramı arifesinin bu sene cuma gününe denk gelmesi sebebiyle fabrikaların 10 gün kapalı kaldığını belirten DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, buna rağmen ihracat artışının önemli olduğunu ifade etti.

AVRUPA VE ABD’DE TALEP GERİLEMESİ MEVCUT

Denizli ihracatındaki en önemli pazarlar olan İngiltere, Euro Bölgesi ve Amerika Birleşik Devletleri’nde talep gerilemesinin yoğun olarak yaşandığını ve bu durumun ihracat kanadında hissedildiği belirten DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bilindiği gibi gelişmiş ülkeler, alışmış oldukları enflasyonun çok üzerinde rakamlar açıklıyor. İngiltere’de güncel enflasyon oranı yüzde 9,4, Euro Bölgesi’nde %8,9, ABD’de ise yüzde 9,1 düzeyinde. Söz konusu veriler bu ülkeler için çok yüksek ve hane halklarının aşina olmadığı gelişmeler. Bu durum da tüketici alışkanlıklarının değişmesine yol açtı. Taleplerde önemli bir gerileme oldu. İhracatımızın lokomotifi konumunda bulunan ve ev tekstilinin de içinde bulunduğu hazır giyim-konfeksiyon sektörü talep azalmasından etkilenen sektörlerin başında yer alıyor.”

KÜRESEL GELİŞMELER, RESESYON BEKLENTİSİ VE PARİTEDEKİ GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Küresel gelişmelere de değinen DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Küresel sistemin 2008’den beri çeşitli problemler yaşadığını ifade edebiliriz. ABD’de Lehman Brothers’ın iflasıyla başlayan finansal krizin etkilerini piyasalar uzunca bir süre yaşadı. 2020’de ortaya çıkan Covid-19 pandemisi ve son olarak da Rusya-Ukrayna Savaşı tedarik zincirinde bozulmalar, lojistik sorunları, çeşitli sektörlerdeki arz yetersizliği, enerji ve gıda fiyatlarında artışları beraberinde getiriyor. Bu gelişmeler, dünya ticaretini etkilemeye devam ediyor. Öte yandan kısaca Euro/Dolar paritesine de değinmek istiyorum. Ocak-Temmuz 2021 döneminde 1,20 seviyelerinde izleyen parite, 2022’nin aynı döneminde 1,08’e gerilemiş durumda. Temmuz ayı ortalaması ise bu sene 1,0181 oldu. İhracatımızın yarıya yakınının Euro cinsinden olduğunu göz önüne aldığımızda, Euro/Dolar’da yaşanan gerilemenin ihracatımızı etkilediğini söyleyebiliriz.

26 aydır ilimiz ihracatı artıyor. Temmuz ayında da en çok ihracat yapan 8. il olduk. Tüm sektörlerimizdeki gelişmeleri yakından inceliyoruz. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, sektörel çeşitliliğimiz ve ihracatçılarımızın dinamik yapısı bizi pozitif anlamda ayrıştıran en önemli özelliklerimiz. Yıl sonu için 5 milyar dolarlık hedefimize ulaşmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

               

 

 

               

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!